Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ δήμαρχος ενημέρωσε για το κόστος των έργων των ΕΛΠΕ όσον αφορά...

Ο δήμαρχος ενημέρωσε για το κόστος των έργων των ΕΛΠΕ όσον αφορά τη δυσοσμία!

Κατά την προεκλογική του συγκέντρωση την Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2022 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, αναφέρθηκε στη δυσοσμία λέγοντας τα παρακάτω:

«Ο καθαρός αέρας είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Δεν είμαι άνθρωπος της σύγκρουσης για τη σύγκρουση. Για το θέμα της δυσοσμίας, η διοίκηση των ΕΛΠΕ μετά τις πιέσεις των κατοίκων έχει κάνει κάποια έργα.

Ενώνω όμως τη φωνή μου με αυτήν του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος είπε “δεν είμαι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών από τα Ελληνικά Πετρέλαια”.

Έχουν γίνει εργασίες ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ. Κάποια από τα έργα, που έχουν υποσχεθεί τα ΕΛΠΕ, δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη. Μαζί με την Περιφέρεια πιέζουμε και τον αρμόδιο υπουργό και το αρμόδιο υπουργείο και τη διοίκηση των ΕΛΠΕ. Περιμένουμε μεγαλύτερη ανταπόκριση. Ενώνουμε τη φωνή μας για να αλλάξει η κατάσταση.

Χρειάζονται και άλλα έργα. Θα πιέσουμε με πνεύμα συνεργασίας για να λυθεί το πρόβλημα. Πρόκειται να τρέξουμε πρόγραμμα, σύμφωνα με το οποίο για πρώτη φορά οι πολίτες μπορούνε να ελέγχουν τα ΕΛΠΕ μέσα από ειδικό link. Μέχρι το τέλος του έτους τοποθετούνται ηλεκτρονικοί αισθητήρες μέσα στα ΕΛΠΕ και σε 15 σημεία σε όλον τον αστικό ιστό που θα υποδείξουμε εμείς. Θα γίνεται on line καταγραφή των ρύπων της ατμόσφαιρας όλο το 24ωρο και θα μεταδίδεται η απόλυτη εικόνα τους στο δήμο σε πραγματικό χρόνο.

Η συνεργασία για τη λύση του προβλήματος δεν σημαίνει ότι δεν διεκδικούμε. Η διοίκηση και ο δήμος υποστηρίζουν το δικαστικό αγώνα που έχει ξεκινήσει για θέματα περιβάλλοντος, το δικαστικό αγώνα που έχουμε με τα ΕΛΠΕ στο τέλος Δεκεμβρίου. Δεν θα κάνουμε κινήσεις εντυπωσιασμού ή λαϊκισμού. Εργαζόμαστε για να λυθεί όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά το πρόβλημα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης».

Ο κύριος δήμαρχος λοιπόν ενημέρωσε τους οπαδούς του:

  • Ότι τα ΕΛΠΕ έχουν κάνει έργα 10 εκατομμυρίων ευρώ, ότι κάποια δεν έχουν ολοκληρωθεί και ότι χρειάζονται κι άλλα.
  • Ότι ενώνει τη φωνή του με αυτήν του Περιφερειάρχη, ο οποίος δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών.
  • Ότι θα λύσει το πρόβλημα με πνεύμα συνεργασίας.
  • Ότι θα τοποθετηθούν 15 αισθητήρες για καταγραφή των ρύπων.
  • Ότι θα υποστηρίξει τον δικαστικό αγώνα για θέματα περιβάλλοντος.
  • Ότι δεν θα κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού ή λαϊκισμού.

Πραγματικά ένας απίθανος και απίστευτος δήμαρχος που:

  • Διαβεβαίωσε ότι τα ΕΛΠΕ έκαναν έργα 10 εκατομμυρίων ευρώ για να περιορίσουν τη δυσοσμία, λες και είναι εκπρόσωπος τύπου των ΕΛΠΕ.
  • Ένωσε τη φωνή του με αυτήν του Περιφερειάρχη ο οποίος είπε ότι δεν είναι ευχαριστημένος από την πορεία των εργασιών. Δηλαδή, τα έργα γίνονται, αλλά θα έπρεπε μάλλον να γίνονται πιο γρήγορα. Κατόπιν είπε γενικά και αόριστα πως χρειάζονται κι άλλα έργα, χωρίς όμως να προσδιορίσει το ποσό που χρειάζεται γι’ αυτά. Φαίνεται πως τα ΕΛΠΕ δεν έχουν καθορίσει ακόμη το κονδύλι για τα νέα έργα. Όταν το καθορίσουν θα του το πουν για να μας το ανακοινώσει.
  • Δεν ενώνει τη φωνή του με τη φωνή αυτών που πνίγονται καθημερινά από τη δυσοσμία. Προφανώς δεν την ενώνει γιατί αυτοί δεν είναι ψύχραιμοι και λαϊκίζουν, σε αντίθεση με τον κύριο Τζιτζικώστα που είναι ψύχραιμος και δεν λαϊκίζει.
  • Που δεν είπε μισή κουβέντα για το πώς ο ίδιος αντιλαμβάνεται τη δυσοσμία, γιατί μάλλον δεν την αντιλαμβάνεται.

Ο κύριος δήμαρχος σ’ ένα γραπτό και επεξεργασμένο κείμενο δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη ρύπανση. Αναφερόταν σε περιβαλλοντική επιβάρυνση και όχι σε ατμοσφαιρική ρύπανση. Ούτε εκπρόσωπος ρυπογόνου βιομηχανίας δεν θα χρησιμοποιούσε τέτοια ορολογία.

Το πνεύμα συνεργασίας, που επέδειξε στα τρία χρόνια της διοίκησής του, δεν έλυσε το πρόβλημα της δυσοσμίας, ούτε και πρόκειται να το λύσει.

Όσο για τους αισθητήρες μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης προκειμένου να βλέπουν οι δημότες τους ρύπους, μάλλον εννοεί ο δήμαρχος πως θα τους βλέπουν για ψυχαγωγικούς λόγους, αφού ο ίδιος θα τους αντιμετωπίζει όπως αντιμετωπίζει τα αυξημένα μικροσωματίδια PM10 όταν ερωτάται στο Δημοτικό Συμβούλιο γι’ αυτά, απαντώντας κάθε φορά πως δεν γνωρίζει και θα φροντίσει να ενημερωθεί.

Όλα αυτά τα είπε σε προεκλογική συγκέντρωση για να διεκδικήσει την ψήφο των δημοτών. Φανταστείτε τι πρόκειται να πει μετεκλογικά, εφόσον επανεκλεγεί.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

Προβληματισμός μετά την προεκλογική συγκέντρωση του δημάρχου Κορδελιού Ευόσμου
Δεν ανακοίνωσαν τον Στάθη Λαφαζανίδη στην προεκλογική συγκέντρωση του Κλεάνθη Μανδαλιανού
Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δεν παραβρισκόταν στη συγκέντρωση της «Νέας Πνοής»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ