Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ Yaxi Expressway της Σετσουάν και ο flyover της Θεσσαλονίκης

Ο Yaxi Expressway της Σετσουάν και ο flyover της Θεσσαλονίκης

Ο δρόμος μήκους 240 χιλιομέτρων, με την ονομασία Yaxi Expressway, κόστισε 4 δισεκατομμύρια δολάρια (15.487.500,31 ευρώ το χιλιόμετρο) και χρειάστηκε πέντε χρόνια για να κατασκευαστεί.

Ο δρόμος έχει μήκος 240 χιλιόμετρα με 270 οδογέφυρες και 25 σήραγγες. Συνδέει τις πόλεις Ya’an και Xichang στην επαρχία Σετσουάν της Κίνας. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του Yaxi Expressway είναι ότι με κάθε χιλιόμετρο ανεβαίνει 7,5 μέτρα. Η περιοχή δεν είναι μόνο πολύ ορεινή, αλλά βρίσκεται επιπλέον σε μια ενεργή σεισμική ζώνη.

Ο flyover στη Θεσσαλονίκης θα έχει μήκος 13 χιλιόμετρα και θα περιλαμβάνει κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου -μήκους 4 χλμ.- σε συνεχή γέφυρα, 9 ανισόπεδους κόμβους, 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες. Ο προϋπολογισμός της είναι 373 εκατομμύρια ευρώ (28.692.308 ευρώ το χιλιόμετρο), και θα χρειαστεί τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστεί.

Πέντε χρόνια χρειάστηκε να κατασκευαστεί ο Yaxi Expressway, τέσσερα χρόνια θα χρειαστεί να κατασκευαστεί ο flyover της Θεσσαλονίκης. Ίσως τελικά να χρειαστεί παραπάνω! Το γεγονός είναι ότι ήρθε ο Μάιος και ακόμη δεν είδαμε τα καραβάκια στο Θερμαϊκό που θα μετέφεραν κόσμο και θα αποφόρτιζαν την κίνηση στην περιφερειακή οδό. Πέρασαν τρεισήμισι μήνες από τότε που ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου είχε μιλήσει γι’ αυτά.

Ίσως ο κύριος Αλεξανδρίδης θα πρέπει να προτείνει στους Κινέζους να βγάλουν καραβάκια πάνω στον Yaxi Expressway. Μάλλον είναι πιο εύκολο να δούμε καραβάκια να μετακινούν κόσμο στα βουνά της Κίνας παρά στο Θερμαϊκό Κόλπο. Γιατί όμως να βγούνε καραβάκια στον Θερμαϊκό όταν ακόμα και η διάνοιξη της οδού Ιπποδρομίου παρουσιάζεται ως τεράστιο έργο, όπως ως τεράστιο έργο παρουσιαζόταν η διαπλάτυνση της οδού Μαιάνδρου κάτω από την οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου;

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ