Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΚινητοποίηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Κιλκίς για τη διακοπή των σχολικών μεταφορών

Κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Κιλκίς για τη διακοπή των σχολικών μεταφορών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΚΙΛΚΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου η κινητοποίηση της Ένωσης Γονέων Δήμου Κιλκίς, μαζί με Συλλόγους Γονέων και Μαθητές από σχολεία του Κιλκίς και της Παιονίας, με σκοπό να λυθεί άμεσα το ζήτημα με τη διακοπή των σχολικών μεταφορών σε σχολεία του Κιλκίς, που έχει ως αποτέλεσμα μαθητές να αποκόπτονται από την εκπαιδευτική διαδικασία γιατί το Υπ. Παιδείας και η Περιφέρεια δεν εξασφαλίζουν τη μεταφορά τους από και προς το σχολείο.

Η συγκέντρωση έγινε στην Πλατεία Ειρήνης, όπου συγκεντρώθηκαν γονείς και μαθητές, να βροντοφωνάξουν ότι οι μεταφορές είναι δικαίωμά τους και υποχρέωση του κράτους.

Χαιρετισμό και καλωσόρισμα των παρευρισκομένων έκανε από το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων ο Αμοιρίδης Σταύρος. Την κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων, Κώστας Τσαουσίδης, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι :

Αν είναι δυνατόν το 2023, αντί να είμαστε με τα παιδιά μας… να τους βοηθάμε με τα μαθήματα, να συζητάμε μαζί τους τούς προβληματισμούς της ηλικίας τους, να πάμε μια βόλτα, μια εκδρομή, να πάμε να δούμε μαζί τους μία ταινία, μία θεατρική παράσταση ή να παρακολουθήσουμε μία συναυλία, να επισκεφτούμε μία βιβλιοθήκη, να τους καμαρώνουμε με τη συμμετοχή τους σε μία αθλητική ή πολιτιστική δραστηριότητα… να βρισκόμαστε εδώ για να διαμαρτυρόμαστε για τα αυτονόητα. Για ποιο πράγμα, δηλαδή; Για το δικαίωμα των παιδιών μας να πηγαίνουν στο σχολείο, να μαθαίνουν γράμματα, με ασφάλεια, σε σύγχρονα σχολεία. Και αυτή η υποχρέωση είναι του κράτους, όχι δική μας ατομική ευθύνη. Γι’ αυτό ας σταματήσουν να μας ρίχνουν το μπαλάκι.”

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε και σε λύσεις που μπορούν να δοθούν άμεσα και αποτελεσματικά σημειώνοντας:

Ας σκεφτούμε: Η περιφέρεια Κεν. Μακεδονίας ξοδεύει κάθε χρόνο 27,7 εκ. ευρώ για τις σχολικές μεταφορές. Για το Κιλκίς ξοδεύονται πάνω από 4,5 εκ. ευρώ για ΚΤΕΛ, Λεωφορεία, ΤΑΞΙ. Αν αυτά τα χρήματα τα βάλουμε κάτω, μέσα σε 5 χρόνια:

  • Θα είχαν αγοραστεί από την Περιφέρεια 45 λεωφορεία και 45 οχήματα.

  • Θα είχε εξασφαλιστεί η μισθοδοσία για 90 οδηγούς και 90 συνοδούς.

  • Θα πληρώνονταν και τα καύσιμα.

  • Και επιπλέον…. Θα μπορούσαν αυτά τα σχολικά λεωφορεία να πληρούν όλους τους όρους ασφάλειας, να αξιοποιούνται για σχολικές εκδρομές και να βγαίνουν πιο φθηνές, να μπορούν ακόμα και Σχολεία ή Νηπιαγωγεία με 10 – 15 παιδιά να πηγαίνουν εκδρομές και να μην αποκλείονται λόγω κόστους.

Τα ίδια λεωφορεία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν και για άλλες ανάγκες για τους Δημότες του Κιλκίς και των χωρίων. Και θα μας έμεναν και τα λεωφορεία! Κι όμως δεν το κάνουν, γιατί… στις πλάτες μας παίζονται παζάρια και εκβιασμοί. Και ποιος χάνει τελικά, στα σίγουρα; Τα παιδιά μας.”

Καταλήγοντας αναφέρθηκε στα αιτήματα της Ένωσης και των γονέων συνολικά:

  • Απαιτούμε ΣΗΜΕΡΑ να δοθεί λύση από το Υπουργείο Παιδείας και την Περιφέρεια.

  • Μπορούν και πρέπει να δώσουν λύση τώρα. Με νομοθετική ρύθμιση, τροπολογία, υπουργική απόφαση, οτιδήποτε. Είναι στο χέρι τους.

  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά των μαθητών ανεξάρτητα από το μέσο που θα χρησιμοποιούν, μέχρι να λυθεί το πρόβλημα. Να αξιοποιηθούν ακόμα και οχήματα του Δήμου και της Περιφέρειας, να μισθωθούν με έκτακτες διαδικασίες λεωφορεία για να μπορούν τα παιδιά μας να πηγαίνουν σχολείο.

  • Να εξασφαλιστεί η μεταφορά για όλα παιδιά του Κιλκίς, ακόμα και των πιο απομακρυσμένων χωριών, ακόμα και ενός παιδιού που επιθυμεί να παρακολουθήσει το ολοήμερο πρόγραμμα και σήμερα δεν του δίνεται η δυνατότητα.

  • Να μην προσμετρηθεί καμία απουσία η οποία οφείλεται στην έλλειψη σχολικών λεωφορείων.”

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στην 21η Ιουνίου μέχρι το Δημαρχείο. Οι γονείς και οι μαθητές βροντοφώναξαν συνθήματα, όπως: “Βάλτε Λεωφορεία να πάμε στα σχολεία”, “Ευθύνη κρατική οι μεταφορές, βάλτε λεωφορεία για τους μαθητές”, “Να πάνε στο σχολείο ζητάνε οι μαθητές, δεν είναι πολυτέλεια οι μεταφορές” και άλλα.

Η Ένωση Γονέων Κιλκίς προχώρησε επίσης σε πλατιά σύσκεψη με Συλλόγους Γονέων, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου, για να συζητηθεί η συνέχεια του αγώνα για να λυθεί άμεσα το ζήτημα των Σχολικών Μεταφορών, καθώς και άλλα ζητήματα όπως οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, η κατάσταση με τη σχολική στέγη και τις υποδομές, η υποχρηματοδότηση των σχολείων, η επικείμενη κατάργηση των σχολικών επιτροπών κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ