Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ διαχείριση ακινήτων του Δήμου και οι ανταλλαγές

Η διαχείριση ακινήτων του Δήμου και οι ανταλλαγές

Η διοίκηση ενός Δήμου είναι πολύ σοβαρή υπόθεση. Όλοι στεκόμαστε στη λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε ως κοινωνία, για να γίνει πιο εύκολη και πιο λειτουργική η καθημερινότητα μας. Είναι όμως μόνο αυτή η εστίαση, που κάνει μία διοίκηση πετυχημένη;

Η απάντηση, προφανώς, είναι όχι.

Μία πολύ σημαντική παράμετρος είναι η διαχείριση της δημοτικής περιουσίας. Με τον τρόπο που θα τη διαχειριστεί η κάθε διοίκηση, κρίνεται επιτυχημένη ή αποτυχημένη. Αν την αξιοποιήσει με θετικό αντίκτυπο στη κοινωνία και με θετικό πρόσημο ως αξία ή θα ζημιώσει τον Δήμο. Αν τη διαχειριστεί ορθά και αποφέρει κέρδη που θα «πέσουν» σε έργα ή θα είναι παρατημένη και θα «μπαίνει» μέσα.

Ένα μεγάλο θέμα είναι τα ακίνητα του Δήμου. Πως τα διαχειρίζεται ο Δήμος και πως τα αξιοποιεί προς όφελος του. Είναι πολύ σημαντικό να μπορεί ένας Δήμος να δημιουργεί υπεραξία ή κέρδος (οικονομικό ή για τη κοινωνία), για να μπορεί να το εκμεταλλευτεί «βουλώνοντας» τρύπες. Εκτός αυτού, η κάθε διοίκηση, έχει εκτός όλων των άλλων αρμοδιοτήτων, να διασφαλίζει και να προστατεύει την περιουσία του.

Υπάρχει κάποιο οργανωμένο σχέδιο στην αξιοποίηση των ακινήτων από την Δημοτική Αρχή, ώστε να προκύψει κέρδος;

Έχει εκπονηθεί κάποια μελέτη με σκοπό να αποφέρουν κέρδος στο Δήμο;

Μιας και αναλύουμε τη διαχείριση των ακινήτων, θα πρέπει να αναφερθεί πως μία  τέτοια περίπτωση υπάρχει στις ημέρες μας και πάει να δρομολογηθεί, μέσω ανταλλαγής ακινήτων περιουσίας του Δήμου κάτω από τον περιφερειακό, με αντίστοιχα ακίνητα σε άλλο μέρος που βρίσκεται πάνω από τον περιφερειακό.

Θα πρέπει Διοίκηση και Αντιπολίτευση να επιχειρηματολογήσουν σε τέτοιο βαθμό, που να μη μείνει κανένα ερωτηματικό στην υλοποίηση ή όχι αυτής της ανταλλαγής. Θα πρέπει να συζητηθεί εξονυχιστικά και με όλες τις οπτικές του, για να καταλήξει η ολομέλεια στην ορθότερη απόφαση προς όφελος του Δήμου και των δημοτών.

Η αντικειμενική και η εμπορική αξία είναι διαφορετικές έννοιες. Όταν αναφερόμαστε για ανταλλαγή ακινήτων του Δήμου με ιδιώτη, έχουν άλλη βαρύτητα οι δύο έννοιες. Όταν αναφερόμαστε σε ανταλλαγή ακινήτων του Δήμου με ανταλλάξιμη γη από ιδιοκτήτη, έχουν άλλη βαρύτητα οι δύο έννοιες.

Ελπίζουμε στην πιο ορθή και συμφέρουσα επιχειρηματολογία και απόφαση, από όλες τις παρατάξεις και προς όφελος όλων των δημοτών.

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ