Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜιλτιάδης Τασούλης για Ζιάκα: Κάλλιο πέντε και στο χέρι

Μιλτιάδης Τασούλης για Ζιάκα: Κάλλιο πέντε και στο χέρι

Στη συνέντευξη που παραχώρησε ο υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Μιλτιάδης Τασούλης στη DION τηλεόραση και στην εκπομπή «Για την πολιτική» του δημοσιογράφου Κώστα Πορτοκάλη, επανήλθε για δεύτερη φορά στο ζήτημα του στρατοπέδου Ζιάκα. Ουσιαστικά ο κύριος Τασούλης αφιέρωσε σχεδόν ολόκληρη τη συνέντευξή του στο στρατόπεδο Ζιάκα. Είπε ο κύριος Τασούλης:

«Εγώ θα βάλω τον κοινό νου. Τι λέει η κοινή λογική; Το λέει κι ο λαός: «Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι». Στην περίπτωση αυτή των έργων, αν η κυβέρνηση υποσχεθεί πως μέσα στην επόμενη διετία θα αρχίσει να την υλοποιεί, να την κατασκευάζει αυτήν τη δομή που θέλει να διαμορφώσει με τα κοινωνικά κτήρια, με το χώρο πρασίνου, με δικές τους δαπάνες, με δικές τους μελέτες κι αυτό αρχίζει να παίρνει οντότητα μέσα στην επόμενη πενταετία, ενώ εμείς θέλουμε να μπούμε σε μια άλλη λογική, να μας τα παραχωρήσουν, να ρθούνε να κάνουν μελέτες, να κάνουν άλλες ιστορίες και πάμε είκοσι χρόνια πίσω, τι είναι πιο λογικό;

Θα μου πείτε το ένα με το άλλο μπορεί να αλλάζει ποιοτικά την πρόταση διαχείρισης ενός χώρου; Ναι, εννοείται, συμφωνώ. Εγώ δεν πιστεύω όμως ότι αυτή η πρόταση δεν είναι υπέρ της ανάπτυξης της περιοχής, να της δώσει μια ζωντάνια, μια άλλη διαχείριση εκεί, έτσι ώστε να μην είναι αυτό το πράγμα το νεκρό, το απομονωμένο, το απαξιωμένο και τουλάχιστον και τα κτήρια έχουν καταστραφεί τα παλιά, ξέρουμε, εκεί στο Ζιάκα δεν έχει μείνει τίποτα, τα έχουν όλα ληστέψει, τα έχουν καταστρέψει, τα έχουνε αποξηλώσει τα πάντα και το κυριότερο είναι κέντρο και άντρο ανομίας.

Άλλα στρατόπεδα ήταν σχεδόν κοντά μέσα στην αστική δομή, στον αστικό κλοιό της περιοχής, δηλαδή και στη Λαγκαδά το στρατόπεδο Καρατάσου και το άλλο το στρατόπεδο που είναι στον Κυρίζογλου στους Αμπελόκηπους. Εδώ μιλάμε για ένα στρατόπεδο το οποίο είναι στην άκρη της πόλης, τελείως εγκατελειμμένο. Κατ’ αρχάς εκείνο θέλει μόνο και μόνο διαμόρφωση, ο τρόπος ασφάλειας, ο τρόπος περιφρούρησης. Ό,τι κάνει κανείς εκεί πρέπει να το δει ποιος θα μεριμνήσει γι’ αυτό. Θα έχει ζωή; Δεν θα έχει ζωή; Θα είναι ένας χώρος που θα κάνει βόλτα κανείς; Εγώ να πω εντάξει και το δωρίζουν. Υπερτοπικά πάρκα, μόνο αυτή είναι δομή;

Δεν είναι ότι έρχομαι μια φιλοκυβερνητική. Εγώ το είπα και πάλι, το είπα έγκαιρα τότε όταν άρχισαν να ταλαντεύονται οι απόψεις. Όταν ήρθε εδώ πέρα το κλιμάκιο της κυβέρνησης και έκανε μια πρόταση. Και λέω το εξής τότε: Γιατί δεν παίρνουν αυτήν την πρόταση να την αξιολογήσουν και αμέσως την απορρίπτουν; Δεν πρέπει πρώτα να δούμε αυτή η πρόταση τι λέει; Έχει χώρους πρασίνου, έχει κατοικίες μέσα, έχει διάφορα στοιχεία που μπορεί κανείς να πει ότι είναι θετικά. Το παίρνουν a priori και λένε “όχι θέλουμε παραχώρηση σε μια παλιότερη πρόταση”.

Δεν ξέρω αν είναι χειρότερη ή καλύτερη. Ας έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο να αξιολογηθεί, αλλά δεν μπορεί, σ’ αυτό που είπατε πριν, σ’ ένα λεονταρισμό “το θέλουμε δικό μας”. Και μετά; Το πήραμε δικό μας. 165 στρέμματα επιπλέον μιας περιοχής που έχει ο δήμος άνωθεν περιφερειακής πολλά στρέμματα χώρους πρασίνου και δεν τα αναπτύσσει. Γιατί δεν πήγε ο δήμος εκεί που έχει και εισφορές από τους οικοπεδούχους να κάνει τους χώρους πρασίνου, τα άλση που έχει εκεί πάνω όλους διαμόρφωση, ώστε να πάνε οι πολίτες περιπατητές να τον απολαύσουν αυτόν τον χώρο και θέλουμε έναν σε όμορη περιοχή; Να τον κάνουμε δικό μας. Τα κόστη όμως λειτουργικής διαχείρισης είναι πολύ πιο δύσκολο να τα κρατήσει κανείς.

Ουσιαστικά πρέπει να μιλάμε επί του πρακτέου. Έχουμε μπροστά μας ένα στρατόπεδο, υπάρχει μια πρόταση, ας έρθει να αξιολογηθεί απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο, ας έρθει να βελτιωθεί η πρόταση σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή. Πρέπει η Τοπική Δημοτική Αρχή να έχει άποψη. Δεν μπορεί να σχεδιάζονται όλα από την Αθήνα. Συμφωνώ. Εφόσον έρχεται μια πρόταση ας πάμε πάνω σ’ αυτήν και να βελτιώσουμε αυτές τις προτάσεις που έρχονται και κάτι άλλο που θέλουμε συμπληρωματικά. Με ανάγκες που ίσως θέλουμε να προσθέσουμε, ίσως εκεί να μην προβλέπουν ένα γήπεδο. Προβλέπουν κάποια στιγμή το γήπεδο που είναι στο Ελευθέριο Κορδελιό, επειδή το μισό ρυμοτομείται, να γίνει σ’ εκείνο το χώρο, να γίνει ένα ακόμα γήπεδο ποδοσφαίρου εκεί, ένα μικρό άλσος αθλητικό. Ναι. Αν πρέπει να βελτιωθούν αυτά που είναι πιο εύκολες παρεμβάσεις, να ρθουν και να τα διορθώσουμε. Αλλά πρέπει, αυτό που είχα πει και σε παλαιότερη συζήτησή μας, πρέπει η Δημοτική Αρχή να ανταποκρίνεται γρήγορα και να έχει αντανακλαστικά γρήγορα. Όταν της έρχεται μπροστά της μία πρόταση, η οποία είναι χρηματοδοτημένη, πρέπει να την αξιοποιεί στον άμεσο χρόνο».

Μιλτιάδης Τασούλης: 164 στρέμματα είναι πάρα πολλά για να μπορεί να τα διαχειριστεί ο δήμος
«Το Ειδικό Σχολείο του Κορδελιού έφτασε πλέον και στ’ αφτιά του πρωθυπουργού»
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ