Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΨήφισμα του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Ψήφισμα του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου προς τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας

Το 24ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου στεγάζεται «προσωρινά» εδώ και 15 χρόνια κάτω από τις κερκίδες του Δημοτικού Αθλητικού Κέντρου (ΔΑΚ) Ευόσμου υπό συνθήκες ακατάλληλες για τη στέγαση ενός σχολικού κτιρίου. Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου, ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της χώρας με τον νεότερο ηλικιακά πληθυσμό, παρουσιάζει τρομερό πρόβλημα σχολικής στέγης με 52 υπόγειες αίθουσες και κίμπο και πολλά συστεγαζόμενα σχολεία.

Το νεοαναγερθέν κτίριο που χτίστηκε για να στεγάσει το 24ο Δημοτικό Σχολείο θα είχε ήδη παραδοθεί στους μαθητές του, αν οι εργασίες περιμετρικά του κτιρίου οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφαλή μετάβαση και παραμονή των μαθητών σε αυτό, είχαν ξεκινήσει εγκαίρως και παράλληλα με την ανέγερσή του και όχι με τεράστια καθυστέρηση εξαιτίας της κωλυσιεργίας του Δήμου.

Το έργο της ανέγερσης του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου που ανατέθηκε στην εταιρεία ¨ΚΤΗΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε.¨ είχε ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ΕΣΠΑ 2014-2020, με άξονα προτεραιότητας και θεματικό στόχο την επένδυση στην εκπαίδευση και κατάρτιση για την απόκτηση δεξιοτήτων και στη δια βίου μάθηση και με ειδικό στόχο την ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών εκπαίδευσης.

Το κτίριο περιλαμβάνει δέκα αίθουσες διδασκαλίας, ένα εργαστήριο Φυσικής – Χημείας, ένα εργαστήριο Αισθητικής Αγωγής, ένα εργαστήριο Πληροφορικής, μια αίθουσα ξένων γλωσσών, μια βιβλιοθήκη –  αναγνωστήριο, μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων,  χώρος φαγητού – αποθήκη – κουζίνα, γραφείο διευθυντή και χώρο αναμονής.

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία υποβλήθηκε ο φάκελος και εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου από την Περιφέρεια και το αρμόδιο τμήμα ΕΣΠΑ και, φυσικά, ήταν λογικό να εγκριθεί, διότι σε αυτή του τη μορφή το νέο σχολικό κτίριο είναι σύμφωνο με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε περί των σχολικών κτιρίων, αλλά και παραπέμπει σε ένα σύγχρονο σχολείο με αίθουσες και σημαντικούς βοηθητικούς χώρους για τη σωστή και ασφαλή μόρφωση των παιδιών.

Δυστυχώς, αυτό το σύγχρονο κτίριο η Δημοτική αρχή θέλει να το μετατρέψει σε ένα σχολείο ανάλογο αυτών της δεκαετίας του ΄70, καθώς προτίθεται να συστεγάσει/ στριμώξει σε αυτό και δεύτερο δημοτικό σχολείο, το όμορο 19ο, καταργώντας κάθε υποδομή του που το καθιστά σύγχρονο.

Η Δημοτική Αρχή θέλει να καταργήσει ένα κτίριο Πρωτοβάθμιας (του 19ου) σε μια περιοχή που μαθητές όμορων σχολείων (6ο και 16ο) κάνουν μάθημα σε υπόγειες αίθουσες και κίμπο, και που το νέο 24ο θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε 12θέσιο απορροφώντας σταδιακά αυτούς τους μαθητές και έτσι να αποσυμφορήσει τα γειτονικά σχολεία.

Η Δημοτική Αρχή θέλει να κάνει έξωση στους μαθητές του 19ου Δημοτικού, να τους στοιβάξει με τους μαθητές του 24ου σε ένα κτίριο που φτιάχτηκε για ένα σχολείο, για να μεταστεγάσει «προσωρινά» και μέχρι να χτιστεί το νέο τους σχολείο, τους 32 μαθητές του Ειδικού Σχολείου (ΕΕΕΕΚ) Κορδελιού οι οποίοι στεγάζονται εδώ και 18 χρόνια σε ακατάλληλο κτίριο.

Θέλει να δώσει μια προσωρινή λύση – μπάλωμα στο πρόβλημα του ΕΕΕΕΚ δημιουργώντας προβλήματα στους μαθητές δύο άλλων σχολείων.

Η Δημοτική Αρχή δεν ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τις συνθήκες εκπαίδευσης των παιδιών μας αλλά ούτε το ενδιαφέρον που επιδεικνύει για το ΕΕΕΕΚ είναι ειλικρινές καθώς 3,5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία δεν έκανε ούτε μισή μελέτη για την ανέγερση του νέου σχολείου τους ενώ υπάρχει ήδη χαρακτηρισμένο οικόπεδο άνωθεν του περιφερειακού, αλλά ούτε και καμία σοβαρή προσπάθεια μίσθωσης άλλου κατάλληλου κτιρίου για να το μεταστεγάσει.

Οι Σύλλογοι Διδασκόντων των 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων, οι δύο Σύλλογοι Γονέων, η Ένωση Συλλόγων Γονέων Κορδελιού Ευόσμου, Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, ο Η’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, σύσσωμη η αντιπολίτευση της Δημοτικής Αρχής και η Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Δυτικής Θεσσαλονίκης είναι αντίθετοι με την κατάργηση ενός κτιρίου Πρωτοβάθμιας (του 19ου) σε μια περιοχή με τεράστιο πρόβλημα σχολικής στέγης και αντίθετοι με τη συστέγαση/ υποβάθμιση της ασφάλειας και ποιότητας εκπαίδευσης των μαθητών των 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων. Δυστυχώς όμως η Δημοτική Αρχή ΔΕΝ ΑΚΟΥΕΙ ΚΑΝΕΝΑΝ!!! Ο Δήμαρχος διαμηνύει ότι η συστέγαση των δύο σχολείων είναι προσωπικό του στοίχημα και αναλαμβάνει ο ίδιος την ευθύνη.

Επειδή όμως το νέο κτίριο είναι παντελώς ακατάλληλο για τη φοίτηση 270 και περισσότερων παιδιών που θα προκύψουν από τη συστέγαση των δύο σχολείων και υπάρχει μέγιστος κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού ατυχήματος στο εσωτερικό του κτιρίου, κυρίως στις σκάλες αυτού από τον συνωστισμό στην άνοδο και στην κάθοδο τόσο πολλών παιδιών νεαρών στην ηλικία, και από τη στιγμή που στο εξωτερικό του σχολείου ο μισός προαύλιος χώρος καταλαμβάνεται από το γήπεδο μπάσκετ και ο άλλος μισός που απομένει είναι εξαιρετικά μικρός, ώστε να χωρέσει 270 μικρά παιδιά που περπατούν και τρέχουν σε αυτόν και, συνεπώς, υπάρχει μέγιστος κίνδυνος πρόκλησης σοβαρών ατυχημάτων και σε αυτόν, πρέπει να μας πει ο κύριος Δήμαρχος που θα βρίσκεται όταν θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη για τα αποτελέσματα της απαράδεκτης απόφασής του.

Κύριε Πρωθυπουργέ, οι περίπου 270 οικογένειες των 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου σας παρακαλούμε θερμά να παρέμβετε, να αποτρέψετε δια παντός και να μας προστατέψετε από τις παράλογες προθέσεις της Δημοτικής Αρχής του Δήμου μας οι οποίες δεν βασίζονται στη λογική αλλά σε προσωπικά στοιχήματα και ταξίματα στις πλάτες των παιδιών μας.

Με εκτίμηση

Για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

του  24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ