Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΠως ο Πέτρος Σούλας κέρδισε τη μάχη

Πως ο Πέτρος Σούλας κέρδισε τη μάχη

Πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν πριν από τις εκλογές για το που θα κριθεί η μάχη των δημοτικών εκλογών. Σ’ έναν δήμο που μαστίζεται από την φτώχεια, την ανεργία, τις διακοπές ηλεκτρικού και νερού λόγω χρέους, η διοίκηση Λαφαζανίδη προσπάθησε να καλλιεργήσει τον τοπικισμό, στοχεύοντας να συσπειρώσει γύρω της τους Κορδελιώτες ψηφοφόρους, ενώ από την άλλη προσπάθησε να καλλιεργήσει θύλακες στον Εύοσμο, στηριζόμενη στις αντιθέσεις και τις κόντρες που υπήρχαν από το παρελθόν, μεταξύ των προερχομένων από τον Εύοσμο υποψηφίων. Η εκτίμηση ότι τις προηγούμενες εκλογές τις κέρδισε η παράταξη του κ. Λαφαζανίδη, εξαιτίας της στήριξης του κ. Σούλα, φαινόταν ανεδαφική από τότε. Άλλωστε επιφανή στελέχη της παράταξης Χατζηβρέττα από τότε τόνιζαν, ότι τις εκλογές τις έχασαν οι ίδιοι από λάθους χειρισμούς και δεν τις κέρδισε ο κ. Λαφαζανίδης, πολλώ δε μάλλω, δεν τις κέρδισε εξαιτίας της υποτιθέμενης στήριξης του κ. Σούλα. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί εκ των στελεχών τις παράταξης Χατζηβρέττα, κατήλθαν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, όχι με την παράταξη Σωτηράκη, που ήταν η συνέχεια της παράταξης του κ. Χατζηβρέττα, αλλά με την παράταξη του κ. Σούλα.

Από την άλλη πλευρά ο κ. Σούλας και η παράταξή του, είχαν πάρει το μάθημα από τους χειρισμούς της παράταξης Χατζηβρέττα στις προηγούμενες εκλογές και όχι μόνο δεν παρασύρθηκαν στον τοπικισμό, αλλά στάθηκαν πάνω απ’ αυτόν, δείχνοντας μια ανωτερότητα η οποία επιβραβεύτηκε από τους ψηφοφόρους! Τα αποτελέσματα των προηγούμενων δημοτικών εκλογών είχαν δείξει, έτσι κι αλλιώς ότι στον Εύοσμο η ιστορία του «παιδιού από το δικό μας χωριό» δεν περνάει! Σ’ αυτήν την εκλογική αναμέτρηση αποδείχτηκε ότι αυτή η ιστορία δεν περνάει ούτε στο Κορδελιό. Άλλωστε σε έναν δήμο που πάνω από τα 2/3 των κατοίκων είναι νεοφερμένοι, είναι απρέπεια η καλλιέργεια του τοπικισμού.

Πέραν του ότι ο τοπικισμός όχι μόνο περιορίστηκε, αλλά εξαλείφθηκε σ’ αυτές τις δημοτικές εκλογές, οι αδυναμίες της διοίκησης Λαφαζανίδη φάνηκαν σ’ όλο της το μεγαλείο και προπαντός στην δημοτική κοινότητα του Ελευθερίου Κορδελιού. Την δεύτερη Κυριακή των εκλογών η παράταξη του κ. Σούλα αύξησε τους ψηφοφόρους της κατά 63,16% με άνοδο 73,52% στο Ελευθέριο Κορδελιό και 60,33% στον Εύοσμο, ενώ η παράταξη Λαφαζανίδη αύξησε τους ψηφοφόρους της κατά 44,20% με άνοδο 32,57% στο Ελευθέριο Κορδελιό και 55,12% στον Εύοσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η άνοδος της παράταξης Λαφαζανίδη στο Ελευθέριο Κορδελιό ήταν μικρότερη από αυτήν στον Εύοσμο, πράγμα που δείχνει ότι οι ψηφοφόροι της δημοτικής κοινότητας του Ελευθερίου Κορδελιού και δυσαρεστημένοι ήταν από τη διοίκηση Λαφαζανίδη, αλλά και δεν πείστηκαν από τις υποσχέσεις της απερχόμενης διοίκησης. Επίσης είναι αξιοσημείωτη η πτώση της παράταξης Λαφαζανίδη στο Κορδελιό τη δεύτερη Κυριακή σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, πράγμα που ενισχύει την άποψη ότι ο τοπικισμός υποχώρησε σε μεγάλο βαθμό, αφού μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων άλλων παρατάξεων δεν ψήφισε τη δεύτερη Κυριακή τον κ. Λαφαζανίδη για τοπικιστικούς λόγους. Η παράταξη Λαφαζανίδη ενώ στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές στη δημοτική ενότητα του Ελευθερίου Κορδελιού είχε λάβει 43,03% την πρώτη Κυριακή και 77,39% τη δεύτερη, σ’ αυτές τις εκλογές έλαβε 42,04% την πρώτη Κυριακή και 59,38% τη δεύτερη. Η άνοδος της παράταξης Λαφαζανίδη στην δημοτική κοινότητα του Εύοσμου την πρώτη Κυριακή των εκλογών, σε σχέση με την αντίστοιχη των προηγούμενων, φαντάζει μικρή για μία παράταξη που ασκούσε διοίκηση, όσο κι αν είχε φθαρεί. Άλλωστε το ποσοστό που είχε λάβει η παράταξη Λαφαζανίδη στον πρώτο γύρο των προηγούμενων δημοτικών εκλογών στον Εύοσμο ήταν μικρότερο από αυτό του κ. Σούλα και κατά μισή μονάδα μεγαλύτερο από αυτό του κ. Καφαρίδη!

Αυτό που έγειρε την πλάστιγγα προς την παράταξη του Πέτρου Σούλα ήταν η σοβαρότητα και η μετριοπάθεια που ο ίδιος επέδειξε, η επιβολή αυτής σε ολόκληρη την παράταξη, αλλά και η κακή εικόνα της διοίκησης Λαφαζανίδη, η οποία όχι μόνο δεν κατάφερε να λύσει έστω μικρά προβλήματα, αλλά δημιούργησε κιόλας! Η προσπάθεια της διοίκησης Λαφαζανίδη να θυμίσει στον λαό του τόπου ότι ο κ. Σούλας ήταν αντιδήμαρχος του κ. Αλεξανδρίδη, δεν είχε καμία απήχηση αφού ήταν αποσπασματική και επικεντρωνόταν σε μία ιστορία που αφορούσε μόνο τα ποσά που σπαταλούνταν στις δημόσιες σχέσεις, πράγμα το οποίο ο κ. Σούλας απέδειξε ότι ήταν αναληθές. Ουσιαστική κριτική για το παρελθόν της διοίκησης Αλεξανδρίδη έκανε μόνο η Λαϊκή Συσπείρωση, την οποία όμως η διοίκηση Λαφαζανίδη δεν χρησιμοποίησε, διότι ήταν αυστηρά πολιτική και έτσι αφορούσε και την ουσία της δικής της διαχείρισης!

Ο λαός του δήμου Κορδελιού Εύοσμου ψήφισε επιλέγοντας να γυρίσει την πλάτη στην παράταξη που χειρίστηκε τις τύχες του την τελευταία τετραετία, αλλά ταυτόχρονα να δώσει, συνολικά, στις παρατάξεις που διαχειρίστηκαν το δήμο τα τελευταία είκοσι χρόνια περίπου 85%.

Ο λαός του δήμου επέλεξε εν τέλει να τον διοικήσει η παράταξη του κ. Σούλα πιστεύοντας, αν μη τι άλλο, ότι θα μπορέσει να επιλύσει τουλάχιστον μικρά τοπικά προβλήματα, τα οποία η διοίκηση Λαφαζανίδη τα έκανε να φαίνονται βουνό, γιατί κατά τα άλλα οι δημότες δεν φαίνεται να έχουν αυταπάτες για το τι στάση θα κρατήσει η διοίκηση Σούλα σε σοβαρά πολιτικά ζητήματα. Επειδή όμως αφενός «κοντός ψαλμός αλληλούια» και αφετέρου ο κ. Σούλας λέει πως θα σταθεί στο πλάι του δοκιμαζόμενου λαού ας περιμένουμε μερικούς μήνες! Μακάρι η διοίκηση Σούλα να διαψεύσει όσους λένε ότι αυτή θα ταυτιστεί με την κυβερνητική πολιτική.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ