Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΔιασφάλιση της μισθοδοσίας των αποσπασμένων στo νέο Νομικό Πρόσωπο Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης

Διασφάλιση της μισθοδοσίας των αποσπασμένων στo νέο Νομικό Πρόσωπο Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης

Την παρακάτω ερώτηση προς τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα έκανε η Λαϊκή Συσπείρωση Κεντρικής Μακεδονίας:

«Προς τον Περιφερειάρχη κ. Απ. Τζιτζικώστα

Θέμα: Η διασφάλιση της μισθοδοσίας και των εφάπαξ όλων των εργαζομένων που παρά τη θέλησή τους αποσπάστηκαν με τις ρυθμίσεις του ν. 5003/2022 στo νέο Νομικό Πρόσωπο Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης.

Με τον ν. 5003/2022 προχώρησε η εκχώρηση των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με τις Λαϊκές Αγορές σε Νομικά Πρόσωπα και στη δημιουργία τους αντίστοιχα στις Περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).

Να σημειωθεί ότι υπήρξε, νομοθετικά, υποχρεωτική απόσπαση, χωρίς την θέληση ή την αίτηση των υπαλλήλων που υπηρετούσαν στις αντίστοιχες υπηρεσίες των Περιφερειών σε αυτά τα Νομικά Πρόσωπα, χωρίς καν να διασφαλίζεται η μισθοδοσία τους για το συνολικό διάστημα της αναγκαστικής – υποχρεωτικής απόσπασής τους.

Και πριν περάσει ένας χρόνος ψήφισης του νόμου και αναγκαστικής απόσπασης των υπαλλήλων έχουν παρουσιαστεί τα αδιέξοδα αυτής της επιλογής της κυβέρνησης και όσον αφορά τη λειτουργία αυτών των νέων φορέων και τα αποτελέσματά του και όσον αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των υποχρεώσεων των φορέων έναντι αυτών.

Τα νέα Νομικά Πρόσωπα δεν έχουν αποκτήσει συνολική οργανωτική υπόσταση και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, οι οικονομικές τους δυνατότητες δεν επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών, οι εργαζόμενοι παραμένουν “αλυσοδεμένοι” στους νέους φορείς, με ορατό το κίνδυνο τον Δεκέμβριο να μείνουν απλήρωτοι, με σοβαρά ερωτηματικά ως προς την διασφάλιση του εφάπαξ τους από Ταμείο Λαϊκών Αγορών κλπ.

Με βάση τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Περιφερειάρχης, σε ποιες άμεσες ενέργειες, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, θα προβεί ώστε:

  • Να διασφαλιστούν η μισθοδοσία και τα εφάπαξ όλων των εργαζομένων της ΠΚΜ που υποχρεωτικά αποσπάστηκαν με τις ρυθμίσεις του ν. 5003/2022 στο νέο Νομικό Πρόσωπο Λαϊκών Αγορών.

  • Να συνεχιστεί η κάλυψη της μισθοδοσίας των αποσπασμένων υπαλλήλων από τη Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

  • Να σταματήσουν οι αναγκαστικές αποσπάσεις των υπαλλήλων και να επιστρέψουν στην υπηρεσία της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ