Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ επιστολή που παρέδωσε στον πρωθυπουργό το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Η επιστολή που παρέδωσε στον πρωθυπουργό το 19ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου

Την παρακάτω επιστολή παρέδωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 19ου Δημοτικού Σχολείου Κορδελιού Ευόσμου στο πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στην πλατεία Ευόσμου

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Απευθυνόμαστε σε εσάς ελπίζοντας σε μία φωνή λογικής απέναντι στη δίνη του παραλογισμού στον οποίο μας έχει υποβάλει η δημοτική αρχή του τόπου μας.

Τα τελευταία 3 περίπου χρόνια ζούμε υπό την απειλή της έξωσης από το σχολείο μας με άγνωστο προορισμό. Αιτία γι’ αυτή την επιχειρούμενη έξωση, την οποία μάλιστα ο Δήμαρχος παραδέχεται ότι την χρεώνεται ο ίδιος προσωπικά χωρίς να υπολογίζει τις συνέπειες και τις αντιδράσεις, είναι η αδυναμία της δημοτικής αρχής να βρει μία λύση για το χρόνιο πρόβλημα στέγασης του Ειδικού Σχολείου Κορδελιού (ΕΕΕΕΚ Κορδελιού). Θέλει λοιπόν να μεταφέρει, προσωρινά όπως λέει, το ΕΕΕΕΚ Κορδελιού στο κτίριο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, μέχρι να χτιστεί ένα νέο κτίριο για το ΕΕΕΕΚ, για το οποίο ως τώρα δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για να προχωρήσει στην ανοικοδόμησή του, παρόλο που υπάρχει οικόπεδο προορισμένο γι’ αυτό το σκοπό και παρόλο που θα μπορούσε να βρεθεί μία διαδημοτική λύση.

Το σχολείο μας, το 19ο Δ.Σχ. Ευόσμου, βρίσκεται δίπλα στο ΔΑΚ (Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο) Ευόσμου. Μέσα στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΔΑΚ στεγάζεται «προσωρινά» εδώ και 15 χρόνια το 24ο Δ. Σχ. Ευόσμου, στον 1ο  όροφο, στον οποίο με γυψοσανίδες δημιουργήθηκαν υποτυπώδεις αίθουσες διδασκαλίας. Μετά από τόσα χρόνια αναμονής, χτίστηκε, είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει, ένα νέο σχολικό κτίριο που έχει σχεδιαστεί με προδιαγραφές που επιτάσσουν οι σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις με σκοπό να στεγάσει το 24ο Δ. Σχ. Ευόσμου και να το βγάλει από τους ακατάλληλους χώρους του ΔΑΚ.

Στο νέο αυτό κτίριο, προτίθεται η δημοτική αρχή να συστεγάσει και το δικό μας σχολείο με τη μέθοδο της σαρδελοποίησης και στοιβάγματος μαθητών/τριων, αφού το κτίριο αυτό, έχει μελετηθεί και κατασκευαστεί για να στεγάσει ΕΝΑ δημοτικό σχολείο, το 24ο Δ.Σχ. Ευόσμου. Οι χώροι δεν επαρκούν, οι αίθουσες διδασκαλίας του νέου κτιρίου δεν επαρκούν για δύο σχολικές μονάδες (10 για 15 συνολικά τμήματα!), ο αύλειος χώρος είναι μικρός και τίθενται σοβαρά ζητήματα ασφάλειας, πέραν της υποβάθμισης της εκπαίδευσης και της υποβάθμισης των δύο σχολικών αυτών μονάδων.

Η επιχειρούμενη «συστέγαση»  μοιραία θα επιφέρει ακύρωση των κτιριακών προδιαγραφών που υποστηρίζουν την σύγχρονη εκπαίδευση που με απλά λόγια σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν.  O δήμαρχος θεωρεί ότι λύνει το πρόβλημα μιας εκπαιδευτικής κοινότητας, δημιουργεί όμως μεγαλύτερα προβλήματα σε δύο άλλες!

 Αντί όλες οι σχολικές μονάδες  σταδιακά να αναβαθμιστούν σε σχολεία πρώτης ταχύτητας, στο Δήμο μας, διαφαίνεται μια διάθεση υποβάθμισης των εκπαιδευτικών συνθηκών. Αξίζει κάτι τέτοιο για τα παιδιά μας;

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσ/κης, ο Η’ Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Θεσσαλονίκης, η Ένωση Γονέων Κορδελιού – Ευόσμου, η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των 24ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων, η αντιπολίτευση του Δήμου διαφωνούν με τη συστέγαση των δύο σχολείων και με την κατάργηση ενός κτιρίου Πρωτοβάθμιας σε μια περιοχή που έχει μεγάλο πρόβλημα σχολικής στέγης. Το ζήτημα μάλιστα έχει πάρει και τη νομική οδό, καθώς ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 24ου Δ.Σχ. Ευόσμου έχει προχωρήσει σε τρία εξώδικα και μία μηνυτήρια αναφορά.

Δεν είναι τυχαίο που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας κ. Κόπτσης κατά την επίσκεψή του, δεν υποστήριξε τη συστέγαση αυτή. Ήρθε εδώ, ενημερώθηκε, επιθεώρησε το χώρο και συναντήθηκε με εκπροσώπους του Δήμου, την Δ/ντρια ΠΕ Δυτ. Θεσ/κης, εκπροσώπους της Ένωσης Γονέων, του συλλόγου γονέων του 24ου Δ.Σ και εκπροσώπους του συλλόγου γονέων του σχολείου μας.

Και αυτό είναι το ένα σενάριο! Υπάρχει και άλλο. Οι τελευταίες κινήσεις του δημάρχου και η απρόσμενη επίσκεψη στο σχολείο μας με τη διευθύντρια του ΕΕΕΕΚ,  προδίδουν το σκοπό του να προχωρήσει στην έξωση, παρόλο που η λογική καταδεικνύει ότι η συστέγαση δε μπορεί να υλοποιηθεί. Ανησυχούμε ότι προκειμένου να ελευθερώσει το κτίριο 19ου Δ. Σχ. Ευόσμου για να μπαλώσει πρόχειρα το πρόβλημα του ΕΕΕΕΚ θα προχωρήσει στην έξωσή μας πάση θυσία.

Φοβόμαστε ότι θα βρεθούμε στις αθλητικές εγκαταστάσεις του ΔΑΚ, από τις οποίες θα βγει το 24ο Δ.Σχ. Ευόσμου και οι οποίες είναι ακατάλληλες. Γι’ αυτό άλλωστε χτίστηκε το νέο κτίριο.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ελπίζουμε στην παρέμβασή σας προς αποφυγή των άσχημων αυτών εξελίξεων. Ζητούμε να παραμείνουμε στο χώρο μας. Ζητούμε στο νέο κτίριο να στεγαστεί μόνο το 24ο Δ.Σ. Ευόσμου. Ζητούμε να βρεθεί μια κατάλληλη λύση στέγασης του ΕΕΕΕΚ που δε θα δημιουργεί προβλήματα σε άλλες σχολικές μονάδες.

Με εκτίμηση,

Το Δ.Σ. του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 19ου Δ. Σχ. Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ