Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΓια να γνωρίζουν οι γονείς του 24ου, 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου και...

Για να γνωρίζουν οι γονείς του 24ου, 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου και Ειδικού Σχολείου Κορδελιού

Επειδή ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 27ης Ιουλίου 2022, επανέλαβε ότι δεν προχώρησε στην ενοικίαση του χώρου άνωθεν της περιφερειακής οδού προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από το Ειδικό Σχολείο Κορδελιού επειδή η εταιρεία, η οποία κατείχε το χώρο, ζητούσε και τη διαμόρφωση της τοιχοποιίας και το διαχωρισμό του χώρου που κόστιζαν 300.000 ευρώ.

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου αποφάσισε να καταργήσει το κτήριο του 19ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου και να στοιβάξει τους μαθητές του 19ου και του 24ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου στο νεοανεγερθέν κτήριο του 24ου, επειδή η διαμόρφωση του χώρου άνωθεν της περιφερειακής οδού κόστιζε ακριβά και, όπως είπε ο δήμαρχος, ο δήμος θα ήταν νομοθετικά υπόλογος, αφού θα πλήρωνε χρήματα για ένα χώρο που θα τον χρησιμοποιούσε για κάποια χρόνια και ουσιαστικά αυτά τα χρήματα θα επενδύονταν μόνιμα σε ξένη περιουσία, θα πήγαιναν, δηλαδή, τα λεφτά των δημοτών σε έναν ιδιώτη.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς του 24ου, 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου και του Ειδικού Σχολείου Κορδελιού είναι πως τα λεφτά αυτά δεν θα ήταν χρήματα του δήμου γιατί θα δίνονταν από την κεντρική εξουσία. Το ότι βέβαια θα δίνονταν από την κεντρική εξουσία δεν σημαίνει πως ο δήμος με ευκολία θα έπρεπε να τα δώσει, αφού και αυτά είναι δημόσιο χρήμα. Μπορούσε όμως ο δήμος να κάνει κάτι άλλο. Να απευθυνθεί στο υπουργείο Παιδείας και να το ενημερώσει πως θα προχωρήσει στην έστω αυτή ακριβή λύση γιατί δεν υπάρχει άλλη και να καλέσει το υπουργείο Παιδείας να αναλάβει κι εκείνο τις ευθύνες του. Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου προχώρησε όμως στην κατάργηση ενός σχολικού κτηρίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης χωρίς καν να ενημερώσει του υπουργείο που στο κάτω της γραφής μπορεί να έδινε τη λύση.

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο που πρέπει να ξέρουν οι γονείς του 24ου, 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου και του Ειδικού Σχολείου Κορδελιού μιας και ο δήμαρχος εμφανίστηκε ως υπερασπιστής του δημόσιου χρήματος, το οποίο δεν ήθελε να σπαταλήσει για τη διαμόρφωση του συγκεκριμένου χώρου άνωθεν της περιφερειακής οδού, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το Ειδικό Σχολείο του Κορδελιού. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 2022, η διοίκηση του δήμου εισήγαγε προς ψήφιση μία πρόταση εταιρείας για μεταφορά πάνω από την περιφερειακή οδό του κοινωνικού συντελεστή που έπρεπε να αποδώσει στο δήμο κάτω από την περιφερειακή οδό. Η διοίκηση του δήμου θέλησε να ανταλλάξει διαμερίσματα κάτω από την περιφερειακή οδό με καταστήματα άνωθεν της περιφερειακής οδού που «η αξία τους είναι η μέρα με τη νύχτα», όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.

Το θέμα της συγκεκριμένης ανταλλαγής αποσύρθηκε τελικά από τη διοίκηση του δήμου αλλά εισήχθη ξανά με τον ίδιο ακριβώς τρόπο στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Μαρτίου 2022, αλλά αποσύρθηκε και πάλι κάτω από τις έντονες αντιδράσει και πιέσεις της αντιπολίτευσης. Άλλα μέτρα και άλλα σταθμά λοιπόν από τη διοίκηση Μανδαλιανού που σ’ εκείνην την περίπτωση δύο φορές προσπάθησε να ψηφίσει την ανταλλαγή παρά το γεγονός ότι η αντιπολίτευση φώναζε πως ζημιώνει το δήμο, ενώ στην περίπτωση της μίσθωσης του χώρου για τη στέγαση του Ειδικού Σχολείου Κορδελιού δεν προχώρησε για να μη ζημιώσει το δήμο! Βέβαια στην περίπτωση του χώρου για το Ειδικό Σχολείο ο δήμος θα επιβαρυνόταν με 300.000 ευρώ, ενώ στην περίπτωση της ανταλλαγής η επιβάρυνση δεν θα ήταν τόσο μεγάλη. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η διαφορά της χασούρας του δήμου αλλά τα άλλα μέτρα και τα άλλα σταθμά στο σκεπτικό της διοίκησης.

Κ. Τσ.

Τι ενέργειες έκανε η διοίκηση Μανδαλιανού για το Ειδικό Σχολείο Κορδελιού;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ