Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΟ πιο δυνατός και ο πιο αδύναμος κρίκος του Δημοτικού Συμβουλίου της...

Ο πιο δυνατός και ο πιο αδύναμος κρίκος του Δημοτικού Συμβουλίου της 16ης Μαρτίου 2022

Πιο δυνατός κρίκος της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 16ης Μαρτίου 2022 ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Δημοτικής Αστυνομίας και ΚΕΠ, Νέστορας Λαφαζανίδης, ο οποίος παρ’ όλο που είχε υπερψηφίσει το συγκεκριμένο θέμα στην αρμόδια επιτροπή, μετά τα όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο δήλωσε πως προβληματίζεται και ζητάει την αναβολή του.

Πιο αδύναμος κρίκος της συγκεκριμένης συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Σωτηράκης, ο οποίος εισήγαγε ένα τέτοιο θέμα προς ψήφιση και το απέσυρε μόνο αφού ο Νέστορας Λαφαζανίδης ζήτησε την αναβολή.

Ποιο ήταν το θέμα; Ο κύριος Σωτηράκης εισήγαγε προς ψήφιση μία πρόταση εταιρείας για μεταφορά πάνω από την περιφερειακή οδό του κοινωνικού συντελεστή που έπρεπε να αποδώσει στο δήμο κάτω από την περιφερειακή οδό. Συγκεκριμένα έπρεπε να αποδώσει στο δήμο δύο διαμερίσματα συνολικού εμβαδού 104,88 τετραγωνικών μέτρων στον πρώτο και στο δεύτερο όροφο οικοδομής. Αντί γι’ αυτά τα δύο διαμερίσματα πρότεινε στο δήμο να δώσει ισόγειο κατάστημα άνωθεν της περιφερειακής οδού με εμβαδό 119 τετραγωνικά μέτρα καθαρά, 126 τετραγωνικά μέτρα μικτά και με υπόγειο ως παρακολούθημα εμβαδού 109 τετραγωνικών μέτρων.

Ο κύριος Σωτηράκης εισηγήθηκε τη συγκεκριμένη πρόταση λέγοντας στο Δημοτικό Συμβούλιο πως τα ισόγεια καταστήματα άνωθεν της περιφερειακής οδού ο δήμος τα χρειάζεται γιατί μπορούν να γίνουν ΚΔΑΠ ή Βρεφονηπιακοί σταθμοί.

Λαμβάνοντας το λόγο ο τέως δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Πέτρος Σούλας, είπε ότι στο σημείο υπάρχουν τρία καταστήματα, ο δήμος θα πάρει το ένα στην άκρη, το μεσαίο είναι πουλημένο κι έτσι δεν μπορεί να γίνει συνένωση των τριών καταστημάτων για να τα χρησιμοποιήσει ο δήμος ως ΚΔΑΠ ή ως βρεφονηπιακό, ενώ το υπόγειο μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο ως αποθηκευτικός χώρος.

Ο αντιδήμαρχος κύριος Σωτηράκης έλαβε ξανά το λόγο για να ενημερώσει πως ο ιδιοκτήτης του μεσαίου καταστήματος είπε ότι μπορεί να το νοικιάσει στο δήμο αλλά αυτά στα λόγια. Βέβαια στην πρωτολογία του ο κύριος Σωτηράκης είχε ξεχάσει να πει γι’ αυτήν τη σειρά των τριών καταστημάτων για τα οποία πληροφόρησε το Δημοτικό Συμβούλιο ο τέως δήμαρχος.

Τη συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα έκλεισε ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης ο οποίος είπε ότι το κατάστημα είναι 15ετίας και ότι στο υπόγειο υπάρχει πιθανότητα να έχει μισό μέτρο νερό. Τόνισε επίσης ότι το κατάστημα είναι παρατημένο και δεν έχει ανοίξει ποτέ, ενώ συνέχισε λέγοντας ότι η αξία του καταστήματος δεν έχει καμία σχέση με την αξία των διαμερισμάτων κάτω από τον περιφερειακό, γιατί το τετραγωνικό μέτρο σ’ ένα καινούργιο ακίνητο στο σημείο που χτίζονται τα διαμερίσματα κοστίζει 900 ευρώ το μέτρο, ενώ πάνω από την περιφερειακή έχει 650 ευρώ το μέτρο καινούργιο. Το ακίνητο 15ετίας πόσο έχει, αναρωτήθηκε ο κύριος Ναθαναηλίδης τονίζοντας ότι είναι ασύγκριτες οι τιμές.

Ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης συνέχισε λέγοντας ότι πάνω από την περιφερειακή, όταν θα αναπτυχθεί η περιοχή, μπορεί ο δήμος να πάρει ακίνητα για να τα αξιοποιήσει, ότι η εισήγηση του αντιδημάρχου είναι στη σφαίρα της φαντασίας, ότι πρόκειται για δύο καταστήματα στις δύο άκρες που η εταιρεία θέλει να τα δώσει στο δήμο, ότι τα καταστήματα έχουν μικρότερη αξία από τα διαμερίσματα που πρέπει να δώσει και ότι επιπλέον το μεσαίο κατάστημα για να γίνει ΚΔΑΠ πρέπει ο δήμος να παρακαλέσει τον ιδιοκτήτη του.

Ο κύριος Ναθαναηλίδης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του λέγοντας πως ο κοινωνικός συντελεστής δημιουργήθηκε για να ανακουφίσει τις περιοχές στις οποίες δίνεται, πως ο δήμος υπερδιπλασιάζει τη δόμηση και τον πληθυσμό με τον κοινωνικό συντελεστή κάτω από την περιφερειακή και πάει να πάρει ιδιοκτησία πάνω από την περιφερειακή, πως ο δήμος θα πρέπει να κρατήσει τα διαμερίσματα και πως αν η αξία ήταν ίδια η διοίκηση θα έφερνε εκτίμηση και θα έλεγε ότι το κατάστημα έχει μεγαλύτερη αξία.

«Δεν το φέρατε γιατί δεν είναι ίδια η αξία. Η πρόταση είναι ασύμφορη, να μην πω σκανδαλώδης, και την καταψηφίζουμε» κατέληξε ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης.

Εν ολίγοις δύο διαμερίσματα που πρέπει να πάρει ο δήμος από τον κοινωνικό συντελεστή σε κτίσμα κάτω από την περιφερειακή οδό, η διοίκηση θέλει να τα ανταλλάξει με ισόγειο κατάστημα άνωθεν της περιφερειακής οδού το οποίο βρίσκεται στη μία άκρη μιας σειράς τριών καταστημάτων. Τα τρία καταστήματα μαζί μπορούν να γίνουν ΚΔΑΠ ή βρεφονηπιακός. Το μεσαίο κατάστημα όμως είναι πουλημένο σε ιδιώτη. Το κατάστημα της άλλης άκρης ο δήμος θα το πάρει σε κάποια μέλλουσα ανταλλαγή.

Το θέμα αποσύρθηκε στις 16 Μαρτίου από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών αλλά εισάγεται ακριβώς το ίδιο προς ψήφιση στην αυριανή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Μαρτίου 2022. Θα δούμε αν ο δυνατός και ο αδύναμος κρίκος παραμείνουν ίδιοι.

Ατίρκα

Πιο δυνατός κρίκος του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Μαρτίου 2022 ο Βασίλης Ανδρεάδης
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ