Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΤέσσερις συνεχόμενες ημέρες με υψηλές τιμές PM10 και ο δήμος δεν έβγαλε...

Τέσσερις συνεχόμενες ημέρες με υψηλές τιμές PM10 και ο δήμος δεν έβγαλε καμία ανακοίνωση

Η τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022 ήταν 81 μg/m3. Αυτή ήταν η 5η φορά που κατά το μήνα Μάρτιο υπήρξε υπέρβαση της οριακής τιμής των PM10 και η 4η συνεχόμενη ημέρα που οι τιμές των PM10 ήταν πολύ υψηλές.

Η διοίκηση του δήμου Κορδελιού Ευόσμου δεν ανάρτησε καμία ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του δήμου για να καλέσει τους πολίτες και κυρίως τις ευπαθείς ομάδες να προφυλαχτούν. Η αντιδημαρχία Περιβάλλοντος και Πρασίνου άφαντη. Κατά τη συνεδρίαση όμως του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 30ης Μαρτίου 2022, η αρμόδια αντιδήμαρχος έκανε μία πολύ ωραία έκθεση ιδεών για τον κανονισμό πρασίνου.

Για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οριακή τιμή 50 μg/m3 δεν πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Κατά τον Φεβρουάριο του 2022 υπήρξε 5 φορές υπέρβαση της οριακής τιμή των 50 μg/m3 και κατά τον Ιανουάριο επίσης 5 φορές.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ 50 μg/m3

Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ