Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Θα χάσουμε και τα οικόπεδα που περιέφραξε η ΕΥΑΘ, όπως προσπαθήσαμε να...

«Θα χάσουμε και τα οικόπεδα που περιέφραξε η ΕΥΑΘ, όπως προσπαθήσαμε να χάσουμε και άλλα;»

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 16ης Φεβρουαρίου 2022, ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε λεπτομερώς στα οικόπεδα που έχει περιφράξει η ΕΥΑΘ, στο πώς ο δήμος θα τα διεκδικήσει και στις συνεχείς ερωτήσεις του σε προηγούμενες συνεδριάσεις γι’ αυτό το θέμα οι οποίες όμως δεν έλαβαν καμία απάντηση. Ο κύριος Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε σε αποφάσεις που λένε ότι όλα αυτά τα οικόπεδα ανήκουν στο δήμο και τόνισε ότι το ρέμα της Ολυμπιάδος εκ παραδρομής δεν πέρασε στην ιδιοκτησία του δήμου, ενώ μεταφέρθηκαν όλα τα υπόλοιπα. Στη συνέχεια μίλησε για έναν νόμο που όρισε πως ό,τι δεν είχε μεταφερθεί μέχρι το 1970 περνάει στην κυριότητα της ΕΥΑΘ Παγίων.

Το 2009, σύμφωνα με την τοποθέτηση του κυρίου Ναθαναηλίδη, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε πως υπάρχει ο τρόπος να διεκδικηθούν αυτά τα οικόπεδα και αυτός ο τρόπος είναι να χαρακτηριστούν. Μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο τότε προχώρησε σε χαρακτηρισμούς οικοδομικών τετραγώνων. Η ΕΥΑΘ έκανε ένσταση γιατί, όπως ισχυριζόταν, δεν είναι δυνατός ο χαρακτηρισμός οικοδομήσιμων χώρων ως κοινόχρηστων και κοινωφελών χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Ο δημοτικός σύμβουλος Λεωνίδας Ναθαναηλίδης παρέθεσε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία απαντούσε στην ένσταση της ΕΥΑΘ και έλεγε πως είναι αβάσιμο αυτό που ισχυρίζεται γιατί η μελέτη του ΓΠΣ έγινε το 1997 και μιλούσε για 60.000 κατοίκους σ’ εκείνην την περιοχή, ενώ με τον κοινωνικό συντελεστή οι κάτοικοι ξεπερνούν τους 100.000 με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητο να χαρακτηριστούν ως κοινόχρηστοι και κοινωφελείς χώροι επιπλέον οικοδομικές εκτάσεις και πρώην ρέματα.

Ο κύριος Ναθαναηλίδης τόνισε πως ενώ ο φάκελος ήταν τότε έτοιμος, δεν προχώρησε, με αποτέλεσμα πριν μερικούς μήνες η ΕΥΑΘ να περιφράξει έντεκα οικόπεδα στη Νέα Πολιτεία. Για την ενέργεια εκείνην της ΕΥΑΘ έγιναν συνεχείς ερωτήσεις προς τη διοίκηση του δήμου χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση, όπως επεσήμανε ο κύριος Ναθαναηλίδης. Η στάση αυτή της διοίκησης του δήμου είχε ως αποτέλεσμα η ΕΥΑΘ να προχωρήσει διαδικασία για να νοικιάσει ένα από αυτά τα ακίνητα. Ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης αναφέρθηκε στο οικόπεδο το οποίο η ΕΥΑΘ έβγαλε προς ενοικίαση και τόνισε ότι έτσι θα κινηθεί και για τα άλλα οικόπεδα, ρωτώντας τι προτίθεται να κάνει η διοίκηση του δήμου.

«Θα χάσουμε και αυτά τα οικόπεδα όπως προσπαθήσαμε να χάσουμε και άλλα;», ρώτησε ο κύριος Ναθαναηλίδης ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και όχι την κλασική απάντηση της διοίκησης του δήμου πως το θέμα το βλέπει η Νομική Υπηρεσία. Ο Λεωνίδας Ναθαναηλίδης ρώτησε τη διοίκηση γιατί δεν λύνει το ζήτημα και γιατί δεν προχωράει τους φακέλους που είναι έτοιμοι από το 2010. «Και μη μου πείτε ότι δεν φταίτε εσείς. Ήρθε σ’ εσάς και δεν το λύνεται», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του για το θέμα ο κύριος Ναθαναηλίδης.

Ο πρώην αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Νέστορας Λαφαζανίδης, απαντώντας στον κύριο Ναθαναηλίδη είπε τα εξής: «Όντως είναι ένα θέμα για το οποίο θα έπρεπε να έχουν προχωρήσει κάποια πράγματα, αλλά θεωρώ ότι δεν είναι αργά. Δεσμεύομαι εγώ, αν δεν το κάνει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο να σας έχω νέα για το θέμα της ΕΥΑΘ».

Ο νυν αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Κώστας Σωτηράκης, απαντώντας στον κύριο Ναθαναηλίδη είπε ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής ανήκουν όλα στην ΕΥΑΘ και συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Η ΕΥΑΘ αυτή τη στιγμή είναι Ανώνυμη Εταιρεία. Δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση ούτε ο υπουργός, ούτε κανένας δεν μπορεί να κάνει παρέμβαση σε μια Ανώνυμη Εταιρεία. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, τη Δευτέρα το πρωί μίλησα και με δύο ειδικούς συνεργάτες, είναι ότι κατά πόσο μπορούμε και άμεσα να κάνουμε επανεπιβολή ώστε τα χαρακτηρισμένα αυτά που περιφράξαν να τα κάνουμε επανεπιβολή για να μην μπορούν να βγάλουν τιμή μονάδος, που κι αυτό θα πάρει λίγο καιρό, ώστε να τα ξαναπάρουμε στην κυριότητά μας».

Η απάντηση του δημάρχου στον κύριο Ναθαναηλίδη ήταν ότι η πρόθεση της διοίκησής του είναι να χαρακτηρίσει αυτά τα οικόπεδα για να αποδοθούν στους δημότες και κάνει επαφές και ενέργειες προς αυτήν την κατεύθυνση, ενώ τον ευχαρίστησε για την πληροφορία σχετικά με το οικόπεδο που προτίθεται να νοικιάσει η ΕΥΑΘ.

Τα. Σ.

Προς ενοικίαση έβγαλε η ΕΥΑΘ το οικόπεδο στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως εξαιτίας της κωλυσιεργίας της διοίκησης Μανδαλιανού
Τελικά ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν κάνει πλάκα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ