Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Είναι χρέος απέναντι στα παιδιά μας να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των...

«Είναι χρέος απέναντι στα παιδιά μας να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των ακινήτων του ελληνικού λαού»

Επιστολή με θέμα «Εκχώρηση δημόσιας ακίνητης περιουσίας» απέστειλε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 6ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών στον Δήμαρχο Νεάπολης Συκεών, κ. Δανιηλίδη, στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ, κ. Πατούλη και στον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τσακαλώτο, με την οποία διατρανώνει την αντίθεσή του σε κάθε εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους και κερδοσκόπους, ενώ απαιτεί την άμεση κατάργηση της ΕΤΑΔ ΑΕ. Αναλυτικά η επιστολή είναι η παρακάτω:

«Όπως μαθαίνουμε έχει ξεκινήσει με ταχείς ρυθμούς η εκχώρηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας στην “Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας” (ΕΕΣΥΠ), το γνωστό “Υπερταμείο” των ιδιωτικοποιήσεων με χρονική διάρκεια 99 ετών! Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μέσα σε δύο μήνες διαβάζουμε για 79 ακίνητα που εκχωρούνται για ιδιωτικοποιήσεις  στη Λευκάδα, 417 στην Κρήτη, 157 στη Λάρισα, 450 στη Μαγνησία, 20 στα Τρίκαλα, 9 στην Καρδίτσα κ.α. Στην πόλη μας, τη Θεσσαλονίκη (που ήδη έχει ιδιωτικοποιηθεί το αεροδρόμιο και βιώνουμε τα αποτελέσματα αυτής της ιδιωτικοποίησης με τις αυξήσεις των εισιτηρίων), διαβάσαμε ότι εκχωρούνται αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού όπως ο Λευκός Πύργος, οι φυλακές του Γεντί Κουλέ, η Ροτόντα, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο, το Καυταντζόγλειο, ακόμη και το νοσοκομείο «Γεννηματάς», ακόμη και τα δάση (!) και οι αθλητικές εγκαταστάσεις των δήμων: τα σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, τα νηπιαγωγεία, πολιτιστικά κέντρα, πάρκα, δημοτικές βιβλιοθήκες, πυροσβεστικοί σταθμοί, αστυνομικά τμήματα. Συνολικά, με ΦΕΚ της κυβέρνησης (ΦΕΚ Β΄2317/19-6-18 και 2320/19-6-18, απόφαση 86), εκχωρούνται στην “Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ” (ΕΤΑΔ ΑΕ, θυγατρική της ΕΕΣΥΠ) 10.119 ακίνητα!

Όλα όσα έχουμε πληρώσει δηλ. εμείς οι εργαζόμενοι αυτού του τόπου και οι προηγούμενες γενιές από καταβολής του ελληνικού κράτους…  παραχωρούνται σε επιχειρηματίες! Να σημειωθεί ότι το 50% από τα κέρδη της ΕΕΣΥΠ θα πηγαίνει για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους στους δανειστές, ενώ το άλλο 50% θα κατευθύνεται σε “επενδύσεις”.

Όμως από πού θα βγάζει κέρδη ο επιχειρηματίας που θα νοικιάσει για έναν αιώνα ένα σχολείο ή ένα νοσοκομείο; Η πείρα από τις μέχρι τώρα ιδιωτικοποιήσεις δείχνει ότι το μάρμαρο τελικά το πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Είτε με την αύξηση των τιμολογίων, των εισιτηρίων κ.ά., είτε γιατί δεν θα μπορούμε να απολαμβάνουμε δωρεάν τις εγκαταστάσεις που θα εκχωρηθούν, είτε με τη χειροτέρευση των εργασιακών σχέσεων όσων δουλεύουν σε αυτές τις εγκαταστάσεις.

Με την παρούσα επιστολή μας διατρανώνουμε την αντίθεσή μας με κάθε εκχώρηση δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματικούς ομίλους και κερδοσκόπους.

Απαιτούμε την άμεση κατάργηση της ΕΤΑΔ ΑΕ.

Είναι χρέος απέναντι στα παιδιά μας να διαφυλάξουμε το δημόσιο χαρακτήρα των ακινήτων του ελληνικού λαού.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ