Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΓύρισαν την πλάτη σε δημοτική αρχή και ασφαλιστικές εταιρείες

Γύρισαν την πλάτη σε δημοτική αρχή και ασφαλιστικές εταιρείες

omospondia-gonewn-kentrikhs-makedonias-24-11

Την πλάτη γύρισαν εκπαιδευτικοί και γονείς στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής και της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Θερμαϊκού, να αναλάβουν ρόλο πλασιέ ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων και να οργανώσουν σύσκεψη, για να προωθήσουν την προσφορά ιδιωτικής Ασφαλιστικής Εταιρείας για δωρεάν παροχές ασφάλισης προς τους μαθητές των Νηπιαγωγείων και Δημοτικών Σχολείων του Δήμου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε την προπερασμένη Παρασκευή στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στους Νέους Επιβάτες και είχαν κληθεί να παραστούν οι διευθύντριες και διευθυντές Σχολικών Μονάδων και εκπρόσωποι των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων.

Ο Δήμαρχος Θερμαϊκού εξήρε το ρόλο των χορηγών, καθώς, όπως είπε, ο δήμος για να λειτουργήσει τα σχολεία στηρίζεται στις χορηγίες. Όμως, είναι γνωστό ότι κάθε εταιρεία που θέλει να κάνει προσφορές, και μάλιστα σε μαθητικό κοινό, έχει στόχο τη διαφήμισή της, το χτίσιμο του κοινωνικού της προφίλ που πιθανά να εξασφαλίζει κάποια φοροαπαλλαγή και το κυριότερο, ένα πελατολόγιο μερικών χιλιάδων μαθητών και των οικογενειών τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μιλάμε για περίπου 5.000 μαθητές.

Έτσι, λοιπόν, η ασφαλιστική εταιρεία, αφού εξασφάλισε το κατάλληλο κοινό στη σύσκεψη, που διοργανώθηκε για λογαριασμό της, είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει, εκτός από το «δωράκι» που θέλει να «προσφέρει» στους μαθητές του Δήμου, και όλη την πραμάτεια που έχει προς πώληση (κάρτες, ασφαλιστικά πακέτα κ.λπ.).

Πήραν, όμως, την απάντησή τους από εκπαιδευτικούς και γονείς. Εκπρόσωποι των γονέων εκδήλωσαν έντονα τη δυσαρέσκειά τους, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να συναινέσουν στην αξίωση της εταιρείας να διαφημιστεί μέσω των Συλλόγων Γονέων. Τόνισαν ότι υπερασπίζονται το δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα του σχολείου, στο οποίο καμιά εταιρεία που θέλει να πουλήσει τα εμπορεύματά της δεν έχει θέση.

Εκπρόσωπος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών υπαίθρου Ν. Θεσσαλονίκης, μεταφέροντας απόφαση του Συλλόγου, ανέφερε ότι οι διευθύντριες/ές των Σχολικών Μονάδων δεν μπορούν να λειτουργούν ως διαφημιστές και κελευστές μηνυμάτων ιδιωτικών επιχειρήσεων και συμφερόντων και κάλεσε τη Σχολική Επιτροπή, να μην ξαναστείλει τέτοιες προσκλήσεις.

Eκ μέρους των διευθυντών, δηλώθηκε ότι δεν έχουν το δικαίωμα να δώσουν τα προσωπικά δεδομένα των μαθητών του σχολείου σε τρίτους, πολύ περισσότερο σε ιδιωτική εταιρεία.

Έξω από τη σύσκεψη, εκπρόσωποι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Θερμαϊκού, μοίραζαν ανακοίνωση με την οποία κατάγγελλαν τη διοίκηση του Δήμου ότι προσπαθεί να μετατρέψει μαθητές, γονιούς και δασκάλους σε συρμό και στυλοβάτη μαζί, για το πέρασμα της ιδιωτικής ασφάλισης και σαν αντίληψη και σαν πρακτική.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Γονέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με ανακοίνωσή της για το θέμα ξεκαθαρίζει ότι η εξασφάλιση της Υγείας των μαθητών δεν είναι ατομική υπόθεση, αλλά υποχρέωση της πολιτείας. Καλεί τους γονείς του Δήμου Θερμαϊκού και τους Συλλόγους τους να καταδικάσουν την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ανοίξει την πόρτα για την είσοδο ιδιωτικών εταιρειών στα σχολεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ