Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠώς έφτασε η Μαρία Μανούκα στο 24%;

Πώς έφτασε η Μαρία Μανούκα στο 24%;

Ομολογουμένως το ποσοστό που έλαβε ο συνδυασμός της Μαρίας Μανούκα στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023 ήταν έκπληξη για πολλούς, γιατί η αίσθηση που υπήρχε μετά τις αρχές Σεπτεμβρίου ήταν ότι δεν θα περάσει το 20%, μάλιστα κάποιοι έλεγαν πως δεν θα ξεπεράσει ούτε το 17%.

Η αίσθηση όσων προσέγγιζαν με ολοκληρωμένο σκεπτικό το αποτέλεσμα και όχι με διαθέσεις φιλικές προς τον έναν ή τον άλλον υποψήφιο, ήταν πως ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης θα μπορούσε να προσεγγίσει το 40%, ο Κλεάνθης Μανδαλιανός θα ήταν περίπου στο 30% και η Μαρία Μανούκα θα ήταν κάτω περίπου στο 20%.

Σε πολλούς το 24% της Μαρίας Μανούκα φάνηκε μεγάλη έκπληξη, αλλά εάν κάποιος σκεφτεί όλα όσα συνέβησαν στην προεκλογική περίοδο, θα αντιληφθεί πως δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης, έχοντας πάρει το πάνω χέρι από πολύ νωρίς στην κούρσα για την κατάκτηση του δημαρχιακού θώκου εξαιτίας των ονομάτων που στελέχωσαν την παράταξή του, διαμόρφωσε ανάλογα την τακτική του, η οποία ήταν η τήρηση πολύ χαμηλών τόνων απέναντι και στην παράταξη της Μαρίας Μανούκα και στην παράταξη του δημάρχου.

Οι παρατάξεις του Κλεάνθη Μανδαλιανού και της Μαρίας Μανούκα, έχοντας την αίσθηση ότι ανταγωνίζονται για τη δεύτερη θέση, ξεκίνησαν πολύ νωρίς τη σκληρή κόντρα μεταξύ τους και την ανταλλαγή πολλές φορές χαρακτηρισμών.

Ενώ δηλαδή η παράταξη Αλεξανδρίδη φρόντιζε για το δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών και δεν ήθελε να δημιουργήσει κόντρα με την παράταξη που τελικά θα καταλάμβανε την τρίτη θέση, οι παρατάξεις Μανδαλιανού και Μανούκα κοντράρονταν σκληρά για το ποιος θα μπει στο δεύτερο γύρο χωρίς να τους ενδιαφέρει κατ’ αρχάς η δεύτερη Κυριακή, όπως και ήταν λογικό.

Μέσα στον Αύγουστο, φάνηκε πως η παράταξη Μανδαλιανού πήρε κεφάλι από την παράταξη Μανούκα και θα είναι αυτή που θα μπει στο δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Αυτό έγινε εξαιτίας συμμαχιών της παράταξης Μανδαλιανού που έγιναν μόνο στην Κοινότητα Ευόσμου. Στη συγκεκριμένη στιγμή η παράταξη Μανδαλιανού προσπάθησε να ρίξει τους τόνους απέναντι στην παράταξη Μανούκα, η οποία όμως όξυνε την επίθεσή της στη διοίκηση Μανδαλιανού γιατί δεν είχε άλλη διέξοδο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να διαρκέσει η αντιπαράθεση των δύο παρατάξεων μέχρι την τελευταία στιγμή.

Η παράταξη Μανούκα έφτασε στο 24% γιατί ήταν η μόνη που ουσιαστικά ασκούσε αντιπολίτευση στα πεπραγμένα της διοίκησης Μανδαλιανού. Η παράταξη Μανούκα φαίνεται πως καρπώθηκε τις ψήφους εκείνης της μερίδας των ψηφοφόρων που ήταν δυσαρεστημένοι από τη διοίκηση Μανδαλιανού, αλλά που καμία από τις αντιπολιτευόμενες παρατάξεις δεν είχε πρόσβαση σ’ αυτούς κι έτσι επέλεξαν την παράταξη που άσκησε πιο σκληρή αντιπολίτευση στη διοίκηση του δήμου.

Η Μαρία Μανούκα φαίνεται πως θα μπορούσε να έχει και καλύτερη τύχη, εάν αποφάσιζε την αντιπολιτευτική της γραμμή να την προβάλει σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς εμφανιζόμενη η ίδια, εάν κάποια στελέχη της δεν δημιουργούσαν αχρείαστες αντιπαραθέσεις με κόσμο που δεν είχαν λόγο να το κάνουν και εάν όσοι καθόριζαν την τακτική της, αλλά και η ίδια, γνώριζαν καλύτερα το δήμο και τους ανθρώπους του.

Δυστυχώς για τη Μαρία Μανούκα το αποτέλεσμα των εκλογών όσον αφορά την παράταξή της προήλθε περισσότερο από ενδογενείς παράγοντες, παρά από την παρουσία των αντιπάλων της.

Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ