Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΤην Κυριακή 29 Οκτωβρίου όλοι στη Διαλογή!

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου όλοι στη Διαλογή!

Της Νίκης Ωραιοπούλου

Επειδή λέμε συχνά ότι η δύναμη κάθε τόπου είναι οι άνθρωποι του, είναι ευκαιρία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου να το αποδείξουμε για άλλη μια φορά και με την παρουσία μας να στηρίξουμε την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο ιερέας του Τιμίου Σταυρού στην Διαλογή ο π. Πολύκαρπος , τον οποίο μετά και από αυτήν την πρωτοβουλία μπορούμε να τον αποκαλούμε άνετα και ΠΟΛΥΤΙΜΟ!

Συγχαρητήρια λοιπόν -Πολύτιμε – Πατέρα – Πολύκαρπε, για την πρωτοβουλία της τριπλής εκδήλωσης που διαβάσαμε ότι οργανώνετε στην ιστοσελίδα του Δήμου και σας ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά που μαθαίνουμε από σας, τα οποία ούτε γνωρίζαμε, ούτε ακούσαμε ποτέ, ούτε και διαβάσαμε πουθενά.

Προσκαλώ και παρακαλώ όλους τους συνδημότες μας να συνοδεύσουμε όλοι μαζί την ΠΡΩΤΗ λιτανεία της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ στον Δήμο μας και να προσκυνήσουμε για πρώτη φορά την θαυματουργή εικόνα της ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ με ιστορική και θρησκευτική δύναμη αλλά και με προσωπική προστασία για τον καθένα μας.

Πατέρα Πολύκαρπε σας ευχαριστούμε θα είμαστε όλοι εκεί.

Περισσότερα στοιχεία για την τριπλή εκδήλωση μπορείτε να διαβάσετε στο δελτίο τύπου του Δήμου που ακολουθεί

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΙΜΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΙΑΛΟΓΗΣ

ΤΙΜΑ

ΤΗΝ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ»- ΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΓΓΛΙΚΩΝ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΤΑ«ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ»ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Χαρμόσυνα θα χτυπήσουν και φέτος επί μισή ώρα, την προσεχή Δευτέρα 30/10 στις 12.00μμ, οι καμπάνες του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού στη Διαλογή του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, εις ανάμνηση των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Θεσσαλονίκης διότιστις 30 Οκτωβρίου του 1944 από το σημείο της Στρατιωτικής Στάσης (σημερινό Μουσείο Σιδηροδρόμων) στη Διαλογή, αποχώρησαν τα τελευταία Γερμανικά Στρατιωτικά Στρατεύματα στις 12.00 το μεσημέρι.

Την ίδια μέρα θα τιμηθεί και η «ΜΝΗΜΗ» των εκατοντάδων θυμάτων των 3 βομβαρδισμών στην περιοχή από τους Άγγλους το 1940, ενώ από φέτος θα υπάρχει μόνιμα στον Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού Διαλογής η Αγιογράφιση της Ιστορικής Ιεράς Εικόνας της «ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ» έργο του μεγάλου Έλληνα Ζωγράφου Γιάννη Τσαρούχη, μετά το όραμα που είδε και του αφηγήθηκε συμπολεμιστής του, στο Αλβανικό μέτωπο το 1940.

Στην θαυματουργή εικόνα απεικονίζεται «Η Παναγιά της Νίκης», το εκκλησάκι που χτίστηκε στο Γκολεμί, (μετά από χρήματα που συγκεντρώθηκαν μεταξύ των στρατιωτών εν μέσω του Αλβανικού Έπους) και το σημείο που ο στρατιώτης είδε σε όραμα, την Παναγία να του λέει ότι «την Λαμπρή θα είστε στα σπίτια σας». ΝΙΚΗΤΕΣ!

Σε πληροφορίες από το βιβλίο «Μαρτυρίες ’40-’41» του Κ. Χατζηπατέρα, αναφέρεται ότι ο Τσαρούχης έψαχνε απεγνωσμένα να βρει καμβά για να ζωγραφίσει την Παναγία αλλά το μόνο που τελικά βρήκε ήταν ένα καπάκι από ένα κιβώτιο ρέγκας. Πάνω σε αυτό ζωγράφισε την περίφημη «Παναγιά της Νίκης», με μπογιές που είχε μαζί του ο Λοχαγός Γεωργόπουλος για να ζωγραφίσει σκηνές των μαχών του Αλβανικού πολέμου.

Σύμφωνα με τον Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως Σταυρουπόλεως και προϊστάμενο του Ιερού Ναού Υψώσεως Τιμίου Σταυρού Διαλογής π. Πολύκαρπο Κοτσασαρλόγλου, η Ιστορική και θαυματουργή -αλλά άγνωστη εν πολλοίς – Ιερά Εικόνα της « Παναγιάς της Νίκης», διατίθεται για προσκύνησητων ανδρών των Ενόπλων Δυνάμενων και των Σωμάτων Ασφαλείας για προστασία, δύναμη και ευλογία στο έργο που επιτελούν.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΙΜΗΣ ΚΑΙ ΜΝΗΜΗΣ

29-30 Οκτωβρίου

Κυριακή 29.10.2023

5.30μμ Πανηγυρικός Εσπερινός της «Παναγίας της Νίκης» και Ιερά Λιτανεία Πέριξ του Ναού

Δευτέρα 30.10.2023

7.00πμ Όρθρος, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία

επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα των 3 Αγγλικών βομβαρδισμών,

Δοξολογία «Ελευθερίων της Θεσσαλονίκης»

-Φύτευση Ελιάς στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού

ως σύμβολο Ειρήνης, Ελευθερίας και Καταλλαγής

-Έπαρση Σημαίας

12.00μμ Κρούση κωδώνων επί μισή ώρα εις ανάμνηση των «ΕΛΕΥΘΕΡΙΩΝ» της Θεσσαλονίκης και της αποχώρησης των Γερμανικών στρατευμάτων από την περιοχή της Διαλογής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ