Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΚλεονίκη Ωραιοπούλου: Οι άλλοι Δήμοι που είναι πολύ μικρότεροι γιατί μπορούν κι...

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Οι άλλοι Δήμοι που είναι πολύ μικρότεροι γιατί μπορούν κι εμείς όχι;

Η Κλεονίνη Ωραιοπούλου διατηρεί με τον σύζυγό της γνωστό ΣΕΦ Νίκο… ένα από τα πιο σύγχρονα, ποιοτικά και καλύτερα εστιατόρια της Θεσσαλονίκης, με πιάτα από την Ελληνική και Διεθνή Κουζίνα, με άριστες πρώτες ύλες και τιμές, τον γνωστό σε όλους «ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟ», ο οποίος γίνεται συχνά πόλος έλξης και αφορμή για πολλούς επώνυμους και μη, από όλο το φάσμα της πολιτικής, επιχειρηματικής, καλλιτεχνικής και αθλητικής ζωής της χώρας να επισκεφτούν τον Εύοσμο, ενώ πολύ συχνά ο «ΜΕΖΕΔΟΚΗΠΟΣ» μετατρέπεται σε τόπο πολιτιστικών, καλλιτεχνικών και διεθνών γευστικών event.

Η Νίκη και ο Νίκος είναι γνωστοί και αγαπητοί, είναι ευαισθητοποιημένοι πολίτες, χορηγοί σε φιλανθρωπικές δράσεις και εθελοντές σε πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο κόσμος τόσο στην Δημοτική Ενότητα του Ελευθερίου Κορδελιού όσο και στην Δημοτική Ενότητα Ευόσμου, τους αγαπάει, τους εμπιστεύεται, τους στηρίζει γιατί αναγνωρίζει την κοινωνική και φιλανθρωπική τους ανταποδοτικότητα, στις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες της τοπική κοινωνία και όχι μόνο.

Με αφορμή την πρόσφατη ανάρτηση της Νίκης Ωραιοπούλου στο facebook με την οποία γνωστοποίησε τις θέσεις της και την απόφασή της να συμμετέχει στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, την συναντήσαμε για μια ουσιαστική εκ βαθέων αλλά και όπως πάντα ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί της.

Αγκίδα: Μας ξάφνιασε η απόφασή σας να συμμετέχετε στις δημοτικές εκλογές κι επειδή και στο παρελθόν είχατε πολλές προτάσεις, πείτε μας τι άλλαξε τώρα;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Αυτό ακριβώς… επειδή ΔΕΝ άλλαξε τίποτα. Ή για να είμαι πιο ακριβής, ΔΕΝ άλλαξε τίποτα προς το καλύτερο. Γιατί προς το χειρότερο τα πήγαμε πολύ καλά και μάλιστα σε όλους τους τομείς. Πιστεύω ότι για όλα έρχεται πάντα το πλήρωμα του χρόνου και η αλήθεια είναι ότι εγώ “τώρα” αισθάνομαι πιο έτοιμη από ποτέ, πιο γεμάτη από ιδέες και όρεξη για δουλειά και προσφορά και κυρίως είμαι πιο αποφασισμένη να βοηθήσω όσο μπορώ, για να κάνουμε το Δήμο μας ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΗ στην Ανάπτυξη, στην Ποιότητα ζωής, στην Κοινωνική Αλληλεγγύη, στον Εθελοντισμό, ένα δήμο που να χαίρεσαι να ζεις και να μεγαλώνεις τα παιδιά σου.

Κι επειδή για την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας, έχουμε κι εμείς ευθύνη και είμαστε όλοι υπεύθυνοι γι’ αυτά που γίνονται και γι’ αυτά που δεν γίνονται, γι’ αυτό κι εγώ, αναλαμβάνω “τώρα” την ευθύνη που μου αναλογεί και από την θέση του παρατηρητή και του κριτή περνάω στη θέση του μαχόμενου και του κρινόμενου.

Αγκίδα: Έχετε επαφή με πολύ κόσμο, είστε ένας καθημερινός καταγραφέας της κοινής γνώμης. Τι σας λέει ο κόσμος;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Μα φυσικά. Εμείς ζούμε μέσα στον κόσμο. Επαγγελματικά ήμασταν 19 χρόνια στο Κορδελιό, φέτος συμπληρώσαμε 4 χρόνια στον Εύοσμο. Αυτό σημαίνει ότι στις υπάρχουσες φιλίες μας προστέθηκαν και καινούργιες κι επειδή εμείς με τους περισσότερους πελάτες μας είμαστε και φίλοι και μιλάμε ανοιχτά, σαφώς και με παρακίνησαν κι αυτοί με τον τρόπο τους για να κάνω αυτό το βήμα. Τα λέμε μεταξύ μας γιατί ξέρετε τα τοπικά μας προβλήματα είναι κοινά και δεν έχουν να κάνουν με τι κόμμα ψηφίζει κάποιος στις βουλευτικές εκλογές, αλλά με το ποιος είναι ικανός να μας τα λύσει, γιατί αυτό το θέλουμε όλοι και γιατί μας αφορά όλους το ίδιο. Είναι λάθος πάντως να πιστεύουν οι εκάστοτε διοικήσεις ότι ο κόσμος μας δεν ενδιαφέρεται και δεν ασχολείται με τα δημοτικά γιατί έχει τα δικά του προβλήματα. Λάθος, πολύ μεγάλο λάθος. Ο κόσμος και ενδιαφέρεται και ενημερώνεται και αυτά τα χρόνια «γελάει» ειδικά με τη λέξη «έργα» γιατί στο Δήμο μας η λέξη «έργο» έχασε τη σημασία της. Πώς να το κάνουμε ΔΕΝ είναι όλα «έργα»!

Αγκίδα: Τι ακριβώς εννοείτε ότι ότι δεν είναι όλα «έργα»;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Το να αλλάξεις μια καμένη λάμπα, να αδειάσεις τον κάδο, να βάψεις το σχολείο και τα κάγκελά του, με συγχωρείται πολύ αλλά αυτά δεν είναι «έργα», είναι υποχρέωση του Δήμου, είναι στα πάγια καθήκοντά του δήμου και γίνονται με δικά μας λεφτά από τα δημοτικά τέλη. Αντίθετα «Έργο» είναι να τελειώσεις και να παραδώσεις το Κολυμβητήριο, το Στάδιο, «Έργο» θα είναι να κάνεις ένα Κέντρο Ημέρας για την Άνοια, να κάνεις μια οργανωμένη προσπάθεια μαζί με τον κόσμο για την προστασία του Περιβάλλοντος μας από τη μεγάλη Ατμοσφαιρική Ρύπανση και όχι απλώς τη δυσοσμία, που μας πνίγει κάθε βράδυ, έργο θα είναι η αξιοποίηση των στρατοπέδων, των Μύλων Μελισσάρη που τόσο πολύ περιμένει ο κόσμος του Κορδελιού να γίνουν προς όφελος του δήμου, όπως και οι Ευοσμίτες περιμένουν την αξιοποίηση των Καπνομάγαζων. Επίσης ο κόσμος ενοχλείται πολύ και αισθάνεται ότι τον κοροϊδεύουν όταν για ένα πράγμα ανεβάζουν 15 και 20 φωτογραφίες. Ας μην μιλήσουμε για τις λήψεις με τα drones, για τα σποτάκια, για τα video με τα μηνύματα, γιατί όλα αυτά υποτιμούν τη νοημοσύνη του κόσμου. Αυτά δεν τον πείθουν, τον θυμώνουν τον κόσμο.

Αγκίδα: Εσείς ποιες προτεραιότητες θα προτείνατε στο νέο δήμαρχο;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Για μένα, άμεση -και το εννοώ άμεση- προτεραιότητα γιατί μας αφορά όλους και κάνει κακό σε όλους μα όλους μας, είναι το πρόβλημα με τη ρύπανση του περιβάλλοντος -επί 4 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα σ’ αυτό το θέμα, απολύτως τίποτα, ούτε μια ημερίδα, μια μεγάλη εκδήλωση, μια μαζική κινητοποίηση, μόνο μετρήσεις και λουλουδάκια φύτευαν στις αυλές των σχολείων.

Μετά είναι η ασφάλεια, μετά είναι η ταλαιπωρία με τον ΟΑΣΘ, γιατί αστική συγκοινωνία για 150.000 κόσμο ΔΕΝ ΤΗ ΛΕΣ! Μετά είναι οι υποδομές Αθλητισμού, Παιδείας, Αντιπλημμυρικά, ΑΥΞΗΣΗ Πρασίνου, ένα πραγματικό Δίκτυο Στήριξης Κοινωνικής Αλληλεγγύης για εκείνους που χρειάζονται τη βοήθειά μας, περισσότερη Καθαριότητα, και ας ΜΗΝ μιλήσουμε για τον Πολιτισμό!

Αλλά με δεδομένο ότι ο δήμος μας είναι ο 2ος μεγαλύτερος, από τα Γρεβενά μέχρι τον Έβρο, αυτό και μόνον μας δίνει μια ξεχωριστή δυναμική και ένα προβάδισμα για οποιαδήποτε διεκδίκηση από οποιοδήποτε υπουργείο για οποιοδήποτε έργο. Αυτή η διαφορετικότητα μας, αυτή η υπεροχή που έχουμε έναντι άλλων Δήμων, μας κάνει αισιόδοξους για το μέλλον, ΓΙΑΤΙ αν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ κάποιος δήμαρχος θέλει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ να τρέξει και να δουλέψει, με αυτά τα πληθυσμιακά δεδομένα μπορεί άνετα να πετύχει τους στόχους του. Δηλαδή οι άλλοι Δήμοι ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΙ γιατί μπορούν κι εμείς όχι;

Αγκίδα: Πιστεύετε ότι ο κόσμος βάζει τις ίδιες προτεραιότητες με εσάς;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Οι προτεραιότητες που βάζει ο κόσμος έχουν άμεση σχέση με την περιοχή που μένει ο καθένας. Οι παλιοί κάτοικοι του Ευόσμου διαμαρτύρονται γιατί βλέπουν ο τόπος τους να μένει στάσιμος και να μην αλλάζει τίποτα απολύτως, οι νέοι κάτοικοι της Νέας Πολιτείας Ευόσμου που ήρθαν εδώ με όνειρα να κάνουν τις οικογένειές τους, διαμαρτύρονται για την έλλειψη υποδομών, παιδικών σταθμών και σχολείων από την δημοτική αρχή, οι παλιοί κάτοικοι του Κορδελιού, του Ελευθερίου και της Διαλογής ζουν καθημερινά την πλήρη υποβάθμιση και εγκατάλειψη της περιοχής τους. Όλα αυτά τα δίκαια παράπονα του κόσμου δηλαδή τα προβλήματα της κάθε γειτονιάς, κάνουν συνολικά τη ζωή στο δήμο μας ανυπόφορη σε κάθε περιοχή, σε κάθε γειτονιά για όλους.

Αγκίδα: Πείτε μας κάτι που έκανε αυτή η διοίκηση και σας ενόχλησε περισσότερο απ’ όλα.

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Παραδόξως σ’ αυτήν τη διοίκηση ενόχλησαν περισσότερο αυτά που ΔΕΝ έκανε παρά αυτά που έκανε. Η απραξία, η αδράνεια, η στασιμότητα, η εγκατάλειψη μαζί με την υποτίμηση της νοημοσύνης μας, ήταν ένα πολύ κακό μείγμα διοίκησης.

Ένα τελευταίο θα σας πως και μάλιστα πολύ πρόσφατο. Με στεναχώρησε πολύ που ενώ έχουμε τους περισσότερους Νέους σε όλη την Ελλάδα και είμαστε ο πρώτος Δήμος σε όλη τη χώρα σε αριθμό Νέων, ο δήμος μας δεν μπήκε καν στον κόπο να διεκδικήσει την “Πρωτεύουσα της Νεολαίας”. Έναν Θεσμό γεμάτο ευρωπαϊκές ευκαιρίες και προγράμματα για τη Νεολαία μας.

Τι κρίμα όμως, 7 δήμοι σε όλη την Ελλάδα και 3 δήμοι από την Θεσσαλονίκη να είναι υποψήφιοι για έναν θεσμό που δικαιωματικά ανήκει στους Νέους τού δήμου μας, αφού εδώ βρίσκονται οι περισσότεροι. Γιατί όμως έγινε αυτό; Γιατί δεν καταθέσαμε φάκελο; Πάλι δεν το ξέρανε ή πάλι δεν προλάβανε; Κανείς δεν θα μας πει το λόγο; Κανείς δεν ευθύνεται;

Αγκίδα: Εφόσον εκλεγείτε με τι θα θέλατε να ασχοληθείτε στο Δήμο;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Ωραία ερώτηση την οποία και έχω σκεφτεί και για την οποία έχω και πολλές ιδέες και μεράκι να τις κάνω πράξη. Από θέση και στάση ζωής θα μπορούσα να συμμετέχω σε ό,τι έχει σχέση με τον ΑΝΘΡΩΠΟ και τις ανάγκες του. Θέλω πολύ να ιδρύσουμε στο δήμο μας ένα Κέντρο Ημέρας για την Άννοια, είναι μεγάλη ανάγκη έχουμε πολλούς ασθενείς εδώ σχεδόν σε κάθε οικογένεια, θέλω να δημιουργήσουμε Συμβουλευτικές Σχολές, Γονέων, Εφήβων και 3ης Ηλικίας, θέλω πολύ να οργανώσουμε μία δυνατή Εθελοντική Ομάδα με πολλούς τομείς δράσης ώστε ο καθένας να βρει το δικό του πεδίο συμμετοχής, θέλω πολύ να οργανώσουμε ένα Κοινωνικό Δίκτυο Άμεσης Βοήθειας για όποιους το χρειασθούν, θέλω να μάθουμε στα παιδιά μας ΣΚΑΚΙ, να τα βοηθήσουμε να ξεκολλήσουν από τις οθόνες, να τα μάθουμε να σκέφτονται, να σχεδιάζουν και να προβλέπουν. Γενικά θα μπορούσα να συμμετέχω σε όποια πρωτοβουλία αφορά τους ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ και την καλυτέρευση της ζωής τους εδώ. Αυτό για μένα είναι τρόπος ζωής και το ξέρουν όλοι. Αλλά και κάτι ακόμη, θα είμαι «ανοικτή» να κάνουμε πράξη και σε οποιαδήποτε πρόταση των συνδημοτών μας που έχει στόχο τη βελτίωση της ζωής μας, τις ανάγκες μας και τα όνειρα των παιδιών μας.

Αγκίδα: Γιατί επιλέξατε να στηρίξετε τον Λευτέρη Αλεξανδρίδη;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Θα σας επαναλάβω ό,τι ακριβώς έγραψα στο μήνυμά μου. Γιατί ο Λευτέρης Αλεξανδρίδης είναι πραγματικά ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ, δεν έχει καμιά δέσμευση με κανέναν, δεν χρωστάει σε κανέναν. Δουλεύει από μικρός, είναι εργατικός, αναλαμβάνει ευθύνες, μπαίνει στη θέση του άλλου, έχει πείρα στα δημοτικά θέματα, ξέρει τα προβλήματα του Δήμου από μέσα, οραματίζεται ακριβώς ό,τι εμείς, ακούει τον κόσμο, ό,τι λέει το κάνει και το κυριότερο είναι έτοιμος να κάνει όχι απλώς την «ΑΛΛΑΓΗ» αλλά και την «ΑΝΑΤΡΟΠΗ», για να αισθανθούμε ξανά περήφανοι για τον Δήμο μας. Δεν τάζει πράγματα που είναι αδύνατον να γίνουν αλλά ούτε και ό,τι ήδη γίνεται. Δεν λέει ό,τι να είναι, ό,τι του λένε να πει. Το Πρόγραμμα του είναι εφικτό, ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο και οι δεσμεύσεις του αληθινές και αυτονόητες και το κυριότερο υπάρχει χώρος για τις προτάσεις και τα όνειρα όλων μας.

Αγκίδα: Γιατί οι δημότες να ψηφίσουν Κλεονίκη Ωραιοπούλου;

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Γιατί πάντα θα είμαι δίπλα τους με την ίδια ΑΓΑΠΗ και την ίδια συνέπεια. Εάν όμως τώρα με στηρίζουν με την εμπιστοσύνη τους και με τιμήσουν και με τη δύναμη της ψήφου τους, τότε θα με κάνουν πιο δυνατή, πιο αποτελεσματική και κυρίως πιο χρήσιμη ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ.

Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Γιατί δεν καταθέσαμε φάκελο για την «Πρωτεύουσα της Νεολαίας»;
Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Είμαστε όλοι υπεύθυνοι
Κλεονίκη Ωραιοπούλου: Στο Δήμο μας η λέξη «έργο» έχασε τη σημασία της
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ