Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜε αντιλήψεις ίδιες σαν του κυρίου Μανδαλιανού φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών

Με αντιλήψεις ίδιες σαν του κυρίου Μανδαλιανού φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών

Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός επέλεξε αντί να βρίσκεται με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές που βούλιαξαν το κέντρο της Θεσσαλονίκης, να εκβιάζει με ψευτοδιλήμματα το Δημοτικό Συμβούλιο για να μην διακόψει τη συνεδρίασή του μια τέτοια μέρα ρωτώντας τους δημοτικούς συμβούλους αν θα πάνε στη συγκέντρωση εφόσον διακοπεί η συνεδρίαση. Πάλι καλά που δεν τους ζήτησε υπεύθυνες δηλώσεις.

Το ζήτημα όμως δεν ήταν τι θα έκαναν οι δημοτικοί σύμβουλοι πολλοί από τους οποίους παραβρεθήκαμε τελικά στη συγκέντρωση. Το ζήτημα ήταν τι θα κάνει ο ίδιος ο δήμαρχος Κλεάνθης Μανδαλιανός. Ο δήμαρχος ο οποίος αποχώρησε από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το Τεχνικό Πρόγραμμα για να πάει σε πρόβα θεατρικής παράστασης στην οποία πρωταγωνιστούσε, ο δήμαρχος ο οποίος αποχώρησε από συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα το ΘΕΠΑΝ για να πάει σε μουσική εκδήλωση, αυτός ο ίδιος δήμαρχος δεν ένωσε τη φωνή του με τους χιλιάδες Κορδελιώτες και Ευοσμίτες που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συγκέντρωση γιατί χθες τον έπιασε ο πόνος για τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δεν φτάνει που πίεσε το Δημοτικό Συμβούλιο να μη διακόψει τη συνεδρίαση, αλλά επιπλέον αποφάσισε να καταφερθεί εναντίον της ομιλίας της Ένωσης Γονέων στη χθεσινή μεσημεριανή συγκέντρωση μπροστά στο δημαρχείο Κορδελιού Ευόσμου γιατί κατά τη γνώμη του καπηλευόταν και σφετεριζόταν τα θλιβερά γεγονότα των Τεμπών για να προβάλει τα προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία του δήμου. Προσέξτε τι εκφράσεις χρησιμοποιεί ο κύριος δήμαρχος για το έγκλημα των Τεμπών. Θλιβερά γεγονότα τα χαρακτηρίζει για να τα αποφορτίσει. Μιλάει γενικά κι αόριστα για ευθύνες, αλλά χαρακτηρίζει το γεγονός θλιβερό.

Ο κύριος δήμαρχος υποδεικνύει το χαρακτήρα που θα έπρεπε να έχει η ομιλία και κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να ήταν ενάντια σ’ αυτό που συνέβη και ενάντια στις ανεπάρκειες του κράτους. Ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός γνωρίζει ότι ως δήμαρχος είναι και ο ίδιος κράτος γι’ αυτό θέλει να μιλάμε αποκλειστικά για τις εγκληματικές ευθύνες που οδήγησαν στη σύγκρουση των δύο τρένων και όχι για τις εγκληματικές ευθύνες της διοίκησής του που ενώ έχει τη δυνατότητα να βγάλει τρεις τάξεις από υπόγειες αίθουσες και να τις πάει στο καινούργιο κτήριο του 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, εκείνη θέλει να στοιβάξει στο κτήριο αυτό τους μαθητές του 24ου και του 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου.

Τα χάλια που επικρατούν στα σχολεία μας δεν είναι καθόλου άσχετα από τα χάλια που επικρατούν στο σιδηρόδρομο και οδήγησαν στο έγκλημα των Τεμπών. Υπόγειες αίθουσες και κίμπο δεν είναι μόνο ακατάλληλοι χώροι για μάθημα, αλλά είναι επιπλέον και εστίες κινδύνων για τους μαθητές, αλλά ο κύριος Μανδαλιανός δεν θέλει να ακούει γι’ αυτά. Τα όσα είπε η Ένωση Γονέων στη συγκέντρωση δεν ήταν ντροπή στην μνήμη των νεκρών της τραγωδίας των Τεμπών, όπως είπε ο κύριος δήμαρχος. Ήταν η υπόσχεση πως θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να μην συμβούν άλλα τέτοια εγκλήματα όχι φυσικά μόνο στο σιδηρόδρομο αλλά και οπουδήποτε αλλού. Αυτά τα περί ντροπής τα έλεγε λίγες μέρες πριν το ατύχημα ο παραιτηθείς υπουργός Μεταφορών Κώστας Καραμανλής όταν χοροπηδούσε στη Βουλή και κραύγαζε πως είναι ντροπή να αμφιβάλουμε για την ασφάλεια των σιδηροδρόμων. Ακριβώς το ίδιο κάνει και ο κύριος Μανδαλιανός. Εάν συμβεί το κακό από Κώστας Καραμανλής θα μεταμορφωθεί σε Άδωνι Γεωργιάδη και θα μας πει πως ήξερε τα προβλήματα αλλά δεν ήθελε να δημιουργήσει αναστάτωση.

Η ζυγαριά που έβγαλε ο κύριος Μανδαλιανός για να ζυγίσει τις ανεπάρκειες του σιδηροδρόμου και αυτές των σχολικών αιθουσών δείχνει την αντίληψη της διοίκησής του. Μάλιστα αποφάνθηκε πως είναι δύο ασύγκριτα πράγματα. Με αντιλήψεις και μυαλά πολιτειακών παραγόντων σαν του κυρίου Μανδαλιανού φτάσαμε στην τραγωδία των Τεμπών.

Οι συγκεντρώσεις για το έγκλημα των Τεμπών δεν ήταν εκδηλώσεις ή μνημόσυνα. Δεν ήταν εκδηλώσεις για να πούμε τα ποιηματάκια και τα τραγουδάκια που θα άρεσαν στον κύριο Μανδαλιανό, να έρθει κι εκείνος προς άγραν ψήφων και να βγάλει δεκάδες φωτογραφίες για να τις παρουσιάσει στο facebook. Δεν ήταν μνημόσυνα για να ψάλουμε όλοι μαζί και μετά να πιούμε τον καφέ της παρηγοριάς ευχόμενοι ο ένας στον άλλο «ζωή σε λόγου μας». Οι χθεσινές συγκεντρώσεις, που στη Θεσσαλονίκη πρωί και απόγευμα πιθανόν να ξεπέρασαν σε συμμετοχή τους 100.000 ανθρώπους, έγιναν για να βροντοφωνάξει ο κόσμος και κυρίως η νεολαία πως απαιτούμε από όλον τον κρατικό μηχανισμό είτε πρόκειται για την κυβέρνηση είτε πρόκειται για τις Περιφέρειες είτε πρόκειται για τους δήμους, να πάρουν όλα εκείνα τα μέτρα ώστε να μην συμβεί άλλο έγκλημα σαν κι αυτό των Τεμπών και να τιμωρηθούν οι ένοχοι. Αν δεν μιλήσουμε αυτές τις ημέρες για τις εγκληματικές ανεπάρκειες που οδηγούν σε εγκλήματα σαν κι αυτό των Τεμπών, πότε θα μιλήσουμε;

Η βοή των χθεσινών συγκεντρώσεων δεν είχε ούτε χαρακτήρα εκδήλωσης, ούτε χαρακτήρα μνημόσυνου. Η βοή των χθεσινών διαδηλώσεων δημιουργούσε ανατριχίλα. Τη βοή των χθεσινών διαδηλώσεων την απεχθάνονται άνθρωποι σαν τον κύριο Μανδαλιανό γιατί θέλουν τον κόσμο χειροκροτητή κι όχι πρωταγωνιστή. Χθες ο κόσμος ήταν πρωταγωνιστής γι’ αυτό και ο κύριος δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου δεν ήταν δίπλα του, ούτε και θα είναι ποτέ. Για άλλη μια φορά ο κύριος Μανδαλιανός γράφτηκε ως απών στο απουσιολόγιο των πραγματικών αναγκών των συμπολιτών μας.

Τέλος, η ομιλία της Ένωσης Γονέων ήταν απολύτως εντός θέματος. Εκτός θέματος επί μία τετραετία είναι ο κύριος Κλεάνθης Μανδαλιανός και η διοίκησή του και αν η θητεία τους ήταν έκθεση και τη βαθμολογούσε κάποιος φιλόλογος θα τη βαθμολογούσε με άσσο (1) διαβάζοντας τις πρώτες γραμμές.

Ναθαναηλίδης Λεωνίδας

Πρόεδρος Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Κορδελιού Ευόσμου «Αριστοτέλης»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ