Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑυτό είναι το ενδιαφέρον της διοίκησης Μανδαλιανού για το περιβάλλον

Αυτό είναι το ενδιαφέρον της διοίκησης Μανδαλιανού για το περιβάλλον

Με τη διοίκηση Μανδαλιανού συμβαίνουν απίστευτα κι όμως αληθινά πράγματα γιατί η διοίκηση αυτή είναι περιορισμένης ευθύνης.

Από την 1η Απριλίου 2022 μέχρι το τέλος του Αυγούστου του 2022, η ιστοσελίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν έδινε τιμές από τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ρωτήθηκε επανειλημμένως γι’ αυτό το γεγονός και συνεχώς απαντούσε πως δεν ξέρει κι ότι θα μάθει για να ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Χθες Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, ο κύριος Γιώργος Ρούμελης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, προώθησε στους δημοτικούς συμβούλους δύο έγγραφα σχετικά με το θέμα.

Το πρώτο έγγραφο με θέμα «Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης» είναι του δήμου Κορδελιού Ευόσμου προς την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, έχει ημερομηνία 17 Ιουνίου 2022 και γράφει τα εξής:

«Επειδή στην ηλεκτρονική διεύθυνση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας από 31/03/2022 δεν αναρτάται το Ημερήσιο Δελτίο Τιμών Ατμοσφαιρικής ρύπανσης, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε πότε προβλέπεται να ξεκινήσει η παρουσίαση των τιμών των αερίων ρύπων που καταγράφονται στο σταθμό που είναι εγκατεστημένος στο Ελευθέριο – Κορδελιό».

Αυτό το πρώτο έγγραφο φέρει την υπογραφή της αντιδημάρχου Περιβάλλοντος και Πρασίνου Κορδελιού Ευόσμου, της κυρίας Αθανασιάδου Νέδου Όλγας.

Το δεύτερο έγγραφο με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022 είναι η απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και γράφει τα παρακάτω:

«Σε συνέχεια του παραπάνω σχετικού εγγράφου, σας ενημερώνουμε ότι είναι σε εξέλιξη έργο αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των σταθμών του ΕΔΠΑΡ στην ΠΚΜ. Στον σταθμό του Κορδελιού συγκεκριμένα αντικαθίστανται από νέους σύγχρονους οι αναλυτές αερίων ρύπων (οξειδίων του αζώτου, όζοντος, διοξειδίου του θείου και μονοξειδίου του άνθρακα). Οι σταθμοί βρίσκονται σε δοκιμαστική λειτουργία και έχει ανασταλεί η ανάρτηση των συγκεντρώσεων ρύπων στο δελτίο μέχρι την ολοκλήρωση του έργου.

Επίσης στην ιστοσελίδα https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/explore-interactive-maps/up-to-date-air-quality-data του European Environment Agency, μπορείτε να βρείτε αναρτημένα από το ΥΠΕΝ τα δεδομένα των σταθμών του ΕΔΠΑΡ -συμπεριλαμβανομένου και του σταθμού Κορδελιού- επικαιροποιημένα ανά ώρα, για κάθε ρύπο, σε βάθος δεκαημέρου.

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία».

Η απάντηση λοιπόν δόθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στις 21 Ιουνίου και ο κύριος πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου το προώθησε στους δημοτικούς συμβούλους τρεις μήνες μετά!

Όμως το γεγονός ότι ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου προώθησε τόσο καθυστερημένα το έγγραφο στους δημοτικούς συμβούλους είναι πταίσμα μπροστά στη στάση του δημάρχου.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 27ης Ιουλίου 2022, πάνω από ένα μήνα μετά την απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου ρωτήθηκε για τη λειτουργία των σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και απάντησε «θα δούμε».

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 31ης Αυγούστου 2022, ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου στην ίδια ερώτηση απάντησε πως θα απαντήσει στην επόμενη συνεδρίαση.

Αφού η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχε απαντήσει στο δήμο, γιατί κάποιος δεν ενημέρωσε το δήμαρχο ώστε κι εκείνος με τη σειρά του να απαντήσει για τους σταθμούς μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης; Γιατί η απάντηση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας δεν δημοσιεύτηκε στη σελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου.

Δυστυχώς, η διοίκηση Μανδαλιανού είναι περιορισμένης ευθύνης και δεν απαντάει ούτε σε αυτά που μπορεί να απαντήσει. Δυστυχώς, τη διοίκηση Μανδαλιανού δεν την ενδιαφέρει καθόλου το περιβάλλον γι’ αυτό ακριβώς έγιναν όλα τα παραπάνω. Δυστυχώς, οι νέες μετρήσεις για τη δυσοσμία δεν θα γίνουν για να βγει κάποιο αποτέλεσμα αλλά για να σπρώξει η διοίκηση Μανδαλιανού το πρόβλημα κάτω από το χαλί ενόψει εκλογών.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ