Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΤο 21ο Δημοτικό Ευόσμου κάνει τα πρώτα του ευρωπαϊκά βήματα

Το 21ο Δημοτικό Ευόσμου κάνει τα πρώτα του ευρωπαϊκά βήματα

Από τις 30 Ιουλίου έως και τις 6 Αυγούστου ομάδα εκπαιδευτικών του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, αποτελούμενη από τον Διευθυντή του σχολείου Ευάγγελο Μαντζανίδη, την καθηγήτρια πληροφορικής Χάιδω Δράκου, την καθηγήτρια Αγγλικών Ελένη Κατικαρίδου, τη δασκάλα Αγλαΐα Πάγκα ταξίδεψαν στη Μαδέρα της Πορτογαλίας όπου και επιμορφώθηκαν. Συγκεκριμένα, μετά από έγκριση της αίτησης του σχολείου από το ΙΚΥ μέσω του προγράμματος Εράσμους ΚΑ1, οι εκπαιδευτικοί ακολούθησαν πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Βελτίωση των δεξιοτήτων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και διαχείρισης έργων – Ευρωπαϊκή ανάπτυξη του σχολείου» στο Φουντσάλ της Μαδέρα. Το πρόγραμμα περιλάμβανε μια σειρά από θεωρητικά μαθήματα για τη διαχείριση έργων, μια σειρά από βιωματικές δραστηριότητες διαπολιτισμικής εκπαίδευσης καθώς και εργαστήρια πρακτικής εκμάθησης εκπόνησης έργων.

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος αφορούσαν στην επισκόπηση  των σχετικών χρηματοδοτούμενων Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, στις πηγές πληροφοριών και στους χρήσιμους δείκτες για την ανάλυση των πληροφοριών σχετικά με τον σχεδιασμό , στην ανάπτυξη και στη διαχείριση του έργου, στις στρατηγικές αναζήτησης συνεργατών αλλά και στους ρόλους των συνεργατών στη διαχείριση έργου, στις στρατηγικές εκτίμησης, διάχυσης και αξιοποίησης καθώς και στην πρακτική εφαρμογή της διαπολιτισμικής μεθοδολογίας για τις ανάγκες διδασκαλίας καθώς και για τη διαχείριση και την υλοποίηση του έργου.

Παράλληλα δόθηκε η ευκαιρία γνωριμίας αλλά και συνεργασίας μέσα από τις «διεθνείς» βραδιές, όπου η αντιπροσωπεία του σχολείου πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στους/στις επιμορφωτές/τριες, ευγενική προσφορά του Οργανισμού Τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. Αντίστοιχα, δοκίμασε τοπικά εδέσματα και ποτά και ενημερώθηκε για έθιμα και μνημεία από πόλεις άλλων χωρών όπως Αυστρία, Γερμανία, Λιθουανία, Ουγγαρία, Πορτογαλία, Σλοβενία και Φιλανδία.

Αξίζει τέλος, να σημειωθεί ότι δημιουργήθηκαν πιλοτικά προγράμματα συνεργασιών με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο που εκπροσωπήθηκε από τις πόλεις/κωμοπόλεις της Ακράτας, της Βουλιαγμένης, του Ευόσμου, της Μεσσήνης, της Καλαμαριάς, της νησιωτικής Σάμου και των Σερρών.

Με δεδομένο ότι το Εράσμους «ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές», στις αρχές του Σεπτέμβρη πρόκειται να υλοποιηθεί εσωτερική επιμόρφωση για όλους τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου και όχι μόνο,  με στόχο το μοίρασμα της γνώσης, τη διάχυση της πληροφορίας και τη δημιουργία ενός «άτυπου» αλλά επαρκώς στελεχωμένου γραφείου Εράσμους στο σχολείο.

Από τη Διεύθυνση του Σχολείου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ