Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΠιλοτική εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Κορδελιού...

Πιλοτική εφαρμογή νέου εκλογικού νόμου για τις δημοτικές εκλογές στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο οποίος στις προσεχείς εκλογές θα εφαρμοστεί πιλοτικά μόνο στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Ο υπουργός Εσωτερικών βλέποντας την εκπληκτική λειτουργία και αποτελεσματικότητα του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου θα εισαγάγει προς ψήφιση νόμο του οποίου οι γενικές κατευθύνσεις θα είναι οι εξής:

  • Στο Δημοτικό Συμβούλιο εισάγονται θέματα προς συζήτηση και ψήφιση μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου.
  • Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα η κάθε μία να προτείνει κάποιο θέμα μόνο μία φορά το χρόνο και αυτό να συζητηθεί μόνο με τη σύμφωνη γνώμη είτε του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου είτε του δημάρχου και όχι και των δύο.
  • Ένα θέμα που ψηφίζεται από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου για να ισχύσει θα πρέπει να πάρει την υπογραφή και του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου, αλλιώς είναι σαν να μην ψηφίστηκε.
  • Για θέματα τα οποία ο πρόεδρος και ο δήμαρχος κρίνουν οι ίδιοι ως υψίστης δημοτικής σημασίας ή υψίστης δημοτικής ασφαλείας δεν χρειάζεται ψήφος από το Δημοτικό Συμβούλιο αλλά αρκεί να συμφωνήσουν σ’ αυτά ο πρόεδρος και ο δήμαρχος.
  • Οι ερωτήσεις και οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης καταργούνται. Η αντιπολίτευση επιτρέπεται να χειροκροτεί τον δήμαρχο στις συνεδριάσεις όσες φορές θέλει χωρίς περιορισμούς, αρκεί το χειροκρότημα να μην είναι ειρωνικό. Εάν ο πρόεδρος θεωρήσει το χειροκρότημα ειρωνικό, δύναται να αποβάλει τους χειροκροτητές ή ακόμα και να διατάξει την οριστική αποβολή τους από το Δημοτικό Συμβούλιο.
  • Ο δήμαρχος δύναται να αντικαθιστά τους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης με αναπληρωματικούς της διοίκησης, όταν η πρώτοι, κατά την κρίση του ίδιου και του προέδρου, δεν συμβάλουν στην πρόοδο του δήμου.
  • Οι αποφάσεις του προέδρου και του δημάρχου λαμβάνονται διακονία Κυρίου και δεν κρίνονται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση ή τα Δικαστήρια.

Κώστας Καρακώστας

Αν ο Βορίδης είχε χιούμορ…
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ