Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΕκδήλωση του δήμου Κορδελιού Ευόοσμου για την Tηλεκπαίδευση και την Τηλεργασία

Εκδήλωση του δήμου Κορδελιού Ευόοσμου για την Tηλεκπαίδευση και την Τηλεργασία

«ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΜΑΣΤΕ ΟΥΤΕ ΣΤΟ ΠΑΤΩΜΑ, ΟΥΤΕ  ΣΕ ΚΑΝΑΠΕΔΕΣ, ΟΥΤΕ ΣΕ ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ»

«Υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να αποφεύγουμε κατά την ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ  και την ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ.  Δεν πρέπει να καθόμαστε για να εργαστούμε ή να παρακολουθήσουμε το μάθημα ούτε στο πάτωμα ούτε σε καναπέδες ή πολυθρόνες, γιατί αυτό μοιραία θα μας οδηγήσει σε κακή στάση και επιβάρυνση της σπονδυλικής στήλης . Τελικά το μόνο που χρειάζεται για να οργανώσουμε τη θέση εργασίας είναι ένα τραπέζι και μια καρέκλα. Η κακή θέση μπορεί να προκαλέσει κακή στάση σώματος. Ένα παιδί αλλά και ένας ενήλικας που δεν κάθεται σωστά μπορεί να αποκτήσει κύφωση («καμπούρα») λόγω θέσης. Και είναι γνωστό ότι παιδιά που πονούν στην πλάτη ή στη ράχη μπορεί να συνεχίσουν να πονούν και ως ενήλικες» ανέφερε μεταξύ άλλων στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία τους, απόλυτα κατανοητή και με πολλαπλές συμβουλές για κάθε ηλικία ο Ορθοπαιδικός Χειρουργός κ. Ηλίας Αλαφροπάτης.

Την 3η διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου  κ. Κλεάνθης  Μανδαλιανός, ο οποίος ως γιατρός και   υπό μορφή διαλόγου υπέβαλε ερωτήσεις και αντάλλαξε απόψεις  με τον ομιλητή σε θέματα που αφορούν στην σπονδυλική στήλη, τις παθήσεις των άκρων και πόσο εφικτό είναι κάποια από αυτά να μην εκδηλωθούν, εάν κάποιοι κανόνες γίνουν τρόπος ζωής.

Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας-Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, αφού ευχαρίστησε τους συνδημότες για το ενδιαφέρον και την ανταπόκριση τους στον διαδικτυακό κύκλο,  αναφέρθηκε στην μεγάλη αξία που έχουν οι διατροφικές συνθήκες στην προστασία των οστών, οι οποίες αποκτώνται από μικρή ηλικία και βάζουν τα θεμέλια για την υπόλοιπη ζωή, τονίζοντας τον ρόλο της οικογένειας και ιδιαίτερα της μητέρας τις διατροφικές προτιμήσεις των παιδιών.,

Ο  Αντιδημαρχος Οικονομικών – Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ-Ε κ. Κώστας Αμανατιάδης, αναφέρθηκε στα  214 προγράμματα αθλητισμού  που υλοποιεί η ΔΗΚΕΕ, στα προγράμματα ορθοσωμικής, θεραπευτικής γυμναστικής όπως και στο νέο πρόγραμμα  «άσκηση εργαζομένων »  για όσους  εργάζονται με υπολογιστή. Επίσης απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημότες  να ενταχθούν μαζί με τα παιδιά τους στα αθλητικά προγράμματα της ΔΗΚΕΚΕ, να βάλουν τον αθλητισμό στο σπίτι τους και να γίνει ο αθλητισμός τρόπος  μιας καλύτερη ζωής.

Προς ενημέρωση των δημοτών μας παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Διαιτολόγου- Διατροφολογου κ. Λεωνίδα Ναθαναηλίδη, οποίος μετά το πέρας της ομιλίας του απάντησε σε όλα τα ερωτήματα  χρησιμοποιώντας οπτικό υλικό  και παραδειγματικό λόγο. 

 

ΣΩΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗ – ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΕΝΗΛΙΚΕΣ   ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ & ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Το 2020  μαζί με τον SARS-CoV2  μας   «σύστησε» με το lockdown και κατά συνέπεια με την τηλεκπαίδευση και την τηλεργασία.  
Η τηλεκπαίδευση άλλαξε ριζικά τον τρόπο που τα παιδιά διαβάζουν και παρακολουθούν μαθήματα. Τα παιδιά δεν κάθονται πια σε θρανίο και χωρίς το δάσκαλο ή τη δασκάλα να τα παροτρύνει και να τα επαναφέρει συχνά στη σωστή θέση, κανείς είναι δύσκολο να ελέγξει εύκολα πού , πώς και για πόση ώρα θα καθίσει ένα παιδί .Επίσης το διάλειμμα ενδιάμεσα από τις σχολικές ώρες είναι ευεργετικό για το μυαλό αλλά και για το σώμα των παιδιών, που πλέον δεν ασκούνται σχεδόν καθόλου.
Η τηλεργασία επίσης έφερε σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα μας. Κανείς θα έλεγε ότι «έχει τα καλά της»  γιατί  στο σπίτι μπορεί κανείς να οργανώσει το χρόνο του καλύτερα και να κάθεται όπου και όπως τον βολεύει. 
Όμως η εργασία και η εκπαίδευση μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή δεν είναι ανάπαυση. Μπορεί να απαιτεί πολλές ώρες στη διάρκεια της ημέρας και το  «όπως με βολεύει» συνήθως δεν είναι η σωστή θέση.
Υπάρχει σωστή θέση εργασίας. Ο λόγος που πρέπει να καθόμαστε σωστά είναι για να προστατέψουμε το σώμα μας από φθορά και τραυματισμούς αλλά κυρίως για να μην κουραζόμαστε εύκολα.

 

Πώς θα προστατέψουμε τον αυχένα ;

O πόνος στον αυχένα είναι από τις πιο συχνές αιτίες επίσκεψης στον ορθοπαιδικό. Το τελευταίο έτος όλο και περισσότερα παιδιά αναφέρουν ενοχλήσεις στον αυχένα και φαίνεται πως η θέση στο γραφείο παίζει κύριο ρόλο. Πολύ συχνό λάθος είναι μια οθόνη τοποθετημένη σε πλάγια θέση στο γραφείο, που θα «υποχρεώσει» τον αυχένα μας σε συνεχή στροφή . Η οθόνη πρέπει να βρίσκεται κατά πρόσωπο και μάλιστα στο σωστό ύψος.  Η χαμηλή θέση ή  η κακή κλίση της οθόνης “ωθεί” τον αυχένα μας και κατά συνέπεια το σώμα σε σκυφτή θέση που επίσης είναι λάθος. Και είναι πολύ εύκολο να ρυθμίσουμε το ύψος μιας οθόνης τοποθετώντας την πάνω σε ένα χοντρό βιβλίο, μια στοίβα χαρτιών ή ένα απλό χαρτοκιβώτιο. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή  και παράλληλα χρησιμοποιούμε τηλέφωνο, θα πρέπει να χρησιμοποιούμε ακουστικά ή στηρίγματα ακουστικού ούτως ώστε ποτέ να μη συγκρατούμε το τηλέφωνο μεταξύ του ώμου και του αυχένα μας.

 

Πώς θα προστατέψουμε τα χέρια;

Είναι γνωστό ότι η πολύωρη χρήση υπολογιστή προκαλεί τενοντίτιδες , ενώ η χρήση κινητών και tablet έχει αυξήσει τη συχνότητα ενοχλήσεων από τα χέρια. Όταν μάλιστα κανείς εργάζεται σε γραφείο, είναι λάθος να έχει λυγισμένους τους αγκώνες πάνω απ την ορθή γωνία ή να ακουμπά τους αγκώνες στο γραφείο. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ωλένια νευρίτιδα, πίεση δηλαδή ενός νεύρου στον αγκώνα που έχει ως συνέπεια μουδιάσματα στο μικρό και παράμεσο δάκτυλο και αδεξιότητα στις λεπτές κινήσεις του χεριού. Το σωστό είναι να έχουμε χαλαρούς τους ώμους, οι πήχεις να είναι  παράλληλοι με το έδαφος  και ο αγκώνας να έχει κλίση  90-110 μοιρών.
Επίσης όταν χρησιμοποιούμε πληκτρολόγιο ή «ποντίκι» είναι λάθος να έχουμε τους καρπούς σε έκταση (δηλαδή σηκωμένους προς τα πάνω) γιατί αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια  τενοντίτιδες του καρπού και των δακτύλων ή  επικονδυλίτιδα. Το σωστό είναι οι καρποί  και οι πήχεις  να είναι  παράλληλα με το έδαφος.
Για να το πετύχουμε αυτό μπορούμε να προμηθευτούμε έτοιμα pad του εμπορίου που φέρνουν τον καρπό σε ουδέτερη θέση ή εναλλακτικά και πιο οικονομικά μια τυλιγμένη πετσέτα ή ένα βιβλίο κάτω απ τον πήχυ μας.

 

Πώς να προστατέψουμε  τη ράχη και τη μέση;

Η παρατεταμένη καθιστική θέση ενοχοποιείται για πόνο στη ράχη και τη μέση ενώ η λάθος καθιστική θέση μπορεί να οδηγήσει και σε κακή στάση σώματος. Δεν πρέπει να καθόμαστε με σταυρωμένα πόδια ή αστραγάλους, ούτε είναι σωστό να καθόμαστε πάνω στα πόδια μας. Το σωστό όταν καθόμαστε στην καρέκλα είναι τα πόδια πάντα να  ακουμπάνε στο πάτωμα. Αν η θέση είναι ψηλή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σκαμνάκι ή υποπόδιο. Αν η θέση είναι χαμηλή μπορούμε να την ανυψώσουμε με ένα μαξιλάρι ή  μια κουβέρτα. Στόχος είναι όταν καθόμαστε, τα  γόνατα να είναι στο ίδιο περίπου ύψος με τους γοφούς και οι μηροί παράλληλοι με το έδαφος.
Επίσης η πλάτη πρέπει να ακουμπά στην καρέκλα.
Φυσικά δεν υπάρχει καρέκλα που να ταιριάζει απόλυτα στην πλάτη του καθενός, αλλά θα πρέπει να προσπαθούμε να πετύχουμε μεγάλη επιφάνεια επαφής μεταξύ πλάτης και καρέκλας. Υπάρχουν καρέκλες γραφείου με ειδικές εργονομικές ρυθμίσεις, αλλά μπορούμε και με απλά καθημερινά και οικονομικά αντικείμενα όπως απλά μαξιλάρια να καταφέρουμε μια καλή επιφάνεια στήριξης στην πλάτη μας.
Ιδανικά καθένας από εμάς θα έπρεπε να χρησιμοποιεί εξατομικευμένη καρέκλα και γραφείο. Αυτό όμως χρειάζεται πολλά έξοδα και είναι ασύμφορο και πρακτικά αδύνατο να μετατρέψουμε το σπίτι μας σε γραφείο ή σχολική αίθουσα. Μπορούμε όμως με απλά καθημερινά αντικείμενα να πετύχουμε μια θέση εργασίας που θα μας προστατέψει από πόνο και τραυματισμούς.
Το πιο βασικό είναι συχνά να ¨ελέγχουμε¨ τον εαυτό μας και τα λάθη που κάνουμε και να δείχνουμε επιμονή στο να τα διορθώνουμε συνέχεια. Αν επιμείνουμε να διορθώνουμε τη θέση μας συνεχώς, μετά από λίγες ημέρες δε θα χρειάζεται καν να διορθώσουμε τη θέση μας.
Ο σκοπός επομένως είναι να αποκτήσουμε «καλές συνήθειες» καθίσματος και να τις διατηρήσουμε ακόμα κι όταν η τηλεργασία και η τηλεκπαίδευση βγουν από την καθημερινότητά μας.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ