Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΔΙΑΤΡΟΦΗΗ εκδήλωση για την Παιδική Διατροφή και την Παιδική Παχυσαρκία

Η εκδήλωση για την Παιδική Διατροφή και την Παιδική Παχυσαρκία

«Για τους γονείς, η διατροφή των παιδιών τους αποτελεί μια μόνιμη πηγή άγχους.
Δεν υπάρχει κακό τρόφιμο, αλλά κακή ποσότητα και κακή συχνότητα
»

« Η ζωή ενός παιδιού είναι μέσα σε πρόγραμμα και κανόνες. Ακούν πιο εύκολα αυτό που θα πει ένας ειδικός από αυτό που λένε οι γονείς του. Κατά την παιδική και η εφηβική ηλικία βάζουμε τα θεμέλια της μετέπειτα ενήλικου ζωής. Είναι κρίσιμο συνεπώς να κτίσουμε γερά θεμέλια απευθυνόμενοί στους ειδικούς» με αυτό το  «προειδοποιητικό  και ενθαρρυντικό» μήνυμα – προς τους γονείς- άνοιξε την διαδικτυακή ομιλία του ο κ. Λεωνίδας  Ναθαναηλίδης  Διατροφολόγος – Διαιτολόγος με θέμα «ΠΑΙΔΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ -ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΛΟΓΩ ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ»  από το Πολιτιστικό Κέντρο Ευόσμου συμμετέχοντας στον  1ο  διαδικτυακό ενημερωτικό κύκλο για παιδιά. 

Την 2η διαδικτυακή εκδήλωση χαιρέτισαν ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου  κ. Κλεάνθης  Μανδαλιανός, ο οποίος μιλώντας ως γιατρός  αναφέρθηκε άλλοτε με χιούμορ, άλλοτε συμβουλευτικά και άλλοτε προτρεπτικά προς τους γονείς, οι οποίοι – όπως είπε-κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. Στη πρώτη ανήκουν εκείνοι που πιστεύουν – πάντα και  κατά την δική του άποψη-ότι το παιδί τους δεν τρώει όσο θα έπρεπε και στην δεύτερη κατηγορία ανήκουν εκείνοι που πιστεύουν  ότι το παιδί τους δεν τρώει αυτά που πρέπει να τρώει. Αυτοσαρκαζόμενος ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου  μίλησε για τον δικό αγώνα κατά του βάρους με παραδείγματα από την παιδική ηλικία μέχρι σήμερα, καταλήγοντας  ότι η ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή είναι θέμα αγωγής , υγείας και ανάπτυξης που αρχίζει από μικρή ηλικία και  από το σπίτι. Γιατί ο πρώτος chef, ο πρώτος διατροφολόγος, ο πρώτος διαιτολόγος και ο πρώτος γιατρός για κάθε παιδί, είναι η μητέρα του. 
Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας-Δημόσιας Υγείας- ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή αναφέρθηκε στις 3 θαυματουργές λέξεις, «ΠΑΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΡΙΣΤΟΝ», στην σχέση της διατροφής με την υγεία όπως την αποτύπωσε ο Ιπποκράτης, στις διαρκείς αλλαγές και μεταλλαγές στην διατροφική μας αλυσίδα αλλά και στην καταλυτική δύναμη της τηλεόρασης και την επιρροή που ασκεί  στις διατροφικές επιλογές των παιδιών. Καταλήγοντας τόνισε ότι η πρωτιά των Ελλήνων στην παιδική παχυσαρκία, είναι ένα θέμα που μας αφορά όλη την κοινωνία . 
Ο  Αντιδημαρχος Οικονομικών – Πρόεδρος της ΔΗ.Κ.Ε.Κ-Ε κ. Κώστας Αμανατιάδης, αναφέρθηκε στα ταπεινά αλλά αγνά ΑΣΦΑΛΗ και ΠΟΙΟΤΙΚΑ τρόφιμα  της ελληνικής υπαίθρου με τα οποία μεγάλωσαν οι παλαιότερες γενιές,  ΚΑΘΑΡΑ τρόφιμα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα, συντηρητικά, χρωστικές αρωματικές και διογκωτικές ύλες  καταλήγοντας ότι η μοναδική ασπίδα προστασίας  στα χέρια  όλων είναι η διαρκής ενημέρωση για τα τρόφιμα και η σωστή επιλογή των τροφίμων.   

Προς ενημέρωση των συνδημοτών μας παραθέτουμε αποσπάσματα από την ομιλία του Διαιτολόγου- Διατροφολογου κ. Λεωνίδα Ναθαναηλίδη, οποίος μετά το πέρας της ομιλίας του απάντησε σε όλα τα ερωτήματα των δημοτών με απλό τρόπο, χιούμορ και παραδείγματα.

 “Παιδική διατροφή – Παιδική παχυσαρκία και οι κίνδυνοι από τον εγκλεισμό στο σπίτι λόγω κορονοϊού 

Ως παχυσαρκία ορίζεται η κατάσταση στην οποία υπάρχει μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση λίπους στο λιπώδη ιστό, σε σημείο τέτοιο, ώστε να αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. 
Η μέτρηση της μπορεί να αποτυπωθεί είτε με την βοήθεια στου Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ή με τις καμπύλες ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση όμως αναζητούμε και την πιθανή ύπαρξη Κεντρικής Παχυσαρκίας, πολύ εύκολα διαιρώντας την περίμετρο μέσης με το ύψος, αποτέλεσμα το οποίο θέλουμε να είναι κάτω από 0,5. 
Τα στοιχεία από τον επιπολασμό, την συχνότητα δηλαδή της εμφάνισης παιδικής παχυσαρκίας στον γενικό πληθυσμό, είναι αρνητικές για την χώρα μας. 
Σύμφωνα με τον IOTF, η Ελλάδα κατέχει τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών στην Ευρώπη. Σε άλλη έρευνα της Ελληνική Ιατρική Εταιρεία Παχυσαρκίας (ΕΙΕΠ) φαίνεται ότι το 21.3% των παιδιών 2-5 ετών ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα, ενώ το ποσοστό αυτό φάνηκε να αυξάνεται όσο αυξανόταν η ηλικία. Ενώ η τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) το 2016, έδειξε ότι το 44% των αγοριών και το 38% των κοριτσιών σχολικής ηλικίας στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Τέλος σε πρόσφατη επίκαιρη έρευνα αναφέρετε θετική συσχέτιση του εγκλεισμού που ζούμε σήμερα λόγω covid 19 με την παιδική παχυσαρκία. 
Στους κύριους παράγοντες που την επηρεάζουν βρίσκουμε τους Κληρονομικούς, τους Προγεννητικούς παράγοντες (Υποσιτισμός μητέρας, Διαβήτης κύησης, Κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, Βάρος μητέρας κατά την εγκυμοσύνη), τους Παράγοντες κινδύνου μετά τη γέννηση (Μητρικός θηλασμός, Διατροφή, Φυσική δραστηριότητα) και τους Κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες. 
Πολλά προβλήματα που συνδέονται με την υγεία σχετίζονται με την παιδική παχυσαρκία. Η παιδική παχυσαρκία οδηγεί επίσης σε κινδύνους για την υγεία κατά την ενηλικίωση. Τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με αυτήν δεν είναι μόνο φυσικά αλλά και ψυχολογικά και κοινωνικά. 
Στην αντιμετώπιση του προβλήματος βασικές παραμέτρους αποτελούν η παραδοχή του προβλήματος, η υποστήριξη της οικογένειας και η ενθάρρυνση προς τον αθλητισμό. 
Μπορεί ένα παιδί να κάνει δίαιτα; Η ζωή ενός παιδιού είναι μέσα σε πρόγραμμα και κανόνες. Ακούν ποιο εύκολα αυτό που θα πει ένας ειδικός από αυτό που λένε οι γονείς του. Κατά την παιδική και η εφηβική ηλικία βάζουμε τα θεμέλια της μετέπειτα ενήλικου ζωής. Είναι κρίσιμο συνεπώς να κτίσουμε γερά θεμέλια απευθυνόμενοί στους ειδικούς. 
Για τους γονείς, η διατροφή αποτελεί μια μόνιμη πηγή άγχους. Άλλοι ανησυχούν για το αν τα παιδιά σας τρέφονται υγιεινά. Πολλοί γονείς λόγω του φόρτου εργασίας και των υποχρεώσεων επιτρέπουν στα παιδιά να τρώνε «πρόχειρο» φαγητό συνοδευόμενο από λίτρα αναψυκτικών. Άλλοι αγχώνονται υπερβολικά μήπως τα παιδιά τους γίνουν παχύσαρκα και οδηγούνται σε ακραίες συμπεριφορές και περιορισμούς. Αυτό που χρειάζεται είναι να βρεθεί μια ισορροπία.
Το βέβαιο είναι ότι τα παιδιά που δεν τρέφονται ισορροπημένα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να συνεχίσουν να κάνουν λάθος διατροφικές επιλογές ως έφηβοι και ως ενήλικες αργότερα. 
Η ισορροπία στην διατροφή αρχίζει κάθε πρωί. Ένα υγιεινό πρωινό βελτιώνει την απόδοση των παιδιών, αυξάνει τη συγκέντρωση και την εγρήγορση στα μαθήματα, με αποτέλεσμα πολλές επιτυχίες στο σχολείο, στα σπορ και το παιχνίδι. 
Καθιερώστε και τηρείστε σχολαστικά μια συγκεκριμένη ώρα για την κατανάλωση των γευμάτων ποτέ όμως μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, γιατί χάνουν τον έλεγχο του τι και πόσο τρώνε.
Το τι θα μαγειρέψω αύριο είναι η πιο κλασσική ερώτηση της Ελληνίδας μάνας, μετά το ζακέτα έβαλες! Ποτέ μη μαγειρεύετε ξεχωριστά φαγητά. Σερβίρετε το ίδιο φαγητό που τρώει όλη η οικογένεια, ενθαρρύνοντας να δοκιμάσουν έστω και μια μπουκιά από ένα καινούριο φαγητό, χωρίς δωροδοκίες. Να είστε επίμονοι, αν αποκλείσετε ένα φαγητό είναι βέβαιο ότι δεν θα το δοκιμάσουν ποτέ. 
Εάν το παιδί σας δε συμπαθεί ένα φρούτο ή λαχανικό, μπορείτε να του το σερβίρετε αλλιώς (τα λαχανικά σε σαλάτες, μαγειρεμένα, στο φούρνο, στο γκριλ και τα φρούτα μόνα τους, σε φρουτοσαλάτες ή σε smoothie) για να τα εντάξουν τα παιδιά στη διατροφή τους. Στα ενδιάμεσα των 3 κύριων γευμάτων φροντίζουμε να υπάρχουν διαθέσιμα πάντα υγιεινά σνακ όπως ψωμάκι με κασέρι, κέικ σπιτικό, φρουτοσαλάτα, δημητριακά, μικρά σάντουιτς, γιαουρτάκια. Δεν υπάρχει κακό τρόφιμο, αλλά κακή ποσότητα και κακή συχνότητα. Γλυκά και λιχουδιές δικαιούται όλος ο κόσμος, όχι όμως καθημερινά και πότε σε αντικατάσταση γεύματος. 
Προσπαθήστε να κάνετε δραστηριότητες που να γυμνάζουν το παιδί και δώστε το καλό παράδειγμα ως γονείς.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ