Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΤο Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο!

Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν είναι δικαστήριο!

Μερικοί φάσκουν και αντιφάσκουν συνεχώς. Από τη μία καλούν το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει πολιτικές αποφάσεις και από την άλλη το παρασταίνουν ως δικαστήριο. Διαβάζουμε λοιπόν ότι, κατά συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου για τις 24 εργαζόμενες με ΕΣΠΑ στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, ο δικηγόρος του δήμου, παρά τη «φιλότιμη» προσπάθειά του, δεν κατάφερε να πείσει το Δημοτικό Συμβούλιο πως δεν νομιμοποιούνταν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να πάρουν τέτοια απόφαση υπέρ των εργαζομένων και ότι τελικά το Δημοτικό Συμβούλιο πείστηκε από το δικηγόρο του Σωματείου Εργαζομένων!

Περίεργα πράγματα! Όποιος παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη συνεδρίαση θα αντιληφθεί ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως δεν είχε αρμοδιότητα να κάνει, δεν δίκασε και δεν έβγαλε δικαστική απόφαση. Όποιος επίσης παρακολουθήσει το συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο θα καταλάβει ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ούτε πείστηκαν από κάποιον δικηγόρο, ούτε δεν πείστηκαν από κάποιον άλλον δικηγόρο. Οι δημοτικοί σύμβουλοι άκουσαν τους δυο δικηγόρους και έχοντας συναίσθηση των πράξεων τους, ψήφισαν πολιτικά παίρνοντας την πολιτική ευθύνη της απόφασής τους.

Η προσπάθεια παρουσίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως δικαστηρίου δεν είναι σωστή γιατί εκτός των άλλων υποτιμά την πολιτική πράξη των δημοτικών συμβούλων. Οι γνωμοδοτήσεις και οι γνώμες των δικηγόρων είναι συμβουλευτικές και δεν τους δεσμεύουν. Η αίσθηση μάλιστα του γράφοντος είναι ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι ψήφισαν θετικά υπέρ των εργαζομένων γιατί αυτό υπαγόρευσε η συνείδησή τους και όχι γιατί πείστηκαν από τον έναν δικηγόρο και δεν πείστηκαν από τον άλλον.

Η προσπάθεια, επίσης, παρουσίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ως δικαστηρίου, όπου ένας δικηγόρους κατάφερε να πείσει και ένας άλλος όχι, δεν είναι σωστή γιατί μετατρέπει τις εργατικές διεκδικήσεις σε δικαστικές υποθέσεις, σε υποθέσεις δικηγόρων και δικαστηρίων. Οι εργατικές διεκδικήσεις, ακόμα κι αν γίνει δικαστική προσφυγή, δεν μπορούν να εξαντλούνται στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εάν οι εργατικές διεκδικήσεις εξαντληθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων, μόνο λίγοι εργαζόμενοι με όμοιες υποθέσεις θα κερδίσουν, ενώ όσο περνάει ο καιρός και οι εργατικές υποθέσεις μετατρέπονται κυρίως σε δικαστικές υποθέσεις, κανένας εργαζόμενος δεν θα κερδίζει πια. Όταν δεν υπάρχει συνδικαλιστικός αγώνας για τα δικαιώματα των εργαζομένων, δεν πρόκειται να ευοδωθεί κανένας δικαστικός αγώνας και όσοι καλλιεργούν τέτοιες αυταπάτες, απλά δεν λένε την αλήθεια στους εργαζόμενους. Οι διεκδικήσεις των εργαζομένων δεν κερδίζονται με δικανικούς! Αν ήταν έτσι οι εργαζόμενοι θα πήγαιναν στα δικαστήρια με δικηγόρο τους τον Λυσία!

Βασίλης Κιμ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ