Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΑδέσποτα: Οι υποχρεώσεις των Δήμων και της κοινωνίας

Αδέσποτα: Οι υποχρεώσεις των Δήμων και της κοινωνίας

Λάβαμε το παρακάτω κείμενο από τον δημοσιογράφο Βασίλη Σαρρηγιαννίδη το οποίο και δημοσιεύουμε, αφού πρώτα τον ευχαριστήσουμε για την επιλογή του να δημοσιευτεί στην «Αγκίδα».

Τα αδέσποτα ζώα, κύρια σκύλοι και γάτες, είναι πλέον μια πραγματικότητα σε όλους τους δήμους της χώρας μας. Η κατάσταση αυτή βέβαια είναι αρκετά πολύπλοκη και απαιτεί μια πολύ ευαίσθητη και προσεκτική προσέγγιση. Τα ζώα αυτά όπως έχουμε παρατηρήσει όλοι μας κυκλοφορούν ελεύθερα στους δρόμους με αποτέλεσμα να βιώνουμε ως πολίτες τα εξής φαινόμενα:

  • τα ζώα περιφέρονται στους δρόμους και τα πάρκα, σχηματίζοντας αγέλες, ή μόνα τους.
  • διατρέφονται ελλιπώς, αφού τη διατροφή τους αναλαμβάνουν ελάχιστοι ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.
  • τα περισσότερα από αυτά δεν έχουν δεχτεί ποτέ στη ζωή τους κάποιας μορφής κτηνιατρική πρόληψη, με αποτέλεσμα ναι είναι εκτεθειμένα σε κάθε λογής κίνδυνο για την υγεία τους.
  • εκτός όμως από τη δική τους υγεία, τα ζώα αυτά είναι πολλές φορές δεξαμενή και διαφόρων μεταδοτικών ασθενειών για τα υπόλοιπα ζώα (λεϊσμανίαση, λευχαιμία και AIDS της γάτας) ή και τους ανθρώπους (λεϊσμανίαση).
  • λόγω της κακής εμπειρίας που πιθανόν έχουν από τους ανθρώπους (αφού τα περισσότερα από αυτά έχουν εγκαταλειφθεί), είναι φοβικά με αποτέλεσμα πολλά από αυτά να παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

 

Ακριβώς σε αυτό το σημείο μπορεί να καταλάβει κανείς ποια είναι η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης.  Είναι κοινή παραδοχή ότι σήμερα η εικόνα που παρουσιάζουν πολλοί δήμοι ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία που έχουμε πολλές αναφορές για επιθέσεις αδέσποτων δεν είναι και η καλύτερη.

Μπροστά σε μαγαζιά από τα οποία μπαινοβγαίνει πολύς κόσμος, μπροστά από Εκκλησίες, μπροστά από σχολεία και φροντιστήρια και περιμετρικά από αυτά, αδέσποτα σκυλιά και μάλιστα μεγάλου μεγέθους (που αποκλείει την περίπτωση να ήταν δεσποζόμενα και να εγκαταλείφθηκαν) δημιουργούν μια φοβική εικόνα στον κόσμο.

Συχνές επιθέσεις σε ανύποπτο κόσμο και δαγκώματα, σίγουρα έχουν φτάσει στα αυτιά των υπευθύνων των δήμων οι οποίοι όμως σύμφωνα με αρκετές καταγγελίες δεν είχαν και τα πιο γρήγορα αντανακλαστικά στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Λίαν επιεικώς θα μπορούσε να τους χαρακτηρίσει κανείς απαράδεκτους!!

Υπολογίζεται ότι πάνω από μισό εκατομμύριο αδέσποτα κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδας, με το κράτος και τους δήμους να αδυνατούν να φροντίσουν τις ανάγκες τους. Ενώ, ταυτόχρονα, κλείνουν τα μάτια στα περιστατικά κακοποίησης και δηλητηρίασης ζώων. Σημειώνεται, ότι το 16% του πληθυσμού θεωρεί ότι τα φαινόμενα αυτά, αποτελούν λογική συνέπεια στην αδιαφορία των αρμόδιων αρχών.

Η έλλειψη παιδείας, υπευθυνότητας και σεβασμού είναι μερικοί απ τους λόγους που αυξάνονται συνεχώς τα αδέσποτα στην κοινωνία μας. Για την καταπολέμηση τέτοιων φαινομένων δεν αρκούν οι παρεμβάσεις των αγαπητών συμπολιτών μας που διακατέχονται από μεγαλύτερα ζωοφιλικά σε σχέση με τους υπόλοιπους. Απαιτείται συνεργασία των Δήμων με τα ζωοφιλικά σωματεία και συλλόγους των περιοχών τους, καθώς και με τους κτηνιάτρους που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα στις περιοχές των Δήμων ώστε να μπει μια τάξη, ενημέρωση και υπομονή από πλευράς πολιτών.

Αποκλειστικά υπεύθυνοι για τα αδέσποτα ζώα είναι οι δήμοι και καλά θα κάνουν να σταματήσουν ορισμένοι την παραπληροφόρηση ότι δεν είναι αρμοδιότητα τους. Όπως επίσης, για να είναι ενημερωμένοι οι πολίτες, θα πρέπει να ξέρουν ότι υπάρχουν δικαστικές αποφάσεις κατά δημοτικών αρχών, που αποζημίωσαν πολίτες από επιθέσεις αδέσποτων ζώων και τραυματισμούς.

Διαθέσιμη προς τους δήμους είναι και η έκτακτη χρηματοδότηση των υπουργείου εσωτερικών για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Πρόσφατα μάλιστα τους χορηγήθηκε και ποσό που ξεπερνά το 1,4 εκατομμύρια ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος όπου οι δήμοι οφείλουν να διαθέσουν τα χρήματα αποκλειστικά και μόνο για προμήθεια τροφών και φαρμακευτικών σκευασμάτων για αδέσποτα ζώα που διαβιούν στα όρια ευθύνης τους. Σε κάθε κρίση είναι γνωστό ότι πλήττονται πρώτα οι πιο αδύναμοι και τα αδέσποτα ζώα αποτελούν κι αυτά θύματα της σημερινής πανδημίας.

Οι σύγχρονες κοινωνίες οφείλουν σε συνεργασία και μακριά από σκοπιμότητες να αντιμετωπίσουν το ζήτημα για το καλό όλων.  Πολιτών και αδέσποτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ