Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΕστιάζουν στην επίθεση εναντίον των μικροοφειλετών

Εστιάζουν στην επίθεση εναντίον των μικροοφειλετών

Αποκαλυπτικά στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αναφορικά με την κατανομή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη, στο πλαίσιο έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή.

Συγκεκριμένα:

-Πάνω από 2,5 εκατομμύρια οφειλέτες (58,3% στο σύνολο) «χρωστάνε» στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό ποσά μέχρι 500 ευρώ ο καθένας. Μάλιστα, ο αριθμός των «οφειλετών» της συγκεκριμένης κατηγορίας αυξήθηκε περαιτέρω κατά 32.455 στο γ’ τρίμηνο του 2019, ενώ ποσά από 500 μέχρι 10.000 ευρώ αφορούν χρέη περίπου 1,5 εκατ. φορολογούμενων.

– Στην αντίπερα όχθη εμφανίζεται η μικρή δράκα μεγαλοοφειλετών που έχει αφήσει «φέσια» δεκάδων δισ., τα οποία στο συντριπτικά μεγαλύτερο τμήμα τους θεωρούνται οριστικά ξεγραμμένα από την κυβέρνηση και τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό. Ειδικότερα, μόλις 8.132 οφειλέτες, που αντιστοιχούν στο 0,1% του συνόλου, έχουν φέσια πάνω από 1 εκατ. ευρώ ο καθένας, με τις συνολικές οφειλές τους να φτάνουν στο αστρονομικό ύψος των 84,3 δισ. ευρώ ή το 80,3% του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε αυτό το φόντο, ενώ η μεγάλη μάζα των οφειλών βρίσκεται συγκεντρωμένη στους κάθε είδους μεγαλοοφειλέτες, η κυβέρνηση και ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εστιάζουν σε κατασχέσεις μισθών, συντάξεων, τυχόν άλλων εισοδημάτων σε βάρος της «μαρίδας», προκειμένου να διασφαλίσουν τα «φαραωνικά» πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ