Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑπάντηση στις φιέστες της κυβέρνησης στο μετρό Θεσσαλονίκης δίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Απάντηση στις φιέστες της κυβέρνησης στο μετρό Θεσσαλονίκης δίνει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Τα όσα κρύβουν τα χαμόγελα και οι κυβερνητικές φιέστες που στήθηκαν στο μετρό Θεσσαλονίκης καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων και Εργαζομένων στα Δομικά Υλικά και τις Κατασκευές νομού Θεσσαλονίκης.

Όπως αναφέρει, η κυβέρνηση μέσα σε πανηγυρικό κλίμα ήρθε να πει ότι το μετρό δεν είναι πια ανέκδοτο για τη Θεσσαλονίκη: «Ξεπέρασαν και τους Γιωρίκα και Κωστίκα σε ανέκδοτα. Όταν το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και 13 χρόνια. Μιλάνε για επιτυχία όταν για 2 σταθμούς της βασικής γραμμής (Αγ. Σοφίας, Βενιζέλου) δεν υπάρχει μελέτη. Πανηγυρίζουν που δεν θα έχουμε μετρό για άλλα 2 χρόνια. Θαυμάζουν και χειροκροτούν έναν χάρτη με την επέκταση του μετρό στη Δυτική Θεσσαλονίκη που δεν ξέρουμε πότε θα γίνει. Χειροκροτάνε και γελούν δυνατά για να μην ακουστεί η αλήθεια, η δυσαρέσκεια του λαού και των εργαζομένων της Θεσσαλονίκης, που έχουν πληρώσει αυτό το έργο 2 και 3 φορές μέσα από τους φόρους».

Αναδεικνύοντας τις συνθήκες δουλειάς στο έργο, το Συνδικάτο επισημαίνει: «Μείωσαν μισθούς και μεροκάματα, προκειμένου η κατασκευαστική ΑΚΤΩΡ να αυξήσει τα κέρδη της. Πήρε και bonus για την πιο γρήγορη παράδοση του έργου… “Καλό ε;” Απολύουν εργαζόμενους από το έργο, γιατί το έργο ολοκληρώνεται λένε (πότε;)».

Το Συνδικάτο αναφέρεται και στην επιστράτευση μελών των πλειοψηφιών των διοικήσεων των δύο σωματείων (κατασκευαστικό και αρχαιολογικό) που έσπευσαν «να δηλώσουν πως όλα πάνε καλά, και μετρό έχουμε, και δουλειά έχουμε, και καλά αμειβόμαστε και ακούσαμε και μπράβο, την ίδια ώρα που εκατοντάδες εργαζόμενοι του έργου δεν ξέρουν αν θα έχουν δουλειά μέσα στο 2019».

Καλεί τους εργαζόμενους να δουν τι κρύβει η περιβόητη ανάπτυξη για την οποία πανηγυρίζουν οι κυβερνώντες: «Εντατικοποίηση της εργασίας, υπερωρίες, δουλειά τα Σάββατα και τις Κυριακές, έλλειψη μέτρων ασφαλείας στους χώρους δουλειάς, απλήρωτη εργασία, απολύσεις…».

Τους καλεί ακόμα να συμμετάσχουν μαζικά στην πανελλαδική κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Οικοδόμων στις 25 Γενάρη στην Αθήνα. Και να διεκδικήσουν: Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στα μεροκάματα. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με δικαιώματα. Διανομή των «υπέρ αγνώστων» ενσήμων. Έργα υποδομών που να εξυπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες (αντιπλημμυρική, αντισεισμική θωράκιση).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ