Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΤεράστια ποσά στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου

Τεράστια ποσά στη βιομηχανία του ποδοσφαίρου

podosfairo-xrhma

Στη σημερινή ποδοσφαιρική βιομηχανία του ανελέητου κυνηγιού του κέρδους από την εκμετάλλευση του αθλήματος που έχει μετατραπεί σε ένα ιδιαίτερα ακριβό προϊόν από επιχειρηματίες και πολυεθνικές στο επίκεντρο τα τελευταία χρόνια έχει βρεθεί ένας συγκεκριμένος τομέας. Είναι αυτή της λεγόμενης στοιχηματικής αγοράς, όπου ο τζίρος της αγγίζει αστρονομικά ποσά που παίζονται είτε υπό επίσημο πρίσμα με τις λεγόμενες νόμιμες εταιρείες είτε ακόμη περισσότερο στο παράνομο στοίχημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά στοιχημάτων για αθλητικές διοργανώσεις ανέρχεται σε τουλάχιστον 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα. Ουσιαστικά την τελευταία 15ετία, το παρασκήνιο που αφορά στο στοίχημα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες, ο νούμερο 1 τομέας που έχει την μεγαλύτερη άθληση στην αγορά του ποδοσφαίρου και φυσικά κανείς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δει ξεκομμένο από τις γενικότερες λογικές της εμπορευματοποίησης που επικρατούν σήμερα στο ποδόσφαιρο.

Τα σκοτεινά πλοκάμια

Από αυτά το μεγαλύτερο μέρος αφορά γεγονότα που συσχετίζονται με τα ποδοσφαιρικά δρώμενα. Το τι πραγματικά συμβαίνει αποδεικνύεται από τα περιστατικά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας και μάλιστα πληθαίνουν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και αποκαλύπτουν τεράστια πολυεθνικά κυκλώματα που δρουν σε όλο τον πλανήτη στήνοντας αγώνες. Πλέον, οι μάσκες έχουν πέσει και είναι φανερό πως σε ένα φάσμα που περιλαμβάνει τα πλέον δημοφιλή πρωταθλήματα της Ευρώπης, τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέχρι πρωταθλήματα που θεωρούνται χαμηλού ενδιαφέροντος (π.χ. πρωταθλήματα Αφρικής), με ελάχιστες εξαιρέσεις, έχουν αγγιχτεί από τα πλοκάμια τέτοιων κυκλωμάτων. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια υπάρχουν και αρκετά περιστατικά που φέρνουν ακόμα και ποδοσφαιριστές να είναι μπλεγμένοι σε όλο αυτό το γαϊτανάκι ποντάροντας ακόμα και κόντρα στην ομάδα τους. Πριν από δυο χρόνια η ανακάλυψη ενός παράνομου κυκλώματος στοιχηματισμού στην Ασία οδήγησε στη σύλληψη περισσοτέρων από 7.000 ατόμων και κατάσχεση ενός ποσού που ξεπερνούσε 10 εκ. ευρώ. Δείγμα για το πού έχουν φθάσει πλέον τα πράγματα.

«Κόπτονται» για τους λόγους τους ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ

Από την πλευρά τους, ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ δείχνουν τα τελευταία χρόνια να έχουν …ανασκουμπωθεί για τα καλά δημιουργώντας ειδικές Επιτροπές και Οργανισμούς που ασχολούνται με το συγκεκριμένο ζήτημα. Ωστόσο, συνήθως αυτές έρχονται πάντα δεύτερες και αφού η «δουλειά» έχει γίνει. Από την άλλη, είναι προφανές πως και οι δυο ποδοσφαιρικές Συνομοσπονδίες στόχο έχουν τον έλεγχο των κακώς κειμένων, αφού όλα αυτά απαξιώνουν την εικόνα του προϊόντος παρά τη ρήξη του ποδοσφαίρου με τέτοιου είδους φαινόμενα. Ουσιαστικά, την τελευταία 15ετία το παρασκήνιο που αφορά το στοίχημα στους ποδοσφαιρικούς αγώνες ο νούμερο 1 τομέας που έχει τη μεγαλύτερη άθληση στην αγορά του ποδοσφαίρου και φυσικά κανείς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το δει ξεκομμένο από τις γενικότερες λογικές της εμπορευματοποίησης που επικρατούν σήμερα στο ποδόσφαιρο. Και φυσικά ΦΙΦΑ/ΟΥΕΦΑ στηρίζουν εξ ολοκλήρου αυτή την εμπορευματοποίηση, ωστόσο όταν τα όρια ξεπεραστούν και κινδυνεύσει το προϊόν είναι υποχρεωμένες να περισώσουν την εικόνα του και φυσικά την εμπορικότητά του. Για παράδειγμα, οι δυο Συνομοσπονδίες παρά τις όποιες χλιαρές αντιδράσεις κυρίως στα λόγια δεν φαίνεται να έχουν κάποιο πρόβλημα από το γεγονός ότι επίσημες πολυεθνικές εταιρείες του στοιχήματος με τη μορφή χορηγίας ελέγχουν τρεις και τέσσερις ομάδες (ή και παραπάνω) οι οποίες σε αρκετές στιγμές τίθενται αντίπαλες σε κάποια διοργάνωση με ό,τι αυτό συνεπάγεται…

Ακόμη και 1 δισ. ευρώ για έναν αγώνα (!)

Τα στοιχεία που γνωστοποιήθηκαν μετά από σχετική έρευνα που παρουσιάστηκε σε σύνοδο του ΟΗΕ για την πρόληψη του εγκλήματος και την ποινική Δικαιοσύνη που έγινε πριν από τρεις μήνες δείχνουν το μεγαλείο του παρασκηνίου που επικρατεί στη σημερινή ποδοσφαιρική πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Βρετανό ειδικό Πάτρικ Τζέι που μίλησε στη συγκεκριμένη σύνοδο το σύνολο των αθλητικών στοιχημάτων παγκοσμίως ανέρχεται σε ένα τρισεκατομμύριο (δολάρια), εκ των οποίων το 90% είναι παράνομα στοιχήματα, ενώ επισήμανε πως τα μεγέθη μπορεί να είναι και υποτιμημένα σε σχέση με την πραγματικότητα. Όπως ειπώθηκε, η Ασία έχει μετατραπεί στο επίκεντρο της αγοράς στοιχημάτων, με τα παράνομα στοιχήματα να αφορούν κυρίως αγώνες που μεταδίδονται απευθείας τηλεοπτικά και διεξάγονται σε ώρες που είναι κατάλληλες για όσους στοιχηματίζουν. Σύμφωνα με τα στοιχεία, η αγορά της Κίνας κατέχει τη μερίδα του… λέοντος στο παράνομο στοίχημα καθώς έχουν υπάρξει περιπτώσεις στοιχηματισμού ακόμη και ενός δισ. ευρώ για έναν και μόνο ποδοσφαιρικό αγώνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ