Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΜε το μάτι στις επόμενες δημοτικές εκλογές!

Με το μάτι στις επόμενες δημοτικές εκλογές!

Μπορεί ο Κώστας Σωτηράκης να έφτασε στην πηγή, αλλά να μην ήπιε νερό, μένοντας εκτός της δεύτερης Κυριακής και απαλλάσσοντας από το άγχος την παράταξη του κ. Σούλα, αφού ήταν σχεδόν σίγουρο ότι εάν ο κ. Σωτηράκης ήταν παρών στη δεύτερη Κυριακή δεν θα μπορούσε να χάσει ούτε με αντίπαλο τον κ. Σούλα, ούτε με αντίπαλο τον κ. Λαφαζανίδη, αλλά η μάχη για να γίνει δήμαρχος μόλις άρχισε. Η αρκετά μικρότερη ηλικία και από τους δύο βασικούς διεκδικητές της δημαρχίας, ο ανοιχτός του χαρακτήρας, καθώς και η τέχνη του να μην εμπλέκεται σε αντιδικίες και διαμάχες, τον έφερε ένα βήμα από τον δημαρχιακό θώκο, παρόλο που και ο ίδιος είχε φθορά από την αντιδημαρχία οικονομικών, όπου χρημάτισε πολιτικός προϊστάμενος επί διοίκησης Χατζηβρέττα. Η παρουσία επίσης νέων ανθρώπων στο ψηφοδέλτιό του και η περίτεχνη παρουσίασή τους από τον ίδιο στις δημόσιες εμφανίσεις και στις περιοδείες του, επισκίασε τους παλιούς και φθαρμένους, από την άσκηση διοίκησης, που είχε στο ψηφοδέλτιό του, τους οποίους ανέφερε σπανίως και μόνο όταν χρειαζόταν να δείξει ότι υπήρχε σχετική εμπειρία διοίκησης!

Ο κ. Σωτηράκης στις εκλογές έλαβε το 21,44% των ψήφων, με απόλυτη ισορροπία μεταξύ των δύο δημοτικών κοινοτήτων, λαμβάνοντας 21,30% στο Ελευθέριο Κορδελιό και 21,51% στον Εύοσμο. Το ποσοστό από μόνο του τον καθιστά ισχυρή αντιπολίτευση και απομένει στον ίδιο να το επιβεβαιώσει αυτό στην πράξη. Με δεδομένες τις εξελίξεις στην παράταξη Λαφαζανίδη, όπου θα πρέπει να γίνουν εκπληκτικά πράγματα για να κρατήσει την συνοχή της και την ηλικία του νεοεκλεγέντα δημάρχου, Πέτρου Σούλα ο κ. Σωτηράκης δεν είναι δυνατόν να μην φιλοδοξεί να είναι ο επόμενος δήμαρχος.

Την προσδοκία της παράταξης Σωτηράκη, να βρεθεί στο τιμόνι του δήμου μετά από πέντε χρόνια, ενισχύουν οι προηγούμενες προσπάθειες υποψηφίων που κατήλθαν «εμβόλιμοι» την πρώτη τετραετία και τη δεύτερη εξελέγησαν δήμαρχοι. Το 2002 ο κ. Χατζηβρέττας, αποχώρησε από την διοίκηση Αλεξανδρίδη, κατήλθε μόνος του και έλαβε το 17,80% των ψήφων. Στις εκλογές αυτές ο κ. Χατζηβρέττας κατέλαβε δύο έδρες. Την δεύτερη έδρα κατέλαβε ο κ. Σωτηράκης ο οποίος ήταν και ο πλειοψηφών υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Το 2006 ο κ. Χατζηβρέττας κέρδισε τις εκλογές κόντρα στον κ. Αλεξανδρίδη λαμβάνοντας 31,54% την πρώτη Κυριακή και 56,35% την δεύτερη Κυριακή. Το 2010 ο κ. Σούλας επέλεξε να κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές και να μην ενσωματωθεί στην παράταξη Χατζηβρέττα, λαμβάνοντας το 15,51% των ψήφων. Στις εκλογές του Μάη του 2014 ο κ. Σούλας εξελέγη πανηγυρικά δήμαρχος λαμβάνοντας το 32,29% των ψήφων την πρώτη Κυριακή και το 57,15% τη δεύτερη Κυριακή.

Το ποσοστό του 21,44%, που έλαβε ο κ. Σωτηράκης σ’ αυτές τις εκλογές, αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τις επόμενες, πάντα με βάση και τη δραστηριότητά του κατά την επικείμενη πενταετή θητεία του δημοτικού συμβουλίου. Βέβαια οι συνθήκες για τον κ. Σωτηράκη δεν θα είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που προαναφέραμε. Ο κ. Χατζηβρέττας το 2006 κέρδισε τον επί 16 χρόνια δήμαρχο κ. Αλεξανδρίδη και ο κ. Σούλας φέτος κέρδισε τον, επίσης, επί 16 χρόνια δήμαρχο κ. Λαφαζανίδη. Ο κ. Σούλας το 2019 θα έχει μόλις μία θητεία στην «πλάτη» του! Η επίκληση, επίσης, της ηλικίας του κ. Σούλα δεν θα έχει καμία σημασία, εάν ο κ. Σούλας καταφέρει να κάνει μία σχετικά καλή θητεία. Δεν θα πρέπει επίσης να περάσει απαρατήρητο το ότι στην παράταξη του κ. Σούλα υπάρχουν νέοι άνθρωποι με φιλοδοξίες, οι οποίοι δεν θα αφήσουν την παράταξη του κ. Σωτηράκη να τους υπερφαλαγγίσει αμαχητί.

Όλα αυτά βέβαια φαντάζουν πολύ μακρινά, γιατί με την ρευστή πολιτική κατάσταση εξαιτίας της κρίσης, οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να γίνουν ραγδαίες σε οποιαδήποτε φάση της επόμενης πενταετίας, πράγμα που θα στερήσει τις παραπάνω αναλύσεις από τη βάση τους!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ