Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΑΙΡΕΤΙΚΑΟ ρόλος των δημοτικών υπαλλήλων στην αλλαγή της διοίκησης

Ο ρόλος των δημοτικών υπαλλήλων στην αλλαγή της διοίκησης

Πολύ μεγάλη κουβέντα έγινε πριν τις εκλογές για το ποιον υποψήφιο θα υποστηρίξουν οι δημοτικοί υπάλληλοι. Επίσης μεγάλη ήταν η προσπάθεια των υποψηφίων, είτε δημάρχων, είτε συμβούλων να πάρουν με το μέρος τους δημοτικούς υπαλλήλους. Από κάποιους η δραστηριότητα αυτή θεωρήθηκε υπερβολική, καθώς σε έναν τεράστιο δήμο, μικρή αξία θα είχε η στάση και η συμπεριφορά των δημοτικών υπαλλήλων. Κι όμως αυτή η άποψη ήταν λανθασμένη!

Ο μεγαλύτερος εργασιακός χώρος με συγκεντρωμένο υπαλληλικό προσωπικό, εργάτες και εργαζόμενους, στο δήμο μας, είναι ο ίδιος ο δήμος! Με προσωπικό που στο παρελθόν έφτασε και ξεπέρασε τα 1.000 άτομα, ο δήμος από μόνος του αν όχι μπορεί ν’ αλλάξει διοικήσεις, μπορεί να παίξει τουλάχιστον καθοριστικό ρόλο! Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτά τα 1.000 άτομα λειτουργούν πολλαπλασιαστικά, γιατί έχουμε να κάνουμε όχι μόνο με το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και με τον περίγυρό τους! Με την πιο φειδωλή προσέγγιση του ζητήματος θα δείτε ότι μιλάμε για το λιγότερο 5.000 ψήφους, που μπορούν να τις επηρεάσουν, για να μην γράψουμε να τις ελέγξουν.

Όλες οι προηγούμενες διοικήσεις στα πλαίσια της επιρροής των δημοτικών υπαλλήλων στην τοπική κοινωνία, αλλά και της σωστής συνεργασίας μαζί τους, προκειμένου να λειτουργήσουν σωστά οι υπηρεσίες του δήμου, κράτησαν μια μετριοπαθή στάση απέναντί τους, κατανοώντας ότι οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά θα ήταν επιζήμια για την υπηρεσία, αλλά και μακροπρόθεσμα για την διοίκηση. Η απερχόμενη διοίκηση, στη βάση της Καλλικρατικής λειτουργίας του δήμου και της συγχώνευσης των υπηρεσιών των δύο πρώην δήμων, αντί να κρατήσει τις ισορροπίες προς όφελος του δήμου, αλλά και προς όφελος δικό της, άφησε να εξελιχθεί κόντρα μεταξύ των υπαλλήλων, κόντρα που  αναστάτωνε τις υπηρεσίες και δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργία τους. Μεταφορά προσωπικού, μεταφορά υπηρεσιών και μεταφορά προϊσταμένων και διευθυντών δημιούργησαν ένα χάος. Γιατί ναι μεν είναι δικαίωμα της διοίκησης οι παραπάνω αλλαγές, αλλά όταν αυτές γίνονται στα πλαίσια της εύρυθμης λειτουργίας του δήμου. Όταν όμως στις παραπάνω ενέργειες απουσιάζει ο σχεδιασμός, οδηγούμαστε στα αποτελέσματα που είναι ήδη γνωστά και παρά τη διάθεση που επέδειξε η αντιπολίτευση να συνεργαστεί προκειμένου οι όποιες αλλαγές να μην δημιουργήσουν οξύνσεις!

Παρά τις αναστατώσεις και τις αντιδικίες που δημιουργήθηκαν στο χώρο των δημοτικών υπαλλήλων, η απερχόμενη διοίκηση προσδοκούσε στη στήριξη κάποιων εξ αυτών, προκειμένου να επανεκλεγεί, πράγμα που τελικά αποδείχτηκε ανεδαφικό. Κατά την πρώτη Κυριακή οι δημοτικοί υπάλληλοι «σκόρπισαν» στην στήριξη όλων των ψηφοδελτίων, καθώς άτομα από τον περίγυρό τους, πολλές φορές και με δική τους παρότρυνση, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια. Στα ψηφοδέλτια συμμετείχαν επίσης πρώην υπάλληλοι του δήμου, συμβασιούχοι απολυμένοι. Και στην πρώτη Κυριακή, βέβαια, ακόμα και μεταξύ αυτών που στήριζαν άλλα ψηφοδέλτια και όχι αυτά των κ. Σούλα και Λαφαζανίδη, ήταν φανερό ότι υπήρχε πεποίθηση ν’ αλλάξει η διοίκηση. Ήταν λογικό λοιπόν, με βάση την εικόνα που υπήρχε, η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτικών υπαλλήλων τη δεύτερη Κυριακή να στηρίξει όποιον θα περνούσε κόντρα στον απερχόμενο δήμαρχο.

Ο κ. Σούλας εκτός του ότι είχε κερδίσει πολύ καιρό πριν τις εκλογές την παρουσία του στο δεύτερο γύρο, λόγω του ότι παρουσιαζόταν ως ο βασικός διεκδικητής του δημαρχιακού θώκου από την επόμενη των εκλογών του 2010, κατάφερε στην περίπτωση των δημοτικών υπαλλήλων να κρατήσει μία σοβαρότητα και μετριοπάθεια που έφτασε στο βαθμό να απορρίψει προτάσεις τις οποίες θεωρούσε είτε ανήθικες, είτε υπερβολικές! Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι, με ταπεινά κίνητρα, προσπάθησαν να διαπραγματευτούν με κάποιους υποψηφίους, μεταξύ αυτών και ο νέος δήμαρχος! Η παράταξη που έδωσε στέγη στους προαναφερθέντες, στις συζητήσεις για το εκλογικό της αποτέλεσμα, μάλλον θα πρέπει να συμπεριλάβει και την ύπαρξη τέτοιων ανθρώπων στον περίγυρό της. Αν πάλι θεωρεί σωστή την τακτική της, ας μαζέψει και άλλα τέτοια “καλόπαιδα”! Κυκλοφορούν πολλά τέτοια στο κουρμπέτι! Ας τα μαζέψει κι ας περιμένει να δει δήμο!

Το διά ταύτα είναι ότι ο ρόλος των δημοτικών υπαλλήλων δεν ήταν καθοριστικός μόνο στην αλλαγή της διοίκησης, αλλά και στο ποιος θα πάρει την διοίκηση! Υπάρχει η πεποίθηση ότι ο νέος δήμαρχος και η διοίκησή του θα λύσουν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χώρο των υπηρεσιών, ώστε και ο δήμος να λειτουργήσει και οι διενέξεις να σταματήσουν! Άλλωστε ο κυριότερος λόγος που οι δημοτικοί υπάλληλοι στήριξαν τον κ. Σούλα ήταν αυτός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ