Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΝΕΑΑθλητισμόςΝέος πρόεδρος της FIFA ο Ελβετός Τζιάνι Ινφαντίνο

Νέος πρόεδρος της FIFA ο Ελβετός Τζιάνι Ινφαντίνο

fifa-infantino-giani

Ο Ελβετός Τζιάνι Ινφαντίνο, πρώην γενικός γραμματέας της UEFA και εκ των στενότερων συνεργατών του Μισέλ Πλατινί, είναι ο νέος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA), όπως προέκυψε από το έκτακτο Κογκρέσο της FIFA που έγινε την Παρασκευή στη Ζυρίχη.

Ο Ινφαντίνο θα αντικαταστήσει τον Ζεπ Μπλάτερ, ο οποίος αποχώρησε από τη θέση του τον Οκτώβρη του 2015 μετά τα σκάνδαλα διαφθοράς που αποκαλύφθηκαν το προηγούμενο διάστημα και υπό την τεράστια πίεση που ασκούν οι πολυεθνικές – χορηγοί για αλλαγές.

Χρειάστηκαν δύο ψηφοφορίες για να καταφέρει ο Ινφαντίνο την πλειοψηφία των ψήφων και να γίνει ο ισχυρός άνδρας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας.

Στο δεύτερο γύρο ο Ινφαντίνο έλαβε 115 ψήφους και την απόλυτη πλειοψηφία επί των 207 ψηφισάντων, ακολούθησε με 88 ο Σεΐχης Σαλμάν του Μπαχρέιν, τρίτος ήταν ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί με 4 και τελευταίος ο Γάλλος Σαμπάνιε που δεν έλαβε ούτε μια ψήφο.

Στον πρώτο γύρο, ο Ινφαντίνο έλαβε 88 ψήφους, 85 ο Σαλμάν, 27 ο Αλί και επτά ο Ζερόμ Σαμπάνιε, ενώ από την «κούρσα» αποχώρησε ο Νοτιοαφρικανός Τόκιο Σεξγουέιλ.

Στο έκτακτο Κογκρέσο της FIFA καθόρισε επίσης τα νέα πλαίσια λειτουργίας της FIFA καταπώς απαιτούν οι χορηγοί, οι οποίοι είδαν την εικόνα τους να …τσαλακώνεται μετά τις αποκαλύψεις των σκανδάλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ