Σάββατο, 23 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΝΕΑ«Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά»

«Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά»

Ανοιχτή επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς  στον Δήμο Καλαμαριάς – Τοποθέτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο 21/08/2023

“Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά”

Εν όψει της νέας σχολικής χρονιάς απευθυνόμαστε για ακόμα μία φορά σε όλους τους αρμόδιους φορείς. Είναι πλέον αντιληπτό ότι αν δεν διεκδικήσουμε την ασφάλεια και την μόρφωση που αξίζουν τα παιδιά μας το 2023, υπάρχει κίνδυνος να ξεκινήσει μία ακόμη σχολική χρονιά σε ακατάλληλα κτίρια, σε σχολεία με ελλιπείς υποδομές και ανεπαρκείς υπηρεσίες υγιεινής και ασφάλειας.

Έχοντας ήδη πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον Αντιδήμαρχο Παιδείας, την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής και τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, βρισκόμαστε σήμερα και στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκθέσουμε τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες μας αλλά και να ζητήσουμε από όλους να αφουγκραστούν και να στηρίξουν τα αιτήματά μας, μέχρι την ικανοποίησή τους.

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δεν είναι άλλο από το ζήτημα της σχολικής στέγης. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και επίμονα πιστοποιητικά καταλληλότητας για κάθε σχολική μονάδα, το οποία εξασφαλίζουν ότι έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου όλοι οι απαιτούμενοι έλεγχοι των κτιρίων και των υποδομών. Θυμίζουμε ότι όταν παρουσίασε σοβαρό πρόβλημα ο καυστήρας πέρυσι στο 25ο νηπιαγωγείο, φάνηκε ξεκάθαρα η ανάγκη ελέγχου τόσο των υποδομών όσο και των συντηρήσεων. Αξίζει να τονίσουμε ότι δεν έχουμε καμία επίσημη και έγγραφη ενημέρωση από τον Δήμο για τον αριθμό των σχολείων που ελέγχθηκαν για την στατικότητά τους, την πυρασφάλεια, την αντισεισμική θωράκιση καθώς και άλλους ελέγχους που αφορούν στη φθορά των κτιρίων από την χρήση και την παλαιότητά τους.

Για παράδειγμα, μας έχουν απευθυνθεί πολλοί γονείς για προβλήματα που εντοπίζουν ακόμη και σε βασικές υποδομές. Βρύσες που παραμένουν χαλασμένες, τουαλέτες απαρχαιωμένες, ζητήματα αποχέτευσης, γήπεδα χωρίς εστίες ή μπασκέτες. Ενώ για την πολυδιαφημισμένη ανακαίνιση στις τουαλέτες του 4ου Δημοτικού, που καλώς έγινε, βέβαια, αλλά με υπερκοστολογημένο κονδύλι, για να βρεθούν τα χρήματα του οποίου έγινε περικοπή στην πυρασφάλεια και στο χτίσιμο νηπιαγωγείων.

Το κτιριακό ζήτημα περιλαμβάνει και σχολεία που δεν υπάρχουν! Έχουν, δηλαδή, ιδρυθεί, αλλά η ανέγερσή τους – παρότι έχει περάσει κοντά 20ετία- δεν έχει γίνει με αποτέλεσμα να αναστέλλεται η λειτουργία τους. Πρόκειται για το Ειδικό Σχολείο και το 8ο ΓΕΛ, που η έλλειψή τους δημιουργεί προβλήματα στις κατανομές (μετακινήσεις μαθητών σε άλλους Δήμους, παιδιά που μετακινούνται για την φοίτησή τους σε μεγάλη απόσταση από το σπίτι τους, αδέρφια που δεν φοιτούν στο ίδιο σχολείο, μαθητικό δυναμικό μεγαλύτερο από αυτό που χωράει το κτίριο, υπεράριθμα τμήματα). Όπως, επίσης, νηπιαγωγεία που βρίσκονται σε kibo ή συστεγαζόμενα σε άλλα σχολεία. Και ενώ η λειτουργία τους ήταν για δύο χρόνια, για μία ακόμη φορά συνειδητοποιούμε ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»!

Μείζον ζήτημα ασφάλειας αποτελεί η πρόσβαση και η αποχώρηση από το σχολείο. Η ασφαλής μεταφορά μαθητών από και προς το σχολείο πρέπει άμεσα να διασφαλιστεί. Τα τροχαία ατυχήματα από την έλλειψη μέριμνας είναι πολλά, και ως γονείς νιώθουμε ότι από καθαρή τύχη δεν θρηνούμε θύματα. Επιπλέον, πρέπει άμεσα να ενισχυθεί ο θεσμός του σχολικού τροχονόμου. Η αντιμετώπιση του θεσμού ως “εθελοντική εργασία”, δίνοντας ένα πενιχρό επίδομα, έχει σαν άμεση συνέπεια πολλοί γονείς που είναι σχολικοί τροχονόμοι να αποχωρούν βρίσκοντας εργασία. Συνέπεια αυτής της αντιμετώπισης είναι οι αφύλαχτοι δρόμοι ή να αναλαμβάνουν οι σύλλογοι γονέων την φύλαξη των παιδιών, ευθύνη που δεν τους αντιστοιχεί. Είναι αυτονόητο ότι οι σχολικοί τροχονόμοι πρέπει να βρίσκονται στη θέση τους από 11/9.

Ζήτημα υγιεινής και ασφάλειας είναι η καθαριότητα στα σχολεία. Είναι θετική η εξέλιξη της πρόσληψης 80 καθαριστριών πλήρους ωραρίου, αλλά – με δεδομένο ότι ο δήμος έχει 59 σχολεία, με διευρυμένο ολοήμερο, ενισχυτική και πρόσθετη διδακτική στήριξη – ο αριθμός αυτός απέχει πολύ από τις ανάγκες για καθαριότητα. Όπως είπαμε και στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο, η υγιεινή στους χώρους του σχολείου, όπου συναθροίζεται μεγάλος αριθμός παιδιών, και είναι πολύ εύκολη η μετάδοση ιώσεων όπως γαστρεντερίτιδα, κόβιντ, γρίπη, στρεπτόκκοκος, κτλ, είναι αδιαπραγμάτευτη.

Η τοποθέτηση φυλάκων στα σχολεία είναι, επίσης, χρόνιο αίτημα των γονιών. Έτσι ελέγχεται η ακεραιότητα του χώρου και τα σχολεία παραμένουν και το απόγευμα ασφαλή για να ψυχαγωγούνται οι μαθητές της γειτονιάς. Έχει αποδειχθεί, βεβαίως, ότι η τοποθέτηση καμερών δεν είναι αποτρεπτική.

Όπως ήδη γνωρίζει ο Δήμος, στην θερινή απασχόληση παρατηρήθηκαν ελλείψεις ή ανυπαρξία σχολικών φαρμακείων. Είναι πλέον συνηθισμένη τακτική τα  εξοπλίζουν οι σύλλογοι γονέων και να ανανεώνουν τα υλικά στα σχολικά φαρμακεία, ανάλογα με αυτά που ζητάει κάθε φορά το ίδιο το σχολείο. Έχουμε ήδη αιτηθεί να ανοίξουν τα σχολεία με πλήρως εξοπλισμένα φαρμακεία.

Επίσης, συνήθης τακτική είναι να πληρώνουν οι γονείς, μέσω των συλλόγων για τις ελλείψεις σε αναλώσιμα του σχολείου, όπως φωτοτυπικό χαρτί, αντισηπτικά, μπάλες, μαρκαδόρους για τον πίνακα, καθαριστικά, αλλά ακόμη και προτζέκτορες, βρύσες, καλλωπισμό αυλής και η λίστα δεν τελειώνει…

Μέσα στο κύμα της ακρίβειας και των δύσκολων όρων ζωής, γνωρίζουμε τι σημαίνει να υπάρχει θέμα αξιοπρεπούς διαβίωσης και πόσο η αύξηση των τιμών επηρεάζει την καθημερινότητά μας, τις συνθήκες που επικρατούν μέσα στα σπίτια μας. Το θέμα των σχολικών γευμάτων για πολλά παιδιά είναι κυριολεκτικά ζήτημα επιβίωσης. Ο Δήμος Καλαμαριάς εξαιρείται σχολικών γευμάτων. Σε συνάντηση που κάναμε με τους αντιδημάρχους κανένας δεν δηλώνει αρμόδιος! Όπως ήδη έχουμε αναφέρει σε ανακοίνωσή μας, τα σχολικά γεύματα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση στην υγιεινή διατροφή για όλα τα παιδιά, όλων των σχολικών βαθμίδων και μονάδων και αποτελούν μία σημαντική βοήθεια στον εργαζόμενο γονιό, ειδικά τώρα με το διευρυμένο ωράριο του νέου ολοημέρου. Ο Δήμος οφείλει να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για να εξασφαλιστούν άμεσα τα σχολικά γεύματα, καθώς και για την πρόσληψη τραπεζοκόμων.

Δεν είναι πολυτέλεια ο ποιοτικός ελεύθερος χρόνος, η άθληση και οι διακοπές. Δεν είναι πολυτέλεια να ζητάμε τα παιδιά μας να μπορούν να αθλούνται ελεύθερα σε δημοτικούς χώρους, όπως το γήπεδο του Αριστοτέλη, μιας και τους απαγορεύεται η χρήση των γηπέδων αν δεν ανήκουν σε αθλητικό σωματείο. Οι χαρακτηρισμένοι χώροι πρασίνου να αναβαθμιστούν με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να εξυπηρετήσουν και αυτές τις ανάγκες. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι και οι μαθητικές κατασκηνώσεις. Φέτος, η αίτηση δεν έγινε ευρέως γνωστή, ο αριθμός των παιδιών που συμμετείχαν ήταν ελάχιστος σε σχέση με το σύνολο του μαθητικού δυναμικού του Δήμου. Το αίτημα να πηγαίνει όποιο παιδί το ζητήσει, με διευρυμένα ηλικιακά κριτήρια είναι δίκαιο και αφορά πολλά παιδιά που δεν πήγαν καθόλου διακοπές, αλλά δεν είχαν καν την δυνατότητα να κάνουν αίτηση.

Θα κλείσουμε με τον πιο ευάλωτο πληθυσμό του Δήμου μας. Τα άτομα με αναπηρία. Έχουμε ήδη συζητήσει για τη διεύρυνση των ημερών κατασκήνωσης των παιδιών ΑΜΕΑ. Στην Καλαμαριά είμαστε πολύ μακριά από τις ανάγκες για φροντίδα ατόμων με αναπηρία. Από την πρόσβαση σε δημόσιους χώρους, ενώ όπου υπάρχει συναντάμε κακοτεχνίες, τις σοβαρές ελλείψεις πρόσβασης στα σχολεία και φυσικά στη μεγάλη έλλειψη κέντρων δημιουργικής απασχόλησης ΑΜΕΑ, ειδικής φροντίδας και υποδομών με ευθύνη του Δήμου, καθώς και των μετακινήσεων των ΑΜΕΑ με ειδικά οχήματα του Δήμου.

Όλα αυτά τα προβλήματα χρονίζουν και δεν λύνονται αν δεν το διεκδικήσουμε συλλογικά!. Και αυτόν τον δρόμο επιλέγουμε! Γιατί δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε να αντιμετωπίζονται οι ανάγκες μας ως κόστος. Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε καν με τη σκέψη ότι τα παιδιά μας δεν θα επιστρέψουν ασφαλή από το σχολείο, θα πεινάνε, θα στερούνται όλα όσα τους αξίζουν και η εποχή μας έχει σαφώς τη δυνατότητα να τους τα προσφέρει.

Με απλά λόγια, σήμερα σαν εκπρόσωποι των γονιών ζητάμε απαντήσεις. Ο Δήμος παρέλαβε από την προηγούμενη διοίκηση και διατήρησε χρόνια προβλήματα:

  • Τι έκανε ο Δήμος για την ανέγερση του 8ου ΓΕΛ και του Ειδικού σχολείου; Γνωρίζουμε ότι στάλθηκε φάκελος στο αρμόδιο υπουργείο. Λύθηκε το ζήτημα ιδιοκτησίας του οικοπέδου για να προχωρήσουμε;
  • Τι θα κάνει ο Δήμος για να στελεχωθούν με επαρκές προσωπικό καθαριότητας και φύλαξης τα σχολεία; Τι θα γίνει με τους σχολικούς τροχονόμους;
  • Τι μέτρα θα πάρει ο Δήμος για να μπορούν τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια στους ελεύθερους δημοτικούς χώρους;
  • Πόσο θα αυξηθούν τα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες;
  • Τι γίνεται με την Πυρασφάλεια, Αντισεισμική θωράκιση και έλεγχο των σχολικών κτιρίων; Θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των παιδιών μέσα στα σχολεία;
  • Τι ενέργειες έχουν γίνει για να λυθεί το ζήτημα των σχολικών μεταφορών;
  • Ποια θα είναι η πρόνοια και η μέριμνα για τα ΑΜΕΑ; Τόσο σε σχολικό επίπεδο, δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και για την διαβίωσή τους.

Μας απασχολεί το κύριο: απρόσκοπτη παιδαγωγική διαδικασία, ασφάλεια και κάλυψη σύγχρονων αναγκών όλων των παιδιών. Δεν θα κάνουμε πίσω από αυτό το δίκαιο αίτημα.

Για το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των Μαθητών της Καλαμαριάς,

Η Πρόεδρος,

Μαυροπούλου Ελένη

Η Γραμματέας,

Χατζηιωαννίδου Νέλη

- Advertisement -
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ