Τρένα δεν περνούν από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου για να συγκρουστούν μετωπικά και να κοστίσουν δεκάδες ανθρώπινες ζωές, αλλά έχει μπόλικα κίμπο και υπόγεια.
Με αφορμή την τραγωδία στα Τέμπη με την μετωπική σύγκρουση των δύο τρένων, ήρθε στη μνήμη η φωτιά σε κίμπο στο 25ο Δημοτικό Σχολείο Ευόσμου στις 12 Μαρτίου του 2013. Η φωτιά ξέσπασε λίγη ώρα αφότου οι μαθητές είχαν σχολάσει και δεν κινδύνεψαν οι ζωές τους.
Πέρασαν δέκα χρόνια από τότε και η παραγκούπολη του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου μεγάλωσε και φιλοξενεί σε προκάτ και κίμπο, τα οποία έχουν ημερομηνία λήξης, 17 ολόκληρες τάξεις σε έναν χώρο που φτιάχτηκε κατ’ αρχάς για να φιλοξενήσει ένα διθέσιο νηπιαγωγείο.
Παρά το γεγονός της φωτιάς στο κίμπο δεν επισπεύστηκαν οι διαδικασίες προκειμένου να ανεγερθεί το κανονικό κτήριο του 25ου Δημοτικού Σχολείου. Η φωτιά στο κίμπο συνέβη επί διοίκησης Λαφαζανίδη. Η διοίκηση Σούλα, που διαδέχτηκε τη διοίκηση Λαφαζανίδη, έκανε τη μελέτη για την ανέγερση του σχολείου. Η διοίκηση Μανδαλιανού, που είναι συνέχεια της διοίκησης Λαφαζανίδη, επί τρεισήμισι χρόνια δεν έχει καταφέρει να πιέσει την πολιτεία ώστε να ξεκινήσει η ανέγερση του σχολείου, η οποία ανέγερση είναι πολύ πιθανό να μην ξεκινήσει τελικά επί της θητείας της.
Η διοίκηση Μανδαλιανού όμως εκτός του ότι δεν κατάφερε να ξεκινήσει η ανέγερση του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου, κάνει έναν ακόμα τραγικό χειρισμό. Δεν θα καταφέρει επί μία ολόκληρη σχολική χρονιά να παραλάβει το κτήριο του έτοιμου 24ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου. Και όχι μόνο αυτό, αλλά θέλει στο συγκεκριμένο κτήριο να στοιβάξει τους μαθητές του 24ου και του 19ου Δημοτικών Σχολείων Ευόσμου καταργώντας το κτήριο του δεύτερου ως κτήριο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προκειμένου να μεταφέρει σ’ αυτό το Ειδικό Σχολείο του Κορδελιού. Η διοίκηση Μανδαλιανού αντί να μεταφέρει στο νέο κτήριο του 24ου τάξεις όμορων σχολείων που κάνουν μάθημα σε υπόγεια, προσπαθεί να καταργήσει το κτήριο του 19ου Δημοτικού Σχολείου.
Εάν θα γίνει το κακό είτε στα κίμπο είτε στα υπόγεια, θα προσπαθούν με κλάματα να ξεπλύνουν τις ευθύνες τους. Ο σκοπός είναι να μην γίνει κανένα κακό και να μην αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Η φωτιά στο κίμπο του 25ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου δεν ήταν καμπανάκι. Ήταν οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων και από τότε πέρασαν δέκα ολόκληρα χρόνια. Όποιος κάνει πως δεν τις άκουσε φέρει απόλυτα την ευθύνη για ότι συμβεί.
Κ. Τσ.
Το πάρκινγκ και το ΚΕΠ δεν κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, αλλά…
Ο Κλεάνθης Μανδαλιανός αναρωτιέται γιατί έγινε η τραγωδία των Τεμπών