Συζητήθηκαν, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 1ης Φεβρουαρίου 2023, τα προβλήματα της περιοχής της Διαλογής, μετά από αίτημα κατοίκων της περιοχής, μεταξύ αυτών και της δημοτικής συμβούλου Μαρίας Πασχαλίδου, η οποία εισηγήθηκε το θέμα.
Η δημοτική σύμβουλος τόνισε ότι πρόθεση όσων εισηγήθηκαν το θέμα δεν είναι ούτε η σύγκρουση ούτε ο καβγάς, αλλά να βρεθεί λύση στα προβλήματα της περιοχής γιατί η ανοχή των κατοίκων έχει όρια. «Όταν αναλάβατε ως διοίκηση επισκεφτήκατε την περιοχή, τη συμπαθήσατε και είπατε κάποια πράγματα, τα οποία οι κάτοικοι περίμεναν για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους», είπε η κυρία Πασχαλίδου απευθυνόμενη στη διοίκηση και συνέχισε λέγοντας τα παρακάτω:
«Είναι μια περιοχή ξεκομμένη από τον αστικό ιστό, δεν υπάρχει αποχετευτικό δίκτυο, υπάρχει ένα ανοιχτό ρέμα, ο φωτισμός της περιοχής είναι προβληματικός και επίσης υπάρχει ένα μεγάλο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο. Η έξοδος στην περιφερειακή οδό έχει κοπεί, ενώ το μοναδικό πάρκο της περιοχής, ίσως και το μεγαλύτερο στην κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού, έχει αφεθεί στην τύχη του. Το τελευταίο εξάμηνο δεν υπήρχε ούτε λεωφορείο. Σήμερα ήρθε, μετά από έξι μήνες κι αυτό με πίεση και με αγώνα.
Ζητάμε λοιπόν τη βελτίωση του φωτισμού της περιοχής μας, αφού ο καλός φωτισμός βοηθάει στην ασφάλεια των παιδιών μας και των περιουσιών μας. Αναλογιστείτε πως τα περισσότερα παιδιά πηγαινοέρχονται με τα πόδια στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Από την οδό Μοναστηρίου μέχρι και την εκκλησία περπατάνε σχεδόν στο σκοτάδι, με αποτέλεσμα να χρειάζεται οι γονείς να πάνε στην Μοναστηρίου για να πάρουν τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει το 2023 σε μια περιοχή εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης, στο δεύτερο μεγαλύτερο δήμο της βόρειας Ελλάδας.
Θέλουμε την άμεση δρομολόγηση κατασκευής αποχετευτικού δικτύου και επικαλούμαι την πρόσφατη ανάρτηση της περιφέρειας, όπου ο αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων στο έργο που κάνει στην οδό Πόντου και στις παρακείμενες οδούς έχει βάλει τη Θεμιστοκλή Σοφούλη ως οδό που θα περάσει ο αποχετευτικός αγωγός. Η Θεμιστοκλή Σοφούλη είναι το σύνορό μας με τους Αμπελόκηπους. Άρα πόσο εύκολο είναι για την περιοχή μας να ενταχθούμε στο πρόγραμμα και αυτό δεν το λέω τυχαία, αλλά μετά από συνομιλίες με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Θα μπορούσε η περιοχή με κάποια μελέτη να ενταχθεί σ’ αυτό το έργο αφού το πρόγραμμα υποστηρίζεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια».
Η κυρία Πασχαλίδου αναφέρθηκε και στο ανοιχτό ρέμα της περιοχής που περνάει δίπλα από τα σπίτια, ζητώντας να γίνει κλειστό για να μην μυρίζει και για να μη δημιουργούνται εστίες μόλυνσης.
Η Μαρία Πασχαλίδου αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει τελευταία η περιοχή και είναι η έξοδος προς την περιφερειακή οδό, κάτι που έγινε χωρίς να ενημερωθούν οι κάτοικοι. Η κυρία Πασχαλίδου ρώτησε εάν ενημερώθηκε η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και εκείνη δεν ενημέρωσε τους κατοίκους. «Είδαμε την έξοδο να κλείνει χωρίς κανένας να μας ενημερώσει με ποια προοπτική. Κατά συνέπεια είδαμε τις 300 επιχειρήσεις να έχουν μείνει στο έλεος του Θεού, γιατί μετά το κλείσιμο της πρόσβασης στην περιφερειακή οδό δεν τοποθετήθηκε σήμανση που να δείχνει από που μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν τα οχήματα», συνέχισε η δημοτική σύμβουλος ενώ αναφερόμενη στα καταστήματα της λιανικής της περιοχής είπε χαρακτηριστικά πως «αυτοί τελειώσανε», γιατί έκλεισε ο δρόμος χωρίς να τους ενημερώσει κανείς και χωρίς να παρθεί κάποιο μέτρο.
Η κυρία Πασχαλίδου αναφέρθηκε στην προσπάθεια της περιφέρειας επί διοίκησης Σούλα να κλείσει το φανάρι της ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ. «Τότε παρενέβη ο δήμαρχος και δεν επέτρεψε το κλείσιμο, όχι για να μην αφήσει να ολοκληρωθούν οι εργασίες των κόμβων της περιφερειακής, αλλά ζητώντας να δοθεί λύση στον τρόπο που θα γίνεται η κίνηση των κατοίκων από και προς την περιφερειακή πριν να καταργηθεί το φανάρι. Στην περίπτωση της Διαλογής το φανάρι έκλεισε ερήμην των κατοίκων και κανένας δεν τους ενημερώνει εάν θα γίνει κόμβος. Η συγκεκριμένη ενέργεια συνέβαλε στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής», τόνισε η δημοτική σύμβουλος.
Η Μαρία Πασχαλίδου μίλησε και για την εγκατάλειψη του πάρκου, το οποίο είναι βυθισμένο στο σκοτάδι και γι’ αυτό συγκεντρώνονται παραβατικά στοιχεία. «Για ποιο λόγο να ζούμε σ’ αυτές τις συνθήκες αυτήν την εποχή; Αν αυτό συνέβαινε σε άλλο πάρκο σε άλλη περιοχή θα το αφήνατε έτσι; Έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι δεν είμαστε ίδιοι και ίσοι οι κάτοικοι σ’ αυτόν το δήμο», συνέχισε η κυρία Πασχαλίδου.
«Να μιλήσουμε για το στρατόπεδο; Μπορούμε να το διεκδικήσουμε. Δεν ξέρω αν κάνατε ενέργειες. Μπορεί το στρατόπεδο να μετατραπεί σε μητροπολιτικό πάρκο που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή. Δεν γίνεται να μην διεκδικούμε», είπε η κυρία Πασχαλίδου αναφερόμενη στο στρατόπεδο Ζιάκα, ενώ συνέχισε λέγοντας πως στόχος της παρέμβασης των κατοίκων είναι η δραστηριοποίηση ολόκληρου του Δημοτικού Συμβουλίου για την επίλυση των προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή της Διαλογής.
«Ειλικρινά μεταφέρω την αγωνία όλων των κατοίκων. Είμαστε 500 κάτοικοι και γνωριζόμαστε όλοι, έχοντας δημιουργήσει στενούς δεσμούς μεταξύ μας και διεκδικούμε καλύτερη ποιότητα ζωής», ολοκλήρωσε την παρέμβασή της η Μαρία Πασχαλίδου.