Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΌλη η Ευρώπη ψάχνει μέτρα κατά της ρύπανσης και ο δήμος μας...

Όλη η Ευρώπη ψάχνει μέτρα κατά της ρύπανσης και ο δήμος μας ψάχνει την πηγή της δυσοσμίας!

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες στον Guardian, η Θεσσαλονίκη κατατάσσεται στις πολύ μολυσμένες περιοχές της Ευρώπης στο θέμα της ρύπανσης, αναλύοντας την συγκέντρωση των μικροσωματιδίων που έχουν μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων και γενικότερα στην ποιότητα του αέρα.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τα μικροσωματίδια ΡΜ10 που δεν πρέπει να υπερβαίνουν το όριο πάνω από 50 φορές τον χρόνο σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κ. Μανδαλιανός και η διοίκηση του έχει αναφέρει πως δεν γνωρίζει.

Πλέον σύμφωνα με τις τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ αναφέρονται οι επιπτώσεις και των μικροσωματιδίων ΡΜ2,5. Με τις οδηγίες του ΠΟΥ, οι μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις PM2,5 δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο (μg/m3). Στην Θεσσαλονίκη δε, αυτός ο αριθμός είναι άνω των 19 μικρογραμμαρίων. Να σημειώσουμε πως οι ειδικοί λένε ότι η ρύπανση από PM2,5 προκαλεί περίπου 400.000 θανάτους ετησίως στην Ευρώπη.

Κι ενώ σε όλη την Ευρώπη αυτή η είδηση «έπαιξε» πολύ και όλες οι κυβερνήσεις, σε συνεργασία με τους ειδικούς, προσπαθούν να βρουν μέτρα αντιμετώπισης του τεράστιου προβλήματος, για να ελαττωθούν τα νούμερα αυτά και να αναπτυχθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης.

Στον δήμο μας τι ισχύει;

Εγκρίθηκε με πρόταση του κ. Μανδαλιανού και της διοίκησης του, να μπουν νέοι ηλεκτρονικοί αισθητήρες που θα καταγράφουν την δυσοσμία για να μας οδηγήσουν στην πηγή της!

Κ. Μανδαλιάνε που είστε γιατρός, κύριοι της διοίκησης που συμμετέχετε στην διαδικασία και συμφωνείτε με αυτές τις προτάσεις, έχετε καταλάβει το μέγεθος του προβλήματος;

Έχετε καταλάβει πως έχετε, από την αρχή της θητείας σας, έκθεση από το ΑΠΘ και την καθηγήτρια κ. Σαμαρά, που ονομάτιζε ότι η πηγή της δυσοσμίας είναι τα ΕΛΠΕ, οπότε είναι περιττό να κάνετε νέα μελέτη με την ίδια καθηγήτρια για να βρεθεί ο «ένοχος»;

Έχετε καταλάβει πως η ρύπανση είναι μεγαλύτερο πρόβλημα από τη δυσοσμία που ψάχνετε;

Έχετε καταλάβει πως θα περάσουν ακόμα δύο χρόνια (τουλάχιστον) για να βγουν συμπεράσματα και έτσι δίνετε δικαίωμα στα ΕΛΠΕ να αυθαιρετούν;

Έχετε καταλάβει ότι μιλάμε για την υγεία μας και δεν μπορείτε να παίζεται με αυτήν;

Έχετε καταλάβει το υγειονομικό πρόβλημα που δημιουργείται με την πάροδο του χρόνου;

Έχετε προσέξει το νούμερο που αναφέρει η μελέτη, όσον αφορά τους ετήσιους θανάτους στην Ευρώπη από τα μικροσωματίδια; Αν δεν το προσέξατε, θα το γράψω ξανά. 400.000 θάνατοι!

Σοβαρευτείτε όλοι σας εκεί στη διοίκηση! Για τις ζωές μας πρόκειται! Τις δικές μας, των παιδιών μας, των εγγονών μας! Ξέρουμε από που προέρχεται η δυσοσμία. Ξέρουμε ποιος ρυπαίνει το περιβάλλον μας. Δεν θέλουμε μετρήσεις. Μέτρα θέλουμε. Να σωθεί ότι σώζεται. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο επιβαρύνεται η υγεία όλων μας! Ξυπνήστε πριν είναι αργά.

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ