Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΣωματείο Εργαζομένων: Η διοίκηση Μανδαλιανού απεχθάνεται τη σταθερή εργασία

Σωματείο Εργαζομένων: Η διοίκηση Μανδαλιανού απεχθάνεται τη σταθερή εργασία

Την παρακάτω ανακοίνωση εξέδωσε το Σωματείο Εργαζομένων του δήμου Κορδελιού Ευόσμου σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας των σχολικών καθαριστριών:

«Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Το τελευταίο διάστημα έφταναν μηνύματα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου ότι η διοίκηση του κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού, για το σχολικό έτος 2023-2024, προτίθεται να αλλάξει τις συμβάσεις εργασίας των σχολικών καθαριστριών από πλήρες ωράριο σε μειωμένο.

Χθες, Τετάρτη 14 Ιουνίου, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δ.Σ του Σωματείου μας, μαζί με τις εργαζόμενες σχολικές καθαρίστριες, πραγματοποιήσαμε παράσταση για να ζητήσουμε από το Δήμαρχο να δεσμευτεί, ότι οι συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών θα παραμείνουν με πλήρες ωράριο.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γεώργιος Ρούμελης προφασιζόμενος τον κανονισμό του Δημοτικού Συμβουλίου, τον οποίο θυμάται κατά το δοκούν και ιδιαίτερα όταν είναι “στριμωγμένη” η διοίκηση του Δήμου, δεν κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης, προκειμένου να ερωτηθεί ο Δήμαρχος επίσημα στις ανακοινώσεις – προτάσεις και να καταγραφεί η συζήτηση στα πρακτικά του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά έδωσε το λόγο στο Σωματείο και στους εκπροσώπους των παρατάξεων, πριν την έναρξη της συνεδρίασης, εκτός διαδικασίας!

Μετά την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου του Σωματείου μας, ο οποίος μετέφερε το αίτημα των σχολικών καθαριστριών και το μόνο που ζήτησε από το Δήμαρχο ήταν να δεσμευτεί ότι οι συμβάσεις τους θα παραμείνουν και φέτος με πλήρες ωράριο, πήρε το λόγο ο Αντιδήμαρχος Παιδείας και εξαπέλυσε μια πρωτοφανή και αήθη προσωπική επίθεση στον Αντιπρόεδρο του Σωματείου, αποκαλώντας τον “εργατοπατέρα”, ότι τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων είναι μόνο για να προκαλούμε εντυπώσεις και άλλες ανάξιες λόγου αθλιότητες, επιχειρώντας να ρίξει την ευθύνη για ότι στραβό γίνεται στο δήμο, όχι στην ανικανότητα και την ανεπάρκεια των διοικούντων, αλλά στις δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Στη συνέχεια πήρε τη σκυτάλη ο Δήμαρχος ο οποίος κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος, χωρίς υβριστικούς χαρακτηρισμούς.

Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος απέφυγαν να δεσμευτούν για τις συμβάσεις των σχολικών καθαριστριών επικαλούμενοι διαδικαστικά τερτίπια. Μάλιστα, έδειξαν καθαρά ότι είναι υπέρ της ωρομίσθιας απασχόλησης και όχι της πλήρους.

Δυστυχώς, ξαναζούμε τα γεγονότα του καλοκαιριού του 2022. Τότε παρά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που είχε ληφθεί την 15η Ιουνίου 2022, για συμβάσεις πλήρους ωραρίου, Δήμαρχος και Αντιδήμαρχος Παιδείας, πάλι με φτηνές δικαιολογίες, επιχείρησαν να γράψουν στα παλιά τους τα παπούτσια την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να συνάψουν συμβάσεις μειωμένου ωραρίου, πεντάωρης απασχόλησης. Όμως, μετά από τις δυναμικές κινητοποιήσεις του Σωματείου μας μαζί με τις εργαζόμενες, τη στήριξη της Ένωσης των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου, των συλλογικών οργάνων των εκπαιδευτικών και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε συμβάσεις πλήρους απασχόλησης.

Η διοίκηση του κ. Κλεάνθη Μανδαλιανού, από την αρχή της θητείας της μέχρι σήμερα, που φτάνει στο τέλος της, ήταν απέναντι σε κάθε δίκαιο αίτημα των εργαζομένων.

Οι χθεσινές αερολογίες, οι δικαιολογίες και οι υπεκφυγές από τη μεριά της διοίκησης, αλλά και η πρακτική της τα προηγούμενα χρόνια, κάνουν ολοφάνερο ότι απεχθάνονται την πλήρη και σταθερή εργασία και θέλουν εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας. Ξεκάθαρα θέλουν να μοιράσουν τη φτώχεια σε περισσότερα άτομα, καθαρά για ψηφοθηρικούς λόγους, αδιαφορώντας για τη φτωχοποίηση εκατόν είκοσι (120) περίπου σχολικών καθαριστριών και των οικογενειών τους.

Είναι όμως ξεκάθαρο ότι οι εργαζόμενοι γνωρίζουν καλά το δρόμο του αγώνα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου δεν πρόκειται να ανεχθεί για άλλη μια χρονιά, να παίξει ο Δήμαρχος κορώνα γράμματα με την υγεία, την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών μας και να εκμεταλλευθεί τις σχολικές καθαρίστριες μειώνοντας το ωράριο και τους πενιχρούς μισθούς τους.

Υπόσχεται ότι θα είναι παρών μαζί με τις εργαζόμενες, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των παιδιών, στην πλατεία Δημαρχείου για όσο χρειαστεί.

Καλούμε τον Δήμαρχο και τη διοίκηση του Δήμου να σταματήσουν τα παιχνίδια στις πλάτες των σχολικών καθαριστριών και να προχωρήσουν σε συμβάσεις με πλήρες ωράριο.

Δηλώνουμε προς κάθε κατεύθυνση, ότι ο αγώνας μας για καθαρά και ασφαλή σχολεία και για αξιοπρεπείς μισθούς χωρίς εκμετάλλευση των εργαζομένων, δεν πρόκειται να σταματήσει μέχρι και την δικαίωση μας!»

Απαράδεκτη αντιμετώπιση των σχολικών καθαριστριών από τη διοίκηση Μανδαλιανού
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ