Σάββατο, 11 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥ«Δεν υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους Ρομά»

«Δεν υπάρχει ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι στους Ρομά»

Ερώτηση έγινε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου της 31ης Μαΐου 2023, σχετικά με ρατσιστική συμπεριφορά του δήμου απέναντι στους Ρομά που άνοιξαν καφέ εστιατόριο στον πεζόδρομο του Κορδελιού.

Πρώτος απάντησε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών, Κώστας Αμανατιάδης, ο οποίος είπε πως δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος στο Δημοτικό Συμβούλιο που να έχει ρατσιστικές διαθέσεις απέναντι στους Ρομά, οι οποίοι ίδρυσαν τη συγκεκριμένη επιχείρηση, αλλά το κείμενο, το οποίο δημοσιεύτηκε, αφήνει υπόνοιες ότι τόσο ο δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος και οι κάτοικοι διάκεινται ρατσιστικά εναντίον τους.

Από που προκύπτει αυτό, αναρωτήθηκε ο αντιδήμαρχος και απάντησε ότι προκύπτει από το γεγονός ότι επήλθε σφράγιση του καταστήματος για κάποιες ημέρες, αλλά αυτό συνέβη επειδή κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου και εφόσον υπάρχει επιχείρηση που δεν τηρεί τις προϋποθέσεις του νόμου, έχει πάει η αστυνομία -όχι η δημοτική αστυνομία- και έχει διαπιστώσει αυτές τις παραβάσεις, ο δήμος είναι υποχρεωμένος να πράξει τα δέοντα.

Ο κύριος Αμανατιάδης συνέχισε λέγοντας ότι η αστυνομία τους έγραψε γιατί άνοιξαν το κατάστημα χωρίς να έχουν πάρει την άδεια λειτουργίας, γιατί το προσωπικό δεν είχε πιστοποιητικά υγείας και γιατί υπάρχουν πολλές καταγγελίες από τους περίοικους.

«Γιατί κατηγορούμαστε για ρατσισμό δεν μπορώ να το αντιληφθώ. Μπορώ να ενημερώσω τους επικεφαλής των παρατάξεων για τις παραβάσεις που έχουν βεβαιωθεί», ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του ο Κώστας Αμανατιάδης.

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου, Κλεάνθης Μανδαλιανός, λέγοντας ότι τόσο ο δήμος όσο και ο Εμπορικός Σύλλογος κατηγορήθηκαν από άρθρο για ρατσιστική συμπεριφορά απέναντι σ’ αυτούς τους ανθρώπους.

«Κάποτε και οι δικοί μας πρόγονοι ήρθαν πρόσφυγες και αντιμετωπίστηκαν σαν παρείσακτοι, σαν επαίτες, σαν εγκληματίες από τον ντόπιο πληθυσμό», συνέχισε την τοποθέτησή του ο δήμαρχος διαβεβαιώνονται πως ο δήμος δεν λειτουργεί ρατσιστικά απέναντι στους Ρομά.

Ο κύριος Μανδαλιανός συνέχισε λέγοντας ότι ζητήθηκε από τον πατέρα Αθηναγόρα αν μπορεί να διασφαλίσει ότι σ’ έναν τόπο που υποφέρει από κακοποιά στοιχεία που ανήκουν στην κοινότητα των Ρομά ότι οι θαμώνες του καταστήματος δεν θα κάνει παραβατικές πράξεις. Ο δήμαρχος τόνισε κατηγορηματικά πως δεν λέει ότι οι Ρομά είναι κακοποιοί.

«Το κατάστημα δεν έκλεισε από τον υποτιθέμενο εναντίον τους πόλεμο, αλλά εξαιτίας παραβάσεων», υπογράμμισε ο δήμαρχος.

Τα. Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ