Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΈξι κυκλικοί κόμβοι στις διασταυρώσεις της οδού 25ης Μαρτίου στον Εύοσμο

Έξι κυκλικοί κόμβοι στις διασταυρώσεις της οδού 25ης Μαρτίου στον Εύοσμο

Σύμφωνα με μελέτη που έχει ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2021, στην οδό 25ης Μαρτίου, στα πλαίσια της ανάπλασής της και στο γενικότερο πνεύμα της βελτίωσης των συνθηκών κυκλοφορίας τόσο για πεζούς όσο και για οχήματα, μελετήθηκε η μετατροπή έξι διασταυρώσεών της με έτερες κάθετες οδούς από την τυπική μορφή του σταυρού σε κυκλικούς κόμβους. Στόχος αυτής της μετατροπής είναι η κατά το δυνατόν μείωση της ταχύτητας διέλευσης των οχημάτων κατά μήκος της 25ης Μαρτίου, που θα οδηγήσει σε συνεπαγόμενη βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας των πεζών.

Λόγω των περιορισμών στον διαθέσιμο χώρο των κυκλικών κόμβων και επιθυμώντας οι κατασκευές που θα προκύψουν να περιορισθούν μέχρι τα όρια των υφισταμένων περιφράξεων και ιδιοκτησιών, όλοι οι κυκλικοί κόμβοι διαμορφώθηκαν ως mini roundabout (κομβίδια όπως ονομάζονται στο τευλευταίο σχέδιο Ελληνικών Κανονισμών).

Οι διασταυρώσεις της οδού 25ης Μαρτίου που μετατρέπονται σε mini roundabout είναι με την οδό Νυμφαίου, με την οδό Σμύρνης, με την οδό Μακεδονομάχων, με την οδό Ολυμπιάδος, με την οδό Εθνικής Αντιστάσεως και με τον οδό Παπάγου. Όλα τα mini roundabout έχουν διάμετρο μεταξύ 13 μέτρα και 16,50 μέτρα.

Πέρα από τους κυκλικούς κόμβους η μελέτη προβλέπει μία λωρίδα κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση πλάτους 3,25 μέτρα με προκύπτον συνολικό πλάτος κυκλοφορίας 6,50 μέτρα. Κατά μήκος της οδού προβλέπονται και διαμορφώνεται σε διάφορες τοποθεσίες πλευρικοί χώροι στάθμευσης, είτε μονόπλευρα είτε και στις δύο πλευρές και πλάτους 2 μέτρων. Ο χώρος στάθμευσης διαμορφώνεται σε εσοχή και όπου το απομένον πλάτος του πεζοδρομίου το επιτρέπει ώστε να εξασφαλίζεται επαρκής χώρος κυκλοφορίας των πεζών. Προβλέπονται επίσης και χώροι στάθμευσης ΑμεΑ.

Προβλέπεται επίσης η ανακατασκευή των πεζοδρομίων με νέα χάραξη η οποία εξασφαλίζει κατά το δυνατό σταθερό πλάτος οδοστρώματος σε όλο το μήκος της οδού στην περιοχή μελέτης. Τα πεζοδρόμια διαπλατύνονται κατά 1,30 – 1,50 μέτρα εκατέρωθεν στο μεγαλύτερο μήκος της οδού και σε ορισμένα σημεία η διαπλάτυνση φτάνει τα 2,50 – 2,70 μέτρα.

Ευχαριστούμε τον Γενικό Γραμματέα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου Ισαάκ Ξανθόπουλο για την ενημέρωση σχετικά με τη μελέτη για την οδό 25ης Μαρτίου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ