Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΤετραήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Τετραήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα αιωρούμενων σωματιδίων PM10 στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Μαζί με το τριήμερο αποκριάτικο ξεφάντωμα της διοίκησης Μανδαλιανού, ξεφάντωσαν και τα αιωρούμενα σωματίδια PM10, με τη διαφορά ότι αυτά ξεφάντωσαν για τέσσερις ημέρες αντί για τρεις. Φυσικά η διοίκηση Μανδαλιανού ασχολείται με τα αποκριάτικα ξεφαντώματα και δεν χαλάει τη ζαχαρένια της για τα ξεφαντώματα των αιωρούμενων σωματιδίων PM10. Ίσως βέβαια ο δήμαρχος συνεχώς εντάσσει γιατρούς στο ψηφοδέλτιό του, προκειμένου να μας γιατρέψουν από τα προβλήματα που μας δημιουργεί η ρύπανση. Ίσως προετοιμάζει την ιατρική ομάδα που θα στελεχώσει το κέντρο αποκατάστασης στη Λεστινίτσα.

Η μέγιστη τιμή των αιωρούμενων σωματιδίων PM10 που έδωσε ο σταθμός μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Κορδελιού την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 73 μg/m3, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 88 μg/m3, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 71 μg/m3, την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023 ήταν 56 μg/m3.

Οι τραγικές αυτές υπερβάσεις για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες συνέβησαν ενώ ο καιρός ήταν ανοιξιάτικος και οι καμινάδες των σπιτιών είτε δεν κάπνιζαν καθόλου είτε κάπνιζαν ελάχιστα. Αυτό για κάποιους περισπούδαστους που προσπαθούν να φορτώσουν τα pm10 εξ ολοκλήρου στις καμινάδες των σπιτιών.

Για τα αιωρούμενα σωματίδια PM10 δεν έχει θεσπισθεί όριο συναγερμού. Η οριακή τιμή 50 μg/m3 δεν πρέπει να υπερβαίνεται περισσότερες από 35 φορές το έτος. Μέχρι τώρα κατά το μήνα Φεβρουάριο υπήρξε 5 φορές υπέρβαση της οριακής τιμής των PM10, ενώ τον Ιανουάριο υπήρξε 9 φορές υπέρβαση.

Χαρίλαος Ταπαρίδης

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΥΠΕΡΒΑΣΗΣ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗΣ ΤΙΜΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΙΩΡΟΥΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ 50 μg/m3

Ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού μέσω συστάσεων και μέτρων προφύλαξης:

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 51 έως 75μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: ενήλικες με αναπνευστικό πρόβλημα ή ενήλικες καρδιοπαθείς και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική άσκηση, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

Μέση εικοσιτετράωρη τιμή συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων από 76 έως 100μg/m3

Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου: άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς επίσης τα παιδιά θα πρέπει να περιορίσουν κάθε έντονη σωματική δραστηριότητα ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές του ανακουφιστικού φαρμάκου. Άτομα άνω των 65 ετών επίσης, θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική τους δραστηριότητα.

Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό: κάθε άτομο που αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική του άσκηση-δραστηριότητα, ιδιαίτερα αν αυτή γίνεται σε εξωτερικούς χώρους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ