Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜε μεγάλη επιτυχία το 1ο χωριό πρόληψης και προαγωγής υγείας

Με μεγάλη επιτυχία το 1ο χωριό πρόληψης και προαγωγής υγείας

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 1ο ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ» – ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΥΟΣΜΟΥ

Με σύμμαχο τον καλό καιρό και την αργία της ημέρας, η πλατεία Ευόσμου πλημμύρισε `από κόσμο.

Η συμμετοχή  ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Δημότες όλων των ηλικιών  ανταποκρίθηκαν  στο κάλεσμα του Δήμου και   επισκέφθηκαν τα Σπίτια ενημέρωσης και πληροφόρησης του 1ου Χωριού Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Κορδελιού Ευόσμου, σε συνεργασία με Γενικό Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου».

Κορυφαία στιγμή της δράσης, αξέχαστη εμπειρία ζωής αλλά και ζωντανό παράδειγμα  για όλους,  ήταν όταν τα δύο αδελφάκια ο 9χρονος Αβέρκιος και ο 6χρονος Ζήσης, συνοδευόμενα από τους γονείς τους, παρουσιάσθηκαν με χαρά και χαμόγελα στο δημοτικό σταντ Δωρεάς Μυελού των Οστών και αυτοσυστήθηκαν ο μεν Αβέρκιος ως Δότης  Μυελού στον αδελφό του και ο Ζήσης ως Λήπτης Μυελού από τον αδελφό του, όταν κάποια στιγμή χρειάσθηκε μόσχευμα. Το ζωντανό αυτό παράδειγμα ζωής και της αναντικατάστατης αξίας της δωρεάς Μυελού, ξάφνιασε, συγκίνησε, προβλημάτισε και ενθουσίασε  τον κόσμο που αγκάλιασε τα παιδιά, με ανάμικτα συναισθήματα  αγάπης και ατομικής ευθύνης για την διάδοση του μηνύματος της Δωρεάς Μυελού Οστών.

Από νωρίς το πρωί άρχισαν να στήνονται τα 7 σπίτια  πληροφόρησης και ενημέρωσης που στελέχωσαν το 1ο Χωριό Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας, μετατρέποντας την  πλατεία Ευόσμου σε ένα παράρτημα – πολυιατρείοτου Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου

Τριάντα Πέντε (35) Ιατροί  και ειδικευμένοι νοσηλευτές του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου, απάντησαν σε ερωτήσεις, έλυσαν απορίες, έδωσαν οδηγίες, έκαναν μετρήσεις, διένειμαν έντυπο υλικό και παρείχαν ατομική συμβουλευτική υποστήριξη σε όλους όσοι την  ζήτησαν.

Ο Στόχος των οργανωτώνεπετεύχθημε απόλυτη  επιτυχία, διότι το όραμα και η επιθυμία των αδελφών- εθνικών ευεργετών, δωρητών και ιδρυτών  του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»- Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, έγινε πράξη.

Το ανθρώπινο επιστημονικό δυναμικό του Νοσοκομείου, για 4 ώρες βρέθηκε στην τοπική κοινωνία του Δήμου Κορδελιού Ευόσμου, μεταφέροντας σε όλους  το μήνυμα της ΠΡΟΛΗΨΗΣ, ΤΗΣ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΓΚΡΙΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά κατά την οποία πραγματοποιήθηκε κοινή υπαίθρια πολυθεματική εκστρατεία προληπτικής ιατρικής μεταξύ ενός Δημοσίου  Νοσοκομείου και ενός Δήμου, καθώς επίσης και η πρώτη δημόσια επιστημονική  ενημέρωση για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή από την Αν.  Καθηγήτρια Εμβρυολογίας -Γενετικής στην Υποβοηθούμενη  αναπαραγωγή  ΑΠΘ, Υπεύθυνη του ivf  εργαστηρίου και της Τράπεζας Κρυοσυντηρησης στην ΜΙΥΑ ,   Α΄Μ/Γ  Κλινική του ΑΠΘ στο Νοσοκομείο Κατερίνα Χατζημελετίου.

Για το ίδιο θέμα γινόταν και η διανομή του φυλλαδίου για το  νέο σχέδιο νόμου και για το πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, δια των οποίων εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στη χώρα μας. Φυλλάδια διατέθηκαν και από την βουλευτή Α Θεσσαλονίκης κ. Έλενα Ράπτη, εισηγήτρια του Νέου Νόμου για τις μεταρρυθμίσειςτου νομοσχεδίου για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Η δράση ολοκληρώθηκε με μια σεμνή λιτή στο φουαγιέ του Δημαρχείου στη διάρκεια της οποίας ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός και η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας &Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, επέδωσαν σε κλίμα συγκίνησης και χαράς τα  «ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΑ» του Δήμου

 • στην Εκπρόσωπο του Ιδρύματος «Παπαγεωργίου» κ. Ζωή Ψαρά Παπαγεωργίου,
 • στον Πρόεδρο του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» κ. Μιχαήλ Καραβιώτη,
 • στην Πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Εθελοντών του Γ.Ν. Παπαγεωργίου «Αντηρίδα» κ.Γεωργία Δερετζή,
 • στον κ. Κωνσταντίνο Εμμανουηλίδη, Γενικό Διευθυντή Νοσοκομείου Παπαγεωργίου,
 • στην Διευθύντρια Α’ Παθολογικής Κλινικής και Διαβητολογικού Κέντρου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», κ.ΓλυκερίαΤζατζάγου,
 • στον διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής, κ. Ιωάννη Στυλιάδη
 • στην Διευθύντρια Νοσηλευτικής Υπηρεσίας, κ. Μαρία Παπαθεοδώρου,
 • στον Υπεύθυνο Συντονιστή της Οργάνωσης, Εξειδικευμένο Νοσηλευτή του Διαβητολογικού Κέντρου του Γενικού Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, κ. Αθανάσιο Νικολαΐδη.

Ο  Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου Κλεάνθης Μανδαλιανός, εμφανώς συγκινημένος ως γιατρός και εθελοντής γιατρός ακριτικών εκστρατειών υγείας,  μεταξύ άλλων τόνισε « Σήμερα μαζί με τουςγιατρούς και τους νοσηλευτές του πρότυπου γενικού  νοσοκομείου«ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ», εγκαινιάζουμε από την Δυτική Θεσσαλονίκη, ένα καινοτόμο πιλοτικό πρόγραμμα πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας,  το οποίο ευχόμαστε να ακολουθήσουν κι άλλοι δήμοι κι άλλα νοσοκομεία,  προς όφελος των τοπικών κοινωνιών -όχι των ακριτικών περιοχών της χώρας μας -αλλά των μεγάλων αστικών κέντρων. Το έργο των αδελφών  «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»  τιμήθηκε πάρα πολλές φορές από δεκάδες φορείς. Σήμερα- όμως λίγους μήνες μετά το θάνατο τους-  για πρώτη φορά τιμάται ΔΗΜΟΣΙΑ η ΜΝΗΜΗ τους,  από τους απλούς πολίτες της δυτικής Θεσσαλονίκης που τόσο αγάπησαν.

Η  Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας &Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Κορδελιού Ευόσμου κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή, με έκδηλη χαρά μεταξύ άλλων τόνισε « Σήμερα  το νοσοκομείο Παπαγεωργίου  άνοιξε τον δρόμο προς  την κοινωνία και αντάμωσε  τους πολίτες της Δυτικής Θεσσαλονίκης.Σήμερα όλοι μαζί κάναμε πράξη το όραμα των αδελφών- εθνικών ευεργετών,του Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»- Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, οι οποίοι ήθελαν το νοσοκομείο να είναι δίπλα στον άνθρωπο  και σήμερα το «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»ήρθε ακόμη πιο κοντά στους πολίτες και  μάλιστα στους πολίτες της πιο υποβαθμισμένης πλευράς της Θεσσαλονίκης. Οι αδελφοί Παπαγεωργίου δεν είναι μόνον εθνικοί ευεργέτες -είναι και μεγαλύτεροι επενδυτές της δυτικής Θεσσαλονίκης -γιατί  επένδυσαν στο πολυτιμότερο κεφάλαιο της παγκόσμιας οικονομίας που είναι η «Υγεία του Ανθρώπου».

– Η εκπρόσωπος του Ιδρύματος Παπαγεωργίου κ. Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου συνοδευόμενη από την κ. Αλεξάνδρα Παπαγεωργίου, αφού περιηγήθηκαν  σε όλα τα σπίτια του 1ου Χωριού Πρόληψης και Προαγωγής Υγείας,  μίλησαν με τους εθελοντές γιατρούς,  νοσηλευτές αλλά και με τον κόσμο, καταλήγοντας στο Σπίτι της Αντιρίδας, στο σπίτι του εθελοντισμού και της κοινωνικής αλληλεγγύης που είναι αρωγός σε κάθε κοινωνική δράση.

Παραλαμβάνοντας το «ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ» του Δήμου  η κ. Ζωή Ψαρρά Παπαγεωργίου, εξέφρασε την χαρά της για την μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, την ικανοποίηση της για την  άριστη οργάνωση, την συγκίνηση της για τον στόχο της δράσης που ήταν και το όραμα των ιδρυτών και δωρητών του Νοσοκομείου, αδελφών Νικολάου και Λεωνίδα Παπαγεωργίου, τονίζοντας για άλλη μια φορά την αξία του εθελοντισμού, ο οποίος αποτελεί την βάση για κάθε ανιδιοτελή προσφορά στον άνθρωπο.

O Πρόεδρος του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης «Παπαγεωργίου» κ. Μιχαήλ Καραβιώτης  εξήρε την αξία της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσηςτονίζοντας ότι το νοσοκομείο«Παπαγεωργίου»βρίσκεται στην πρώτηγραμμή προκειμένου το σωτήριο αυτό μήνυμα να φθάσει σε όλη την κοινωνία, κάτι που σήμερα γίνεται πράξη για πρώτη φορά, από την κοινή εθελοντική συνέργεια- Παπαγεωργίου και Δήμου Κορδελιού Ευόσμου. Η μεγάλη ανταπόκριση του  κόσμου που είναι στην πλατεία,δίνει σε όλους μας την δύναμη να συνεχίσουμετο σπουδαίο αυτό ιατρικό κοινωνικό και εθελοντικό έργο.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαος Μπάτζιος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο του ΙΣΘ  κ. Νικόλαο Νίτσα δήλωσε « Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους. Μπράβο σας. Στήσατε μια μικρογραφία του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στην πλατεία Εύοσμου και την γεμίσατε κόσμο. Αυτή η συνεργασία, δείχνει σε όλους μας, ότι πέρα από τις γνωστές εκστρατείες πρόληψης που οργανώνονται στην ακριτική Ελλάδα, μπορούν να οργανωθούν και ολόκληρα «χωριά» πρόληψης στα αστικά κέντρα, αρκεί να υπάρχει θέληση,  όπως υπάρχει σήμερα εδώ, απ’ όλους εσάς. Ο ιατρικός σύλλογος επαινεί την σημερινή σας πρωτοβουλία γιατί δεν έχει ξαναγίνει στη χώρα μας και εύχεται να επαναληφθεί και από άλλους δήμους και άλλα νοσοκομεία.

Tίμησαν με την παρουσία την δράση και επαίνεσαν  τουςοργανωτές, ο  Υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος Μακεδονίας Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμετζοπούλου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σωτήρης Νικολαΐδης, η Κοινοτική Σύμβουλος Μαρία Γκαγκανιάρη, κ.α

ΣΤΟ 1ο ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ συμμετείχαν

1.Το σπίτι  του ΔΙΑΒΗΤΗ

2.Το σπίτι της ΥΠΕΡΤΑΣΗΣ

3.Το σπίτι της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

 1. Το σπίτι της ΓΥΝΑΙΚΑΣ& ΤΗΣ ΕΞΩΣΩΜΑΤΙΚΗΣ ΓΟΝΙΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

5.Το σπίτι του ΑΝΔΡΑ

 1. Το σπίτι της ΑΝΟΙΑΣ
 2. Το σπίτι του Εθελοντισμού «ΑΝΤΗΡΙΔΑ» και 1  δημοτικό σταντ ενημέρωσης για τον Μυελό των Οστών του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ- ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΒΑΡΔΙΝΟΓΙΑΝΝΗ». Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι ο Δήμος μας αναδείχθηκε ο πρώτος Δήμος σε όλη τη χώρα σε αριθμό εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Το 1οΧΩΡΙΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της Ιατρικής Υπηρεσίας και της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας του Γενικού Νοσοκομείου «ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ»  και με την υποστήριξη της «Αντηρίδας», που είναι αρωγός σε κάθε κοινωνική δράση.

Σχεδιασμός, Οργάνωση και  Συντονισμός

Νοσοκομειακών  Κλινικών και Δημοτικών Υπηρεσιών

-Αθανάσιος Νικολαΐδης Νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και

-Νίκη Στρατηλάτη -Δημοσιογράφος Γραφείο Τύπου Δήμου Κορδελιού Ευόσμου

Χορηγός: ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ- ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΑ

Από τη σελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο facebook

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ