Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΘα υπάρξει εξέλιξη ή θα «εργαλειοποιηθεί» η αφαίρεση των πυλώνων υψηλής τάσης;

Θα υπάρξει εξέλιξη ή θα «εργαλειοποιηθεί» η αφαίρεση των πυλώνων υψηλής τάσης;

Οι πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που περνούν μέσα από το Δήμο, είναι ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε. Το δυσάρεστο είναι πως στις διαδρομές τους, περνούν μπροστά από σχολεία και οικίες, κάτι που επιβαρύνει την υγεία των παιδιών και των κατοίκων.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, που έγινε στις  28 Δεκεμβρίου 2023, ο κ. Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ενημέρωσε πως πραγματοποιήθηκε συνάντηση του ΑΔΜΗΕ, του ΔΕΔΔΗΕ, του Υπουργείου Ενέργειας και του δήμου Κορδελιού Ευόσμου, όσον αφορά την αφαίρεση των πυλώνων μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης που υπάρχουν στο δήμο, με έργα υπογειοποίησης των καλωδίων.

Με βάση αυτά που ανέφερε ο κ. Αντιδήμαρχος, τη συνάντηση την προκάλεσε το Υπουργείο Ενέργειας.  Αυτό που απαιτείται είναι η υπογραφή μνημονίου μεταξύ των συγκριμένων φορέων.

Εδώ θα πρέπει να θυμίσουμε, πως στη συνεδρίαση της 16ης Νοεμβρίου, ο κ. Αντιδήμαρχος, είχε αναφέρει πως αν ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου θα πληρώσει το 10% του κόστους, θα φύγουν άμεσα οι πυλώνες την επόμενη διετία – τριετία.

Αφού αναφέρθηκαν αυτές οι δύο τοποθετήσεις του κ. Αντιδημάρχου, θα πρέπει να αναλογιστούμε τα εξής

  • Τη συνάντηση την προκάλεσε το Υπουργείο. Θα μπορούσε να προκληθεί από τη Δημοτική Αρχή;
  • Προκλήθηκε, γιατί ο Δήμος έχει πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση ή απλά το Υπουργείο θέλει να εκσυγχρονίσει τις υποδομές και γιατί μόνο στο Δήμο μας υπάρχουν πυλώνες υψηλής τάσης, σε σχέση με τους άλλους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης;
  • Οι πιέσεις (αν υπήρξαν) από τη Δημοτική Αρχή, μπορούν να αποδειχθούν, με δημοσιοποίηση τους;
  • Στον ένα μήνα που πέρασε από την αναφορά που έγινε η συγκεκριμένη συνάντηση, υπήρξε κάποια εξέλιξη;
  • Αν όχι, πότε υπολογίζει η Δημοτική Αρχή να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα;
  • Ποιες οι πιέσεις (αν υπάρχουν) για να υπάρξει εξέλιξη στο θέμα;
  • Θεωρεί πως θα υπάρξουν εξελίξεις, μέχρι τις αυτοδιοικητικές εκλογές ή θα πάει για την επόμενη θητεία;
  • Έχει ξεκινήσει προεργασία από τη Δημοτική Αρχή, για να έχει να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα, τα οποία ίσως δεν θα έχουν προβλέψει οι άλλοι φορείς;
  • Επειδή έχει αναφερθεί η συμμετοχή του Δήμου με 10% του κόστους, θα μπορούσε ο κ. Αντιδήμαρχος να αναφέρει ποιο θα είναι το συνολικό κόστος του έργου για να κατανοήσουμε όλοι μας ποια θα είναι η επιβάρυνση του Δήμου;
  • Το κόστος που θα επωμιστεί ο Δήμος, θα είναι από ίδια κεφάλαια, από ένταξη σε κάποιο πρόγραμμα ή από δανεισμό;

Όλα αυτά τα ερωτήματα και όλα όσα προκύψουν στο μέλλον, θα πρέπει να απαντηθούν στους δημότες. Είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα για τη καθημερινότητα μας και πρέπει να υπάρξει η ενημέρωση που χρειάζεται.

Προφανώς, αν λυθεί αυτό το πρόβλημα του Δήμου μας, θα είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι ένα θέμα που επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων και των παιδιών που «γειτνιάζουν» με το σύστημα μεταφοράς. Τέτοια θέματα, δεν επιτρέπεται να τα εργαλειοποιεί κανείς για προεκλογικούς ή πολιτικούς λόγους, για αυτό ελπίζουμε να υπάρξει αποτέλεσμα. Τα μόνα λόγια, πρέπει να είναι τα έργα.

Τσιότσος Αθανάσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ