Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΜε τους 15 νέους αισθητήρες θα προχωρήσουν διαμαρτυρίες;

Με τους 15 νέους αισθητήρες θα προχωρήσουν διαμαρτυρίες;

Σήμερα θα τελειώσουμε την τριλογία άρθρων σχολιασμού, των δηλώσεων του κ. Δημάρχου, από τη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ3, στις 28 Νοεμβρίου.

Αφού σχολιάσαμε τα έργα που έκαναν τα ΕΛΠΕ και «διαφημίζει» ο κ. Δήμαρχος, αλλά και τα έργα που δεν έχουν προχωρήσει, σήμερα θα ασχοληθούμε με ένα άλλο  σημείο της συνέντευξης του.

Συγκεκριμένα, αναφέρει  στη δήλωση του «εκείνο που θα είναι πάρα πολύ σημαντικό και το οποίο θα γίνει, είναι ότι θα μπούνε 15 ηλεκτρονικοί αισθητήρες σε σημεία που θα υποδείξουμε εμείς και θα ελέγχουνε αν υπάρχει αύξηση κάποια στιγμή των ρύπων, των μερκαπτανών και θα γίνεται μια on line καταγραφή των ρύπων όλο το 24ωρο. Θα μπορεί ο κάθε δημότης να παρακολουθεί το τι συμβαίνει και ανάλογα να προχωρήσουμε στη διαμαρτυρία ή όχι».

Αυτό αναφέρθηκε και στη προεκλογική του συγκέντρωση, ένα μήνα πιο πριν. Πρέπει να ρωτήσουμε

  1. Πότε υπολογίζει ο κ. Δήμαρχος, πως θα μπουν αυτοί οι ηλεκτρονικοί αισθητήρες;
  2. Έχουν ορισθεί τα σημεία που αναφέρει πως θα υποδείξει η Δημοτική Αρχή;

Αν ναι, έγινε με κάποια συγκεκριμένη μελέτη, που μπορεί να δημοσιεύσει για να κατανοήσουμε τις όποιες επιλογές της;

Αν όχι, πότε προβλέπεται η επιλογή και με ποιους τρόπους θα γίνει η επιλογή;

3. Το κόστος εγκατάστασης των αισθητήρων θα το αναλάβει ο Δήμος ή τα ΕΛΠΕ;

4. Οι αισθητήρες θα μετρούν και τα αιωρούμενα σωματίδια (PM10) που είναι πολύ επικίνδυνα στην υγεία των πολιτών;

5. Αναφέρεται στη δήλωση on line καταγραφή των ρύπων όλο το 24ωρο. Αυτό έχει θετικό αντίκτυπο. Για τις μετρήσεις των 5 μηνών, που δεν έχουν δημοσιευτεί ποτέ, έχει κάνει ο Δήμος κάποια ενέργεια, για να δημοσιευτούν, γιατί δεν γίνεται να μην υπάρχουν οι μετρήσεις;

6. Αν έχει κάνει κάποιες ενέργειες για αυτό το θέμα, μπορεί η Δημοτική Αρχή, να δημοσιεύσει για του λόγου το αληθές τα αποδεικτικά;

7. Όταν αναφέρει στη δήλωση του, ο κ. Δήμαρχος, πως με τα αποτελέσματα των μετρήσεων «ανάλογα να προχωρήσουμε στη διαμαρτυρία ή όχι», θα πρέπει να ρωτήσουμε.

Σε τι είδους διαμαρτυρία αναφέρεται;

Μέχρι ποιο σημείο είναι διατεθειμένος να φτάσει, σε διαμαρτυρία;

8. Μέχρι τώρα, που βλέπουμε από το site της Περιφέρειας, τιμές πολύ ανεβασμένες από τα επιτρεπτά όρια, αρκετές ημέρες τον κάθε μήνα, σε τι διαμαρτυρία έχει προβεί;

9. Οι όποιες διαμαρτυρίες θα είναι μόνο με τους νέους ηλεκτρονικούς αισθητήρες;

Τις μετρήσεις με τους αισθητήρες που υπάρχουν και δημοσιεύει η Περιφέρεια, δεν τους αναγνωρίζει;

Δεν δίνουν έγκυρα αποτελέσματα;

Θα πρέπει κάποια στιγμή, η Δημοτική Αρχή, να ασχοληθεί με αυτό το τεράστιο πρόβλημα του Δήμου μας, στα σοβαρά. Χωρίς λόγια, χωρίς «υποσχέσεις» περί διαμαρτυριών, χωρίς υιοθέτηση κατά το δοκούν των όποιων μετρήσεων επιλέγουν στις πολιτικές της, με τις ανάλογες πιέσεις και διεκδικήσεις υπέρ του Δήμου και των πολιτών. Πρέπει κάποια στιγμή, να καταλάβει, τη δύναμη που έχει και να την χρησιμοποιήσει σωστά.

Υγ1:  Το άρθρο γράφτηκε πριν το δημοτικό συμβούλιο, που αφορούσε το αίτημα  των ΕΛΠΕ, που καταψηφίστηκε.

Υγ2:  Θα σχολιάσουμε το δημοτικό συμβούλιο σε επόμενο άρθρο.

Υγ3: Άσχημη εντύπωση μας έκανε η στάση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου, που δεν έδινε χρόνο σε εκπροσώπους συλλογικοτήτων. Ο χρόνος που ζητήθηκε, ήταν για να τεθούν αυτά τα ερωτήματα, που εμπλούτισαν την τριλογία των άρθρων που αφορά τα ΕΛΠΕ, για να ενημερωθούμε ως πολίτες και για να τοποθετηθούμε σχετικά.

Υγ4: Πρέπει να δούμε θετικά, πως ο κ. Δήμαρχος δέχεται την κριτική και τα επιχειρήματα αυτής. Αυτό το αναφέρουμε γιατί φαίνεται πως διαβάζει την «Αγκίδα». Συγκεκριμένα, ενσωματώνει δεδομένα που έχουν δημοσιευθεί σε άρθρα, στις συνεντεύξεις και στη προεκλογική του συγκέντρωση.

Συγκεκριμένα σε επόμενο σημείο, της συνέντευξης, αναφέρει «Είπε κι ο ίδιος ο Περιφερειάρχης, ο κύριος Τζιτζικώστας, ότι δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών στα Ελληνικά Πετρέλαια. Θα συνηγορήσουμε σε αυτό».  Στη προεκλογική του συγκέντρωση, είχε αναφέρει «ενώνω όμως τη φωνή μου με αυτήν του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, ο οποίος είπε “δεν είμαι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών από τα Ελληνικά Πετρέλαια”».

Για του λόγου το αληθές, θα πρέπει να αναφέρουμε πως σε σχολιασμό της απάντησης του (5 Οκτωβρίου), στην ερώτηση για την συνάντηση με τους φορείς και τα αποτελέσματα αυτής, είχα θυμίσει με αναφορά μου (στις 11 Οκτωβρίου, άρθρο «Η υγεία των πολιτών δεν είναι τσιφλίκι κανενός!»), δήλωση του Περιφερειάρχη στις 18 Απριλίου, που έλεγε «Δεν είμαι ικανοποιημένος από την πορεία των εργασιών από τα Ελληνικά Πετρέλαια», τα οποία άρθρα ήταν προγενέστερα σχεδόν ένα μήνα από τη συγκέντρωση του.

Τσιότσος Αθανάσιος

Επιτρέπεται η θυσία της υγείας μας, λόγω καθυστέρησης έργων των ΕΛΠΕ;
Τυφλή εμπιστοσύνη στα 10 εκατομμύρια των ΕΛΠΕ και προώθηση τους;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ