Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΌχι στον αποκλεισμό της ανάπτυξης – Λύση άμεσα στη σύνδεση της οδού...

Όχι στον αποκλεισμό της ανάπτυξης – Λύση άμεσα στη σύνδεση της οδού Ακαδήμου

Ένας δρόμος που έχει τη δική του πικρή ιστορία: Η οδός Ακαδήμου στον Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου, στην περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού Θεσσαλονίκης.

Ένας δρόμος που φιλοξενεί επιχειρήσεις και αντί να τις συνδέει, ουσιαστικά τις αποκόπτει και αποτελεί τροχοπέδη στην ανάπτυξή τους και στην ανάπτυξη όλης της περιοχής.

Αιτία η αδικαιολόγητη απόφαση του Δήμου να την αποκλείσει από το κεντρικό οδικό δίκτυο της περιοχής. Ένα δίκτυο με πολλά προβλήματα, που όμως καλείται να εξυπηρετήσει καθημερινά σημαντική κίνηση οχημάτων, πολλές επιχειρήσεις και πολλούς πολίτες, που κατοικούν στην περιοχή.

Με τα πρόσφατα έργα οδοποιίας, η περιοχή που εξυπηρετεί η Ακαδήμου βρέθηκε αποκλεισμένη από το κεντρικό οδικό δίκτυο. Οι πολίτες και οι επιχειρηματίες της περιοχής επισημαίνουν και σε επιστολή τους σε όλους τους συναρμόδιους φορείς ότι αποτέλεσμα των έργων οδοποιίας είναι “να δυσχεραίνουν πλέον την καθημερινότητά τους και να εκμηδενίζουν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα”.

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου με τον συνδυασμό “ΘΕΜΕΛΙΟ στο ΜΕΛΛΟΝ”, Μίλτος Τασούλης, έπειτα από αυτοψία στην περιοχή τόνισε: “Η Ακαδήμου είναι παράλληλη της περιφερειακής οδού και προφανώς η αξία της για την επικοινωνία της περιοχής άνωθεν της περιφερειακής είναι πολύ σημαντική. Το γεγονός ότι μετατράπηκε σε ένα αδιέξοδο, στην έξοδό της προς την οδό Μαιάνδρου δεν έχει καμιά λογική και προφανώς δεν είναι αποτέλεσμα κάποιου σοβαρού σχεδιασμού. Αντιθέτως είναι αποτέλεσμα προχειρότητας και αδιαφορίας για τις επιπτώσεις που έχει αυτή η εξέλιξη στην τοπική οικονομία και κοινωνία. Σε μια περιοχή, που αναπτύσσεται ή που θέλουμε να αναπτυχθεί, διότι εκεί υπάρχει περιθώριο ανάπτυξης για το σύνολο του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, δεν μπορούμε να υλοποιούμε παρεμβάσεις υποβάθμισης, που το μόνο που υποστηρίζουν είναι την υποβάθμιση, τη στασιμότητα, την επιβράδυνση της ανάπτυξης. Αν με τα έργα υποδομής αντί να δίνουμε κίνητρα, αντί να κάνουμε πιο ελκυστικό τον τόπο μας, δημιουργούμε συνθήκες αποτροπής εγκατάστασης επιχειρήσεων και κατοικιών, τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Προσφάτως, οι κάτοικοι και οι επιχειρηματίες της Ακαδήμου και της ευρύτερης περιοχής, έθεσαν υπόψη μου το πρόβλημα και ζήτησαν την υποστήριξή μου στα δίκαια αιτήματά τους. Μαζί είδαμε κομμάτι-κομμάτι τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και τις λύσεις που πρέπει άμεσα να δοθούν. Ο Δήμος ως ο διοικητικός θεσμός, που είναι πιο κοντά από όλους στην τοπική κοινωνία και τον πολίτη, οφείλει επιτέλους να κινητοποιηθεί και να πάψει να αδιαφορεί για τα του οίκου του. Καλώ τον Δήμαρχο και τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων και επιχειρηματιών της Ακαδήμου να βρουν λύση. Από την πλευρά μου κατέθεσα τις προτάσεις μου στους κατοίκους, επαγγελματίες και επιχειρηματίες που πλήττονται, καθώς τόσο με την επαγγελματική μου ιδιότητα ως Αγρονόμος & Τοπογράφος Μηχανικός, όσο και με την εμπειρία μου στην Αυτοδιοίκηση θεωρώ ότι λύση υπάρχει και μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα. Διάθεση από τον Δήμο και την ‘Εγνατία Οδός ΑΕ’ υπάρχει;”.

Τα στοιχεία που παραθέτουν στην επιστολή διαμαρτυρίας τους οι κάτοικοι της περιοχής είναι χαρακτηριστικά της κατάστασης που επικρατεί:

* Οι νέοι οδικοί κόμβοι της δυτικής περιφερειακής οδού δεν έχουν άμεση είσοδο – έξοδο στην οδό Ακαδήμου, με αποτέλεσμα να είναι απομονωμένες οι παρακείμενες ιδιοκτησίες.

* Στις νέες υπέργειες διαβάσεις πεζών που διέρχονται άνωθεν της περιφερειακής οδού δεν λειτουργούν οι ανελκυστήρες, με αποτέλεσμα μεγάλη μερίδα των κατοίκων της περιοχής, ιδιαίτερα οι ηλικιωμένοι, άτομα με κινητικές δυσκολίες, γονείς με μικρά τέκνα, όσοι σύρουν καρότσι ή κουβαλούν φορτίο, να ζουν την καθημερινότητα τους, αποκλεισμένοι από το υπόλοιπο λειτουργικό τμήμα της Δημοτικής Ενότητας Ευόσμου, καθώς δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ουσιαστικά να κινηθούν πεζή από την περιοχή άνωθεν της περιφερειακής οδού προς την περιοχή της Νέας Πολιτείας της Δ. Ε. Ευόσμου.

* Στη βόρεια πλευρά του κυκλικού κόμβου που έχει κατασκευαστεί στη συμβολή της περιφερειακής οδού και της οδού Μαιάνδρου υπάρχει έκταση που έχει μείνει εκτός ένταξης στο σχέδιο επέκτασης πόλης της περιοχής Άνωθεν Περιφερειακής Οδού με απώτερο σκοπό την δημιουργία συμπληρωματικού κυκλικού κόμβου.

* Ενώ η περιοχή τα τελευταία έτη, συνέβαλε στην οικονομική ενίσχυση των ταμείων του Δήμου, καθόσον εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης και επιβλήθηκαν καταβολές εισφοράς σε χρήμα, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα μελέτης και ολοκλήρωσης έργων οδοποιίας και γενικότερα έργων υποδομών, που να εξυπηρετούν τις ανάγκες, πλην όμως τέτοια έργα, πλην ελαχίστων, δεν έχουν μέχρι σήμερα εκτελεστεί.

Τα αιτήματα των κατοίκων είναι:

  1. Άμεση κατασκευή σύνδεσης της οδού Ακαδήμου με τον νέο οδικό κόμβο της Μαιάνδρου  και την εσωτερική περιφερειακή οδό.

2. Ολοκλήρωση όλων των οδών άνωθεν της εσωτερικής περιφερειακής οδού σύμφωνα με το υπάρχον Διάταγμα Ρυμοτομίας.

3. Άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας των ανελκυστήρων στις νέες υπέργειες διαβάσεις πεζών που διέρχονται άνωθεν της περιφερειακής οδού.

4. Άμεση κινητοποίηση του Δήμου για την ικανοποίηση των νομίμων και δικαίων αιτημάτων.

5. Άμεση συνεργασία του Δήμου με το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Ανώνυμη Εταιρεία με την επωνυμία «Εγνατία Οδός», για την από κοινού εύρεση λύσης στα αιτήματα, ώστε να σταματήσει άμεσα ο αποκλεισμός της περιοχής και να δικαιωθούμε ως συμβάλλοντες καθημερινά στην ταμειακή ενίσχυση του Δήμου, δημότες, κάτοικοι, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι της περιοχής.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ – ΕΥΟΣΜΟΥ “ΘΕΜΕΛΙΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ” – Υπ. Δήμαρχος ΜΙΛΤΟΣ ΤΑΣΟΥΛΗΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ