Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΌταν ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου έλεγε πως και τα «δικά τους παιδιά»...

Όταν ο δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου έλεγε πως και τα «δικά τους παιδιά» έχουν ανάγκη από δουλειά

Έχει δύο μέρες που ζούμε μια φοβερή ιστορία στο δημόσιο βίο με βουλευτή να φωνάζει πως είναι νόμιμο να είναι βουλευτής και παράλληλα να είναι ιδιοκτήτης εταιρείας που αγοράζει μη εξυπηρετούμενα «κόκκινα δάνεια».

Να δεχτούμε πως όσα έκανε ο βουλευτής με τα «κόκκινα δάνεια» ήταν απολύτως νόμιμα, αν και πολλοί έχουν ενστάσεις. Πόσο ηθικά ήταν; Πόσο ηθικό ήταν, δηλαδή, να παζαρεύει ένας βουλευτής με δανειολήπτες τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά τους;

Ο βουλευτής επίσης φωνάζει πως είναι νόμιμο η νομική του εταιρεία να έχει συνάψει σύμβαση με εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Να δεχτούμε πως και αυτό είναι απολύτως νόμιμο, πράγμα που επίσης πολλοί αμφισβητούν. Ήταν ηθικό βουλευτής να συνάπτει συμβάσεις με εταιρεία του ευρύτερου δημόσιου τομέα;

Τον Ιανουάριο του 2021 ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορδελιού Ευόσμου, Γιώργος Χατζηβρέττας, είχε καταγγείλει πως συγγενείς των μελών της διοίκησης Μανδαλιανού είχαν προσληφθεί για οκτάμηνη εργασία στο δήμο με απόφαση δημάρχου.

Η απάντηση του δημάρχου Κλεάνθη Μανδαλιανού ήταν πως δεν θα δεχτεί διαμαρτυρίες από κάποιους που μπορεί να έχουν κάνει χειρότερα και ότι επίσης αυτοί που προσλήφθηκαν είχαν ανάγκη τη δουλειά και η συγγένειά τους με μέλη της διοίκησης δεν θα έπρεπε να τους τη στερήσει.

Αυτό που έκανε ο κύριος Μανδαλιανός ήταν νόμιμο. Στην περίπτωση του Κλεάνθη Μανδαλιανού μάλιστα κανένας απολύτως δεν έθεσε ζήτημα νομιμότητας. Επειδή όμως ήταν νόμιμο, ήταν και ηθικό; Είναι ηθικό και λογικό να προσλαμβάνει με απόφασή του συγγενείς μελών της διοίκησής του; Δηλαδή είναι δυσκολονόητο πως, όταν αναλαμβάνεις δημόσιες θέσεις, δεν γίνεται οι συγγενείς σου να είναι ευεργετούμενοι όσο ανάγκη και να έχουν την εργασία; Όταν αναλαμβάνει κάποιος δημόσιες θέσεις, οι συγγενείς του διορίζονται στο Δημόσιο μόνο με διαγωνισμό. Οποιοσδήποτε άλλος τρόπος είναι τουλάχιστον κατακριτέος.

Η περίπτωση του βουλευτή και του κυρίου Μανδαλιανού δεν είναι ίδιες. Προφανώς οι χειρισμοί του βουλευτή είναι πολύ πιο σοβαροί και κατακριτέοι από τους χειρισμούς του κυρίου Μανδαλιανού και αφορούν διαχείριση διαφορετικών θεμάτων. Δυστυχώς όμως η αντίληψη και των δύο είναι ίδια. Ότι δηλαδή ό,τι δεν είναι παράνομο μπορεί να γίνεται. Δυστυχώς ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισε ο κύριος Μανδαλιανός την πρόσληψη συγγενικών προσώπων μελών της διοίκησης οδηγεί σε συμπεριφορές σαν αυτή του βουλευτή γιατί αφού μπορεί να γίνει ανερυθρίαστα αυτό που έκανε η διοίκηση Μανδαλιανού, γιατί να μην μπορεί να κάνει και ο βουλευτής όσα μαθαίνουμε ότι έκανε αν δεν είναι παράνομα;

Ο κύριος Χατζηβρέττας είχε καταγγείλει επιπλέον τότε πως η διοίκηση του δήμου με τμήμα του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας, που εισήγαγε στο Δημοτικό Συμβούλιο προς ψήφιση, φωτογράφιζε στενό συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου. Ο Γιώργος Χατζηβρέττας βρέθηκε με μια μήνυση στην πλάτη για τη συγκεκριμένη καταγγελία, γιατί το στενό συγγενικό πρόσωπο του δημάρχου έχει όλα τα προσόντα και εθίγη από την καταγγελία του κυρίου Χατζηβρέττα! Μα ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έθιξε τα προσόντα κανενός ούτε και τη νομιμότητα της διαδικασίας. Το ηθικόν του πράγματος στηλίτευσε.

Κιμ. Ο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ