Σάββατο, 27 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΔεν πρέπει να παραμένουμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται...

Δεν πρέπει να παραμένουμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Την παρακάτω ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook έκανε ο δημοτικός σύμβουλος Κορδελιού Ευόσμου και επικεφαλής της «Συμμαχίας Πολιτών» Νίκος Ζυγάς:

«Σε κάθε εκλεγμένο δημοτικό συμβούλιο υπάρχουν σίγουρα ανιδιοτελείς αυτοδιοικητικοί, χωρίς άλλο. Με ειλικρινές ενδιαφέρον να αντιπαλαίψουν την καθυστέρηση, την αναχρονιστική γραφειοκρατία, την ατολμία για μεταρρυθμίσεις. Θέλουν, για το καλό των πολιτών μας, ένα δήμο ανοιχτό στην κοινωνία,  με οργανωμένες υπηρεσίες  και συνεχή μεταρρυθμιστική ετοιμότητα για την πρόσληψη του καινούργιου, την προσαρμογή στις νέες συνθήκες, ανάγκες, στοχεύσεις.

   Υπάρχουν σίγουρα και αυτοδιοικητικοί  με κίνητρο μόνο την ιδιοτέλεια. Αυτούς τους νοιάζει το προσωπικό συμφέρον, φροντίζουν να φαίνονται “μοντέρνοι”, να τρέχουν πίσω από το επίκαιρο που γυαλίζει, να προσπαθούν να φαίνονται σπουδαίοι  από τη μίμηση του πρωτοποριακού, του εφήμερα καινούριου. Λειτουργούν ως απλοί διαχειριστές και νομείς της διοίκησης και με απουσία διεκδικητικού πνεύματος.

   Υπάρχουν και τα δύο είδη αυτοδιοικητικών, σκόρπια σε ολόκληρο (σχεδόν) το φάσμα του δημοτικού συμβουλίου. Και αυτονόητο αίτημα πολλών, φαντάζομαι, δημοτών μας είναι: να μπορούσαν οι ανιδιοτελείς αυτοδιοικητικοί, να συνενωθούν σε ένα καινούριο σχήμα. Να συγκροτήσουν μια καινούρια πρόταση κάτω από ρεαλιστικό προγραμματικό λόγο, και να ζητήσουν την ψήφο των δημοτών μας  προκειμένου να τολμηθεί (στην πράξη, επιτέλους, όχι στα λόγια) να γίνουν πράξη όλα αυτά που συνθέτουν τον πολιτισμό της καθημερινότητας, το τρίπτυχο της ασφάλειας του πολίτη, της λειτουργικότητας της πόλης και της έντασης στον πολιτισμό. Με διευρυμένη κοινωνική στήριξη από ενεργούς πολίτες, που χαρακτηρίζεται από εμπειρία και γνώση των προβλημάτων της πόλης, ώστε τα βήματα επίλυσης τους να  χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, δυναμισμό και υπευθυνότητα.

   Το νέο αυτοδιοικητικό σχήμα να ανοίγει προοπτικές ανάπτυξης για όλους τους δημότες ανεξάρτητα από πολιτικές προτιμήσεις και ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά με κοινό όραμα για το μέλλον της πόλης μας. Ένα όραμα για μια ευρωπαϊκή ανοικτή πόλη, που συμφιλιώνει την καθημερινή ζωή με την οικονομική δραστηριότητα, προστατεύει τον αστικό χώρο και το περιβάλλον και προσφέρει στους κατοίκους της σύγχρονες τεχνολογικά υπηρεσίες υψηλής προστιθέμενης αξίας.

   Πιστεύω ότι αν οι ανιδιοτελείς αυτοδιοικητικοί δημιουργούσαν μια παράταξη συνεπή με τις αρχές τους (με εσωκομματική διάρθρωση, οργάνωση, λειτουργία ριζικά διαφορετική από τις υπάρχουσες), το εγχείρημα σίγουρα θα μετέβαλε το πολιτικό τοπίο. Το αισθητήριο αυτοπροστασίας των πολιτών θα οδηγούσε τους διαχρονικά  υπαίτιους της στασιμότητας του δήμου μας, τους υποταγμένους στην εμπορία εντυπώσεων,   σε δεύτερο ρόλο.

   Το στόχευμα φαντάζει ουτοπικό. Η αιτία του εξωπραγματικού μπορεί να ερμηνευτεί από την απροσδιοριστία των κινήτρων της ανιδιοτέλειας, τιμιότητας, ειλικρίνειας. Τα κίνητρα αυτά θα μπορούσαν να αποτελέσουν κάποιο πρόγραμμα παιδαγωγικής φύσης αλλά όχι αρχές λειτουργίας παράταξης. Για να αποκτήσουν πολιτικό ρεαλισμό, είναι απαραίτητος ένας στόχος (ή άξονας αναφοράς) που να συνεπάγεται και να εμπνέει ανιδιοτέλεια, τιμιότητα, ειλικρίνεια. Να μην τις απαιτεί, σαν ηθική προστακτική, αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά να τις γεννάει, να τις αποδείχνει.

   Κοντολογίς, για να προκύψει μια νέα παράταξη που να συσπειρώνει ανιδιοτελείς αυτοδιοικητικούς πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη στόχευση που θα νοηματοδοτήσει την όλη προσπάθεια. Και η στόχευση είναι μία: δεν μπορεί και δεν πρέπει να επιτρέψουμε την εφαρμογή πολιτικών αδιαφάνειας και σκοπιμοτήτων στο δήμο μας. Δεν μπορεί και δεν πρέπει να παραμένουμε θεατές σε ένα θέατρο του παραλόγου που εξελίσσεται συνέχεια.

   Η αλλαγή αυτών των πρακτικών και  πολιτικών θεωρώ πως είναι νομοτέλεια!!!!»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ