Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΔύο σεμινάρια για την άνοια από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου

Δύο σεμινάρια για την άνοια από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου

ΤΕΤΑΡΤΗ  21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ Alzheimer
ΔΥΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΦΡΟΝΤΙΣΤΕΣ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΑΝΟΙΑ
ΔΗΛΩΣΤΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ

Ο Δήμος Κορδελιού Ευόσμου δια της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Προστασίας- Δημόσιας Υγείας και σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, φέτος με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Νόσου Alzheimer συνδιοργανώνουν τον Οκτώβριο δύο σεμινάρια για τους φροντιστές των ασθενών με άνοια.

Ένα σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στην Κοινότητα Ευόσμου και ένα Σεμινάριο στην Κοινότητα Ελευθερίου Κορδελιού. Εφόσον όμως η συμμετοχή των δημοτών είναι μεγάλη τα Σεμινάρια και θα αυξηθούν και ενδέχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να επαναληφθούν. Δηλώσεις συμμετοχής και για τις δύο Κοινότητες, στο τηλ. 2310 761471

Οι ημερομηνίες και ο χώρος των Σεμιναρίων θα ανακοινωθεί προσεχώς.

Ο στόχος των σεμιναρίων είναι

α) η παροχή επιστημονικής,  εμπειρικής και βιωματικής γνώσης για την φροντίδα των ασθενών

β) η συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη των φροντιστών οι οποίοι επωμίζονται την μεγάλη  ευθύνη της περίθαλψης των ασθενών με άνοια στο σπίτι, με τον δυσβάστακτο ψυχολογικό, σωματικό και οικονομικό αγώνα που καθημερινά καταβάλλουν

γ) την ενημέρωση τους  στην αντιμετώπιση και την διαχείριση των κρίσεων τους στην μακροχρόνια και άοκνη προσπάθεια τους και

δ) η μεταξύ τους γνωριμία και  ανταλλαγή προσωπικών βιωματικών εμπειριών.

Ο Δήμαρχος Κορδελιού Ευόσμου κ. Κλεάνθης Μανδαλιανός, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Προστασίας Δημόσιας Υγείας ΚΕΠ κ. Φωτεινή Πεσματζόγλου Δεβετζή και η Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών, Νευρολόγος/Ψυχίατρος, τ. Καθηγήτρια Νευρολογίας του ΑΠΘ κ. Μάγδα Τσολάκη, 

απευθύνουν ανοικτή πρόσκληση σε όλους- δημότες μας και μη

οι οποίοι φροντίζουν στο σπίτι ασθενείς με άνοια να δηλώσουν συμμετοχή,  για  να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια τα οποία θα τους βοηθήσουν στο μεγάλο  έργο που επιτελούν φροντίζοντας τους ασθενείς με άνοια.

Παράλληλος στόχος της εκδήλωσης είναι και η ενημέρωση όλων των ενδιαφερομένων για τις τελευταίες εξελίξεις για το σοβαρό ιατρικό και κοινωνικό πρόβλημα της ΑΝΟΙΑΣ, και η μετάδοση μηνυμάτων αγάπης και ελπίδας προς  κάθε ενδιαφερόμενο.
Όπως είναι γνωστό

η  21η   Σεπτεμβρίου, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τη ομώνυμη νόσο, την αφύπνιση και ενεργοποίηση της Πολιτείας, αλλά και την καταπολέμηση του στίγματος για την ομώνυμη νόσο.

Η  νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας και αποτελεί μείζον ιατρικό, κοινωνικό και οικονομοτεχνικό πρόβλημα για τις ανεπτυγμένες κοινωνίες με μεγάλο προσδόκιμο επιβίωσης.

Ο όρος «άνοια» αφορά στην έκπτωση των νοητικών λειτουργιών, καταρχήν της μνήμης και ακολούθως του λόγου, της κρίσης και συνολικά της προσωπικότητας. Σύμφωνα με στατιστικές σήμερα, υπάρχουν πάνω από 200.000 ασθενείς στην Ελλάδα και 50.000.000 παγκοσμίως, ενώ από τη νόσο προσβάλλονται το 5% των ατόμων άνω των 65 ετών και το 25% άνω των 85. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι στο μέλλον ο αριθμός των ατόμων με άνοια θα αυξηθεί δραματικά. Η Ελληνική Εταιρεία Νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών (AlzheimerHellas) εκτιμά ότι αριθμός τους στην χώρα μας θα φθάσει στους 354.000 το 2050.

Από την ιστοσελίδα του δήμου Κορδελιού Ευόσμου

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ