Παρασκευή, 26 Ιουλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΗ οδηγία SEVESO δεν στέκεται πλέον εμπόδιο στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Η οδηγία SEVESO δεν στέκεται πλέον εμπόδιο στην έκδοση οικοδομικών αδειών

Η οδηγία SEVESO δεν στέκεται πλέον εμπόδιο στην έκδοση οικοδομικών αδειών στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Η άρνηση έκδοσης οικοδομικών αδειών με την επίκληση της οδηγίας SEVESO επιτέλους τερματίστηκε, αφού η οδηγία SEVESO δεν είναι ούτε Ελληνική αλλά ούτε και Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είναι μια απλή οδηγία προκειμένου να υπάρξει νομοθεσία με βάση αυτήν.

Η μη έκδοση οικοδομικών αδειών, εξαιτίας της επίκλησης της οδηγίας SEVESO, ταλαιπώρησε κατοίκους του δήμου για πάρα πολλά χρόνια. Στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, το Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου συζήτησε το θέμα αυτό μετά από εισήγηση της διοίκησης σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος ζητούσε τη στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να προχωρήσει σε εντέλλεσθαι για την έκδοση οικοδομικών αδειών. Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα στήριξε την απόφαση του δημάρχου.

Σ’ εκείνην τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε και νομικός σύμβουλος του δήμου, ο οποίος πριν είχε γνωμοδοτήσει για την υπόθεση των οικοδομικών αδειών που δεν εκδίδονταν λόγω οδηγίας SEVESO. Ο νομικός σύμβουλος, Σωτήρης Κυβέλος,  ήταν καταπέλτης αφού είπε ξεκάθαρα, αναφερόμενος σε έγγραφα της Πολεοδομίας που κυκλοφορούν την τελευταία δεκαετία και σύμφωνα με τα οποία δεν δίνονται οικοδομικές άδειες με την επίκληση της οδηγίας SEVESO, ότι δεν έχουν κανένα έρεισμα ούτε στο νόμο, ούτε σε κάποια κανονιστική διάταξη, ούτε πουθενά!

Σ’ εκείνην τη συνεδρίαση ο κύριος Κυβέλος επίσης τόνισε ότι «με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δεν δικαιούται ο δήμος, η Πολεοδομία του δήμου συγκεκριμένα, να προβεί σε οποιαδήποτε άρνηση. Εάν ο δήμος αυτήν τη στιγμή αρνείται την έκδοση οικοδομικών αδειών με τα υφιστάμενα δεδομένα, κατά τη δική μου γνώμη υπάρχει σοβαρότατη παράβαση καθήκοντος. Θα βρεθεί υπόλογος και ο δήμος και οι υπάλληλοι με τις σοβαρές ποινικές ευθύνες και θα κινδυνεύει ο δήμος με σοβαρές αποζημιώσεις εάν όντως οι κάτοικοι προβούν σε μαζικές αγωγές εις βάρος του δήμου».

Στην ίδια συνεδρίαση είχε ζητήσει το λόγο και είχε μιλήσει ο συμπολίτης μας Μιχάλης Αθανασιάδης, ο οποίος αιτείτο οικοδομική άδεια και δεν του δινόταν, με επίκληση της οδηγίας SEVESO, για οικόπεδο ακριβώς πίσω από το άγαλμα του Παύλου Μελά, σε κεντρικότατο δηλαδή σημείο του Κορδελιού.

Από εκείνην τη συνεδρίαση κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι καθώς ο δήμαρχος αρνήθηκε να δώσει τελικά εντέλλεσθαι, αφού, όπως είπε, κάτι τέτοιο δεν του το επέτρεπε η νομοθεσία. Απασχόλησε δηλαδή ο κύριος δήμαρχος το Δημοτικό Συμβούλιο με κάτι το οποίο δεν του επέτρεπε η νομοθεσία.

Εννιά σχεδόν μήνες μετά από εκείνην τη συνεδρίαση και μετά από σωρεία εγγράφων που απέστειλε προς διάφορους αρμοδίους ο κύριος Αθανασιάδης, μετά από συνεχείς ερωτήσεις και πιέσεις δημοτικών συμβούλων της αντιπολίτευσης προς το δήμαρχο και τη διοίκηση, μετά από νομικές ενέργειες του κυρίου Αθανασιάδη και μετά από ενέργειες και ερωτήσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες και προς το αρμόδιο υπουργείο που αναγκάστηκε να κάνει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου κάτω από τις πιέσεις της αντιπολίτευσης και των εγγράφων του κυρίου Αθανασιάδη, τελικά δόθηκε η οικοδομική άδεια από την Πολεοδομία του δήμου στον κύριο Αθανασιάδη.

Η έκδοση της οικοδομικής άδειας του κυρίου Αθανασιάδη δίνει τέλος στην ταλαιπωρία των κατοίκων που δεν μπορούσαν να πάρουν οικοδομικές άδειες με την επίκληση της οδηγίας SEVESO. Η έκδοση της συγκεκριμένης οικοδομικής άδειας ανοίγει το δρόμο προκειμένου να την αιτηθούν και οι υπόλοιποι κάτοικοι που τη θέλουν. Άλλωστε ο ίδιος ο Γιούνγκερ, η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησαν ότι η οδηγία SEVESO δεν έχει ισχύ νόμου.

Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ