Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου για την ερημοποίηση...

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσφεύγει ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου για την ερημοποίηση του δήμου

Ο δήμος Κορδελιού Ευόσμου, με σημερινή απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Κορδελιού Ευόσμου, προσφεύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτούμενος την ακύρωση της υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/73483/852 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού» διότι η απόφαση αυτή συμβάλλει με τους όρους που περιέχει στις σελ. 5351 και 5352 αυτής στην ερημοποίηση του Δήμου, και συνεπώς ο Δήμος έχει έννομο συμφέρον να επιδιώξει την ακύρωσή της αφενός για λόγους προστασίας των δημοτών του και αφετέρου για την προστασία της περιουσίας του.

Στο δικόγραφο της προσφυγής θα συμπεριληφθούν μαζί με τον δήμο και άλλοι δημότες και επιχειρήσεις του Δήμου ή άλλα ΝΠΔΔ που έχουν έννομο συμφέρον από την ακύρωση των επιζήμιων όρων της υπ΄ αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΧΩΡΣ/73483/852 απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την «Έγκριση αναθεώρησης του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και Περιβαλλοντική Έγκριση αυτού».

Εάν η προσφυγή του δήμου Κορδελιού Ευόσμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας τελεσφορήσει θα σταματήσει η ερημοποίηση μεγάλης περιοχής του δήμου, τμήμα της οποίας είναι η Ε΄ Συνοικία στο Κορδελιό. Στη συγκεκριμένη συνοικία δεν δίνονται άδειες για οικοδομική δραστηριότητα. Επίσης απαγορεύονται χώροι στους οποίους υπάρχει συγκέντρωση πολιτών και αυτά λόγω της γειτνίασης με δεξαμενές στις οποίες είναι αποθηκευμένες επικίνδυνες ουσίες.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να παραθέσουμε την απάντηση της «Ευρωπαϊκή Επιτροπής – Γενική Διεύθυνση περιβάλλοντος – Διεύθυνση Γ Ποιότητα Ζωής», η οποία δόθηκε την 1η Μαρτίου του 2019 σε ερώτηση του κυρίου Νίκου Φιλίππου σχετικά με ενδεχόμενη παραβίαση της Οδηγίας 2012/18/ΕΕ περί του ελέγχου κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων όπου υπεισέρχονται επικίνδυνες ουσίες:

«Ευχαριστούμε για την επιστολή σας στις 14 Ιανουαρίου 2019 προς το Γραφείο του Προέδρου Juncker, στην οποία μας ενημερώνετε σχετικά με πιθανή εσφαλμένη εφαρμογή των διατάξεων της Οδηγίας 2012/18/ΕΕ περί του ελέγχου κινδύνων μεγάλων ατυχημάτων όπου υπεισέρχονται επικίνδυνες ουσίες (Οδηγία Seveso III).  Ο Πρόεδρος Juncker μου ζήτησε να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Σύμφωνα με το άρθρο 13 παρ. 1, τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καλούνται να διασφαλίζουν ότι στις εθνικές τους πολιτικές περί χρήσης γης λαμβάνονται υπόψη δράσεις που βοηθούν στην πρόληψη μεγάλων ατυχημάτων και τον περιορισμό των συνεπειών τους. Η παρούσα διάταξη δεν απαιτεί την μετεγκατάσταση υπαρχουσών βιομηχανιών που βρίσκονται πλησίον εγκαταστάσεων, όπου είναι αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών, ούτε απαγορεύει τις επενδύσεις σε νέες και υπάρχουσες δραστηριότητες ή επιβάλλει το κλείσιμο σχολείων και κέντρων υγείας».

Τα. Σ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ