Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
ΑρχικήΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΚΟΡΔΕΛΙΟΥ-ΕΥΟΣΜΟΥΕΙΔΗΣΕΙΣ«Παράβαση καθήκοντος η μη έκδοση οικοδομικών αδειών από τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου»

«Παράβαση καθήκοντος η μη έκδοση οικοδομικών αδειών από τον δήμο Κορδελιού Ευόσμου»

«Θα βρεθεί υπόλογος και ο δήμος και οι υπάλληλοι με τις σοβαρές ποινικές ευθύνες και θα κινδυνεύει ο δήμος με σοβαρές αποζημιώσεις εάν όντως οι κάτοικοι προβούν σε μαζικές αγωγές εις βάρος του δήμου εάν δεν τους δοθούν οικοδομικές άδειες – Δεν νοείται αυτή τη στιγμή κανένας περιορισμός στις οικοδομικές άδειες, ούτε μπορεί ο δήμος να διαπραγματευτεί με τα ΕΛΠΕ κανέναν περιορισμό – Αν είναι δυνατόν να φοβάται τα ΕΛΠΕ ο δεύτερος πιο μεγάλος δήμος της Βόρειας Ελλάδας – Είναι εντελώς αστείο αυτό που συμβαίνει στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου»

Την παρακάτω εξαιρετικά εμπεριστατωμένη και διαφωτιστική απάντηση στις ερωτήσεις και στους προβληματισμούς των δημοτικών συμβούλων, μετά τη μακρά συζήτηση που προηγήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορδελιού Ευόσμου, έδωσε ο δικηγόρος του δήμου Κορδελιού Ευόσμου κύριος Σωτήρης Κυβέλος σχετικά με την έκδοση οικοδομικών αδειών από το δήμο Κορδελιού Ευόσμου για μεγάλη περιοχή του, για την οποία επί 15 περίπου χρόνια η Πολεοδομία δεν εκδίδει:

«Άκουσα όλες τις τοποθετήσεις πολύ προσεχτικά. Εγώ απλώς να διευκρινίσω τα εξής σε σχέση με όσα ανέφερα αρχικά:

Αυτήν τη στιγμή, αυτό που καλείται ο δήμος να απαντήσει ως ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση του στα επί μέρους αιτήματα τα οποία θα υποβληθούν από κατοίκους του δήμου μας, που θα ζητήσουνε την οικοδομική τους άδεια για να στήσουν το σπίτι, την επιχείρηση, να κάνουν ανακαίνιση. Σ’ αυτό το ερώτημα, με βάση τα ισχύοντα σήμερα και ανεξάρτητα το τι έχει γίνει στο παρελθόν ή τους φόβους που υπάρχουν σε σχέση με τα ΕΛΠΕ ή οτιδήποτε άλλο, με βάση το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, δεν δικαιούται ο δήμος, η Πολεοδομία του δήμου συγκεκριμένα, να προβεί σε οποιαδήποτε άρνηση. Εάν ο δήμος αυτήν τη στιγμή αρνείται την έκδοση οικοδομικών αδειών με τα υφιστάμενα δεδομένα, κατά τη δική μου γνώμη υπάρχει σοβαρότατη παράβαση καθήκοντος. Θα βρεθεί υπόλογος και ο δήμος και οι υπάλληλοι με τις σοβαρές ποινικές ευθύνες και θα κινδυνεύει ο δήμος με σοβαρές αποζημιώσεις εάν όντως οι κάτοικοι προβούν σε μαζικές αγωγές εις βάρος του δήμου. Αυτό είναι το ένα ζήτημα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι αυτό το οποίο ανέφερε ο κύριος Σούλας, ο οποίος συμφώνησε εν γένει στην ανάγκη έκδοσης οικοδομικών αδειών, είναι το εξής: Αυτή τη στιγμή που μιλάμε η έκδοση των οικοδομικών αδειών πρέπει να γίνει χωρίς περιορισμούς. Δεν νοείται αυτή τη στιγμή κανένας περιορισμός, ούτε μπορεί ο δήμος να διαπραγματευτεί με τα ΕΛΠΕ κανέναν περιορισμό. Κι αυτό γιατί κανόνες και περιορισμούς οφείλει να θέσει ο νομοθέτης και ο νομοθέτης βρίσκεται στην Αθήνα. Εάν τα ΕΛΠΕ είναι ισχυρά, παντοδύναμα ή δεν ξέρω τι άλλο, αυτούς τους κανόνες ας τους περάσει σε έναν νόμο πείθοντας την κυβέρνηση. Εμείς δεν έχουμε κανέναν τέτοιο ρόλο ως Δημοτικό Συμβούλιο, ως δήμαρχος, ως αντιδήμαρχος ή ως υπάλληλοι της Πολεοδομίας. Κανέναν περιορισμό. Αυτό είναι το δεύτερο ζήτημα.

Και το τρίτο ζήτημα είναι ότι εμείς, εγώ τουλάχιστον προσωπικά κλήθηκα να απαντήσω με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο τι ισχύει. Το πόσο ισχυρά είναι τα ΕΛΠΕ ή οτιδήποτε άλλο νομίζω ότι είναι ένα εξωνομικό στοιχείο το οποίο δεν πρέπει να απασχολεί αυτήν τη στιγμή τον δήμο. Αν είναι δυνατόν να φοβάται τα ΕΛΠΕ ο δεύτερος πιο μεγάλος δήμος της Βόρειας Ελλάδας.

Και το τέταρτο ζήτημα είναι σε σχέση με την ισχύ της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτήν τη στιγμή το Δημοτικό Συμβούλιο δεν έχει φυσικά κάποια αρμοδιότητα, όπως σωστά επισημάνθηκε, να εκδίδει άδειες ή να δώσει εντολή να εκδίδονται άδειες ή το οτιδήποτε άλλο. Η απόφαση που θα ληφθεί σήμερα, αν ληφθεί εν πάση περιπτώσει, θα έχει χαρακτήρα ψηφίσματος, ότι δηλαδή ο δήμος αποφασίζει μετά από 15 χρόνια να ξεπεράσει κάποιες γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που τις δημιούργησαν φόβοι και ενδεχομένως κακή ενημέρωση. Κατά τη δική μου νομική άποψη είναι εντελώς αστείο αυτό που συμβαίνει στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου. Είναι πρωτόγνωρο και δεν το έχω ξαναδεί πουθενά. Δεν υπάρχει παρόμοιο προηγούμενο. Άρα συνεπώς η απόφαση έχει χαρακτήρα ψηφίσματος. Όποιος το υιοθετεί και είναι υπέρ του ψηφίσματος το ψηφίζει. Όποιος δεν το ψηφίζει, απλώς είναι κατά της συγκεκριμένης εισήγησης που έχει διατυπωθεί. Καμία άλλη νομική ισχύ δεν έχει η συγκεκριμένη απόφαση, η σημερινή, και συνεπώς γι’ αυτόν το λόγο ακριβώς υπάρχει και η αναρμοδιότητα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης να αξιολογήσει την απόφαση. Είναι απλώς ένα ψήφισμα. Τίποτα παραπάνω».

Τα. Σ

«Η δικαστική απόφαση για τον κύριο Κουτελιάν ισχύει μόνο για εκείνον»
Τα έγγραφα της Πολεοδομίας για τις οικοδομικές άδειες δεν έχουν κανένα έρεισμα στο νόμο!
Δ.Σ. Κορδελιού Ευόσμου: Η Διεύθυνση Πολεοδομίας δύναται να προχωρήσει στην έκδοση οικοδομικών αδειών
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ